Kännykän ja tabletin käyttövinkit - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Kännykän ja tabletin käyttövinkit

Kuinka saat kännykästäsi ja tabletistasi irti enemmän hyötyä ja viihdettä? Tältä sivulta löydät kivoja vinkkejä laitteesi käyttöön.

Olipa sinulla käytössä mikä tahansa kännykkä tai tablet, Elisa Omaguru opastaa sinua vaivattomasti laitteesi kanssa. Kilauta meille ja hanki parhaat vinkit laitteesi sujuvaan käyttöön ja ominaisuuksien hyödyntämiseen. Klikkaa tästä!

Ihanat, hauskat ja hyödylliset sovellukset

Ihana biisi radiossa, mikä tämä on? Anna kännykkäsi kertoa!

Kun kuulet hyvän kappaleen radiosta tai vaikka kaupassa tai ravintolassa, voit tunnistaa sen hetkessä puhelimella. Tunnistus toimii myös nettiradioita puhelimella kuunnellessa.

Kappaleen tunnistus muutaman sekunnin kuuntelun perusteella on varsin häkellyttävä kokemus. Riittää, että näpäyttää sovelluksen päälle ja siirtyy kuuntelutilaan. Tulos ilmestyy ruudulle automaattisesti, kun kappaletta on kuunneltu tarpeeksi. Meluisissa paikoissa tunnistus voi vaatia muutaman uusintayrityksen.

Sovelluskaupoista löytyy tarkoitukseen sopivia sovelluksia, esim. Shazam ja SoundHound.

Oletko hurahtanut värittämiseen? Hittiharrastus löytyy myös tabletille!

Lasten lisäksi myös aikuiset ovat löytäneet värittämisen ilon. Jos oma värityskirja on ostoslistalla, miksi et kokeilisi nykyaikaista versiota värityskirjasta? Esimerkiksi automatkoille tai lomareissuille ei tarvitse enää pakata mukaan perinteisiä tilaa vieviä värityskirjoja tusseineen, kun lataa tablettiin tai kännykkään värityskirjasovelluksen.
Sovelluskaupoista löytyy paljon vaihtoehtoja, esimerkiksi Colorfy - tästä Androidille ja IOS-laitteeseen.

Haluatko teksti-tv:n puhelimeesi tai tablettiisi?

Älypuhelimet ja tabletit taipuvat moneen, jopa teksti-tv:n käyttämiseen. 

Satunnaiseen käyttöön helpoin tapa on ladata teksti-tv-sivut suoraan puhelimen selaimeen.

Jos kuitenkin haluat käyttää teksti-tv:tä sujuvammin, kannattaa puhelimeen ladata Ylen ja MTV:n teksti-tv:n sivuja varten tehty sovellus. Kotimainen, ilmainen TekstiTV-ohjelma löytyy sekä Android- että iOS-laitteille. Käy vilkaisemassa sovelluskaupasta!

 

Elisa Viihteessä tallenteet, elokuvat ja sarjat sekä monipuolinen urheilutarjonta ovat fiksusti yhdessä. Elisa Viihde -sovelluksella voit katsoa suosikkiohjelmiasi kännykällä tai tabletilla missä ja milloin vain! Klikkaa Elisa Viihde -sovelluksen vinkkeihin.

Lapset ja nuoret

Tiputtiko lapsi laitteen? Näin vältät vahingot

Näin suojaat kännykän ja tabletin rikkoutumiselta

 • Hanki kannellinen suojakotelo, joka suojaa laitteen joka suunnasta, myös roiskeilta. Vaikka kotelo kasvattaa laitteen kokoa, se suojaa usein myös silloin, kun laite iskeytyy maahan kulma edellä eikä panssarilasi auta.
 • Panssarilasilla tai näytönsuojalla voi suojata näytön laukussa pyörivien terävien esineiden aiheuttamilta naarmuilta. Niin kutsuttu panssarilasi suojaa näyttöä myös pieniltä suorilta iskuilta ja osumilta.
 • Jos lapsi viihtyy paljon ulkoleikeissä ja unohtelee kännykkäänsä ulos, kannattaa satsata esimerkiksi vesitiiviiseen puhelimeen.
 • Mobiililaitteita myyvät yritykset tarjoavat myös maksullisia palveluita, jotka takaavat asiakkaalle uuden laitteen, jos puhelin rikkoutuu vahingossa.
 • Lapselle kannattaa kertoa, miten laitetta on hyvä käsitellä ja säilyttää sekä millaisilta ulkoisilta vaaroilta sitä pitää suojella.

Uskaltaako tablettia antaa taaperolle?

