Yllä olevista laatikoista löydät ohjeet laitteen haetuimpiin ja käytetyimpiin toimintoihin. Tämän lisäksi löydät tältä sivulta seuraavat ohjeet: Ominaisuudet, Merkkivalot, NAT-tilasta siltaavaksi
Wideband-kaapelimodeemi (EuroDOCSIS 3.0, 2.0, 1.1 ja 1.0)
LAN
4 x 10/100/1000M Ethernet
WLAN
Oletuksena päällä WPA-salattuna, langattoman verkon nimi (SSID) on laitteen pohjassa olevan CM MAC -merkkisarjan kuusi viimeistä merkkiä ja salausavain on laitteen sarjanumero, joka on merkitty laitteen pohjaan S/N-kohtaan.
Tukee standardeja 802.11b/g/n (300Mbit/s)
N-standardin WLAN edellyttää WPA2-salauksen käyttöönottoa ja tukea myös tietokoneen WLAN-sovittimelta
WPS-tuki
NAT
Oletuksena päällä
DHCP
Oletuksena päällä, jakaa osoitteita 192.168.0.x -verkosta
Liitännät
4 x Ethernet 1 x Coax (antenniliitäntä) 1 x USB
Merkkivalot
POWER
Pimeä = Virtaa ei ole kytketty Palaa = Virta on kytketty
DS
Vilkkuu = Laite etsii downstream-taajuutta Palaa = Laite lukittunut dowstream-taajuudelle ja muodostaa yhteyttä
US
Pimeä = Downstream-taajuus ei ole lukittunut (upstream-haku aloitetaan vasta, kun downstream löytynyt) Vilkkuu = Laite etsii upstream-taajuuksia Palaa = Laite lukittunut upstream-taajuudelle
ONLINE
Pimeä = Laite ei ole saanut IP-osoitetta Vilkkuu = Laite hakee IP-osoitetta Palaa = Laite on saanut IP-osoitteen
ETHERNET 1-4
Pimeä = Ei laitetta kyseisessä ethernet-portissa Palaa = Laite kytketty kyseiseen ethernet-porttiin (ei liikennettä) Vilkkuu = Dataa liikkuu kyseisen ethernet-portin läpi
USB
Pimeä = Ei laitetta USB-portissa Palaa = Laite kytketty USB-porttiin (ei liikennettä) Vilkkuu = Dataa liikkuu USB-portin läpi
WIRELESS LINK
Pimeä = WLAN ei ole käyttövalmis Palaa = WLAN on käyttövalmis Vilkkuu = Dataa liikkuu WLAN-verkossa
WIRELESS SETUP
Pimeä = Langaton pikamääritys (WPS) ei ole käytössä Vilkkuu = Langaton pikamääritys (WPS) on valmiina vastaanottamaan langattomia laitteita
Käytössä olevan ohjelmistoversion voi tarkistaa laitteesta seuraavasti: 1) Kirjaudu laitteen paikalliseen hallintaan osoitteessa http://192.168.0.1 2) Ohjelmistoversio lukee About-otsikon alla Current Software Revision -rivillä
Jos uusin ohjelmistoversio ei ole vielä päivittynyt laitteeseesi, niin odotathan vielä. Päivityksiä ei tehdä kaikille laitteille samaan aikaan vaan laitteet päivitetään erissä, joten uusimman ohjelmistoversion päivittyminen koko laitekantaan kestää kokonaisuudessaan muutamia viikkoja päivityskierroksen alkamisesta. Yhden laitteen kohdalla päivitys kestää tyypillisesti muutamia minuutteja ja päivityksen jälkeen laite käynnistyy automaattisesti uudelleen.
Mikäli uusin ohjelmistoversio ei päivity odottelustasi huolimatta, niin laite voidaan tarvittaessa päivittää myös manuaalisesti. Otathan tällöin yhteyttä asiakaspalveluumme.
Ohjelmistoversio
Muutokset
epc3825-v302r125574-160317c
Parannettu laitteen yleistä toimivuutta.
epc3825-v302r125573-131211c-ELS
Parannettu toimintaa Viihteen palveluiden kanssa
Parannettu laitteen vakautta
IP Pass-through ominaisuus lisätty Applications and Gaming osioon. Ominaisuuden avulla voidaan ohjata liikenne internetistä suoraan haluttuun sisäverkon MAC-osoitteeseen.
epc3825-v302r125533-111003c-ELS-TR69
Ensimmäinen tuotantoversio ohjelmistosta, päivittyy laitteelle automaattisesti, kun laite kytkeytyy verkkoon.
Laite täytyy resetoida päivityksen jälkeen (laite on päivittynyt, kun se on ollut vuorokauden verkossa), jotta uudessa ohjelmistossa olevat asetukset ylikirjoittuvat laitteen alkuperäisten asetusten päälle
Langattoman verkon asennus
Kotiboksiin on määritetty valmiiksi suojattu langaton WLAN-verkkoyhteys. WLAN-verkon nimi (SSID) ja salasana (WPA key) löytyvät laitteen pohjassa olevasta tarrasta. Tarvitset verkon nimen ja salasanan yhdistäessäsi tietokoneesi langattomasti verkkoon.
Langattoman verkon nimi (SSID) on laitteen pohjassa olevan CM MAC -merkkisarjan kuusi viimeistä merkkiä. Langattoman verkon salausavainon laitteen sarjanumero, joka on merkitty laitteen pohjaan S/N-kohtaan.
Tietokoneen asetukset
Langattoman verkon toiminnan kannalta on tärkeää, että myös käyttöjärjestelmään luodaan langattoman verkon asetukset, jotka ovat identtiset laitteen suojausasetuksien kanssa.
Normaalisti tähän riittää, että yhdistät langattomaan verkkoosi tietokoneesi verkkoluettelosta ja syötät kirjautumiseen saman langattoman verkon salasanan, joka on määritetty modeemin asetuksiin.
Jos yhdistäminen ei onnistu, saat apua tietokoneesi asetusten määrittämiseen Omagurusta.
IP Pass through -ominaisuuden käyttöönotto
Laite tukee "epc3825-v302r125573-131211c-ELS" -ohjelmistoversiosta lähtien IP Pass-through -ominaisuutta, jolla voidaan ohjata liikenne internetistä suoraan haluttuun sisäverkon MAC-osoitteeseen.
Avaa selain ja kirjoita osoiteriville modeemin hallintaosoite http://192.168.0.1/ ja paina Enter.
Valitse viimeisenä oikealta löytyvä "IP Pass-through" -välilehti.
Syötä "IP Address Pass-through by MAC Address" kohdan jälkeen löytyvään kenttään sillattavan laitteen 12-merkkiä pitkä kirjaimia ja numeroita sisältävä MAC-osoite. MAC-osoite löytyy yleensä laitteen pohjaan tai takakanteen liitetystä tarrasta.
Paina "Add" -painiketta jonka jälkeen MAC-osoite lisätään listalle.
Kun olet lisännyt kaikkien sillattavien laitteiden MAC-osoitteet listalle, paina alhaalta "Save settings" -painiketta.
Käynnistä uudelleen kaapelimodeemi sekä laitteet joille IP-osoite sillattiin.
Porttiohjauksia ja DMZ-osoite voidaan asettaa tarvittaessa. Ohjeet löydät laitteen mukana tulleen englanninkielisen käyttöoppaan sivulta 69 alkaen.
Vianselvitys
Tälle sivulle on koottu yleisimpiä ongelmatilanteita, joita laitteen käyttämisessä saattaa esiintyä.
Laitteen resetoiminen
Mikäli laite toimii puutteellisesti (esim. yhteys pätkii tai ei muodostu ollenkaan), laite kannattaa resetoida eli palauttaa tehdasasetuksille.
Resetoiminen on suositeltavaa tehdä myös aina ohjelmistopäivitysten tai Elisan verkon huoltotöiden jälkeen, jos laitteen toimivuudessa esiintyy ongelmia. Tämä siitä syystä, että päivitysten yhteydessä laitteen muistiin voi jäädä mm. asetuksia edellisestä ohjelmistoversiosta, jotka pyyhkiytyvät laitteen muistista vasta resetoinnissa. Elisan verkon huoltotöissä verkon asetukset saattavat muuttua ja modeemi tunnistaa nämä vasta resetoinnin jälkeen.
Resetointi tehdään painamalla laitteen takana olevaa reset-painiketta n. 10 sekuntia terävällä esineellä, kuten nuppineulalla tai suoraksi taitetulla klemmarilla. Teräväkärkistä kynää voi myös käyttää, mutta huomaa, että monesti kynänkärki on liian lyhyt ja/tai paksu eikä se tällöin mahdu painamaan reset-painiketta reset-aukossa pohjaan asti, jolloin laite ei resetoidu.
Huom! Jos reset-painiketta painetaan vain 1-2 sekuntia, laite ei resetoidu vaan pelkästään käynnistyy uudelleen.
Yleisimpiä ongelmatilanteita
Kaapeliyhteyden taajuushaku kestää tyypillisesti 2-3 tuntia
Kaapeliyhteyden taajuushaku voi kestää ensimmäisellä käyttöönottokerralla sekä resetoinnin jälkeen useita tunteja. Tyypillisesti haku kestä 2-3 tuntia, mutta joissakin tilanteissa haku voi kestää myös pidempään. Tämä ei ole varsinaisesti modeemista johtuva ominaisuus vaan kaapeliverkolle tyypillisiä piirteitä, jossa maantieteellisen alueen käytössä olevan taajuuden etsimiseen menee kaapelimodeemilta oma aikansa.
Kaapeliyhteys pätkii tai hidastelee
Yhteys saattaa hidastella tai pätkiä jos paikallisen hallinnan asetuksissa on Block IP Flood Detection -asetus päällä (asetus on oletuksena päällä). Asetus löytyy hallinnasta polusta Security > Firewall-välilehti > poista valinta Block IP Flood Detection -kohdasta ja klikkaa Save Settings. Huom! Asetus palautuu takaisin päälle, jos modeemi resetoidaan.
WLAN-yhteys pätkii
Jos WLAN-yhteys pätkii, niin yksi syy tähän saattaa olla modeemin automaattinen WLAN-kanavan haku, jota kaikki WLAN-verkkosovittimet eivät välttämättä osaa käsitellä oikein. Tästä johtuva ongelma korjaantuu vaihtamalla WLAN-kanava manuaalisesti johonkin kanavaan väliltä 1-13.
Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?
Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.
Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme
apunasi
arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.