Sovelluskaupoista löytyy erilaisia sovelluksia, joilla pystyt määrittämään mihin lapset pääsevät tabletissasi käsiksi. Näin lapsesi eivät saa tablettiasi solmuun tai poista vahingossa lomakuvia, mutta löytävät silti itselleen mieleistä sisältöä. Esim. hakusanalla "lapsilukko" löydät lukuisia erilaisia tähän käyttötarkoitukseen sopivia sovelluksia.

Joissain Android-laitteissa on käytettävissä "Lasten nurkka", johon voit itse määrittää lapsen käytettävissä oleva sovellukset. Lasten nurkkaa voi käyttää vain määrätyn ajan, sen jälkeen on aika lähteä ulos leikkimään!

Android: Google Play -kauppa
iPhone, iPad: App Store

Lapsille soveltuvia sovelluksia ovat mm. Baby Rattle Toy, Child's Play for Kids, Balloon Boom.

Lue myös artikkelit:

6 sovellusta, jotka kehittävät lapsen musikaalisuutta

Lataa lapselle kehittäviä sovelluksia

6 sovellusta, jotka viihdyttävät pieniä matkustajia ja toimivat myös ilman datayhteyttä!

Pelaa Afrikan tähteä ja muita tuttuja lautapelejä tabletilla!

Moniin lautapeleihin pääsee näppärästi käsiksi myös tabletilla. Bonuksena pisteenlasku hoituu automaattisesti eikä pöytää tarvitse siivota pelin loputtua. Sopivaa tekemistä takapenkin väelle automatkoilla ja mikä parasta - nappulat eivät huku! Lue lisää ja lataa mieleisesi lautapeli.

Tunnetko jo sosiaalisen median palvelut, joissa lapsesi viihtyy?

Yhä nuoremmat lapset ovat aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä ja sosiaalisen median sovelluksia on jo runsaasti. Listasimme suosituimpia lasten ja nuorten käyttämiä some-sovelluksia. Vilkaise myös 10 vinkkiä vanhemmille lapsen somen käytöstä.


Instagram

Palvelu, jolla voi julkaista kuvia ja videoita helposti, kerätä seuraajia sekä seurata kavereiden kuulumisia ja omiin mielenkiinnon kohteisiin liittyviä tahoja. Ikäraja 13 vuotta, mutta ikää ei kysytä palveluun kirjautuessa.

Youtube

Videoiden jakopalvelu, jossa moni lapsi ja nuori pitää videoblogia: katso lasten vlogeja hakusanalla ”eka blogi”. Ikäraja 13 vuotta, mutta ikärajan voi kiertää ja videoita katsoa ilman kirjautumista.

WhatsApp

Pikaviestisovellus, joka toimii kuin tekstiviesti, mutta jolla voi lähettää viestejä, kuvia, videoita tai ääniviestejä ryhmissä, esimerkiksi luokkakaverien, harrastusjengin tai perheenjäsenten kesken. Ikäraja on 16, mutta vanhemman suostumuksella myös nuoremmat voivat liittyä.

Snapchat

Sovellus, jolla voi jakaa kuvia, videoita ja niihin liittyvää tekstiä kavereille ja pienemmille ryhmille. Ikäraja 13 vuotta.

 Ask.fm

Yhteisöpalvelu, jossa käyttäjät voivat kysyä toisiltaan kysymyksiä nimellä tai anonyymisti. Käyttäjän täytyy olla vähintään 13-vuotias.

Bambuser, Periscope, Meerkat

Reaaliaikaiseen videoiden jakamiseen, striimaukseen eli lifecastingiin tarkoitettuja palveluita. Ikärajat useimmissa 13 vuotta, kaikissa ikää ei kysytä.

Kik

Käyttäjänimeen perustuva pikaviestisovellus, jolla voi lähettää kuvia ja viestejä nimimerkeillä. Ikäraja 13 vuotta.

Momio

Facebook-tyylinen palvelu, jonka kohderyhmänä ovat 7-13-vuotiaat. Osallistuminen tapahtuu virtuaalisen hahmon kautta, ei omalla nimellä.

Lapseni pelaa kännykällä pelejä - mitä minun tulisi ottaa huomioon?

Peleissä voi esiintyä monenlaisia sisältöjä ja kannattaakin tutustua yhdessä lapsen kanssa peliin. Tuntemalla pelien sisällön voit tarvittaessa suojata lastasi sopimattomalta sisällöltä. Samalla saat tiedon pelin mahdollisesta maksullisuudesta - vaikka pelin saisi ladattua ilmaiseksi, voi pelin sisällä olla houkuttelevia lisäosia tai pelin pelaamiseen tarvittavia maksullisia välineitä. Kannattaakin siis sopia lapsen kanssa pelisäännöt mahdollisiin ostoihin.

Maksulliset pelit ja maksujen estäminen

Peleissä ja sovelluskaupoissa on käytössä eri maksutapoja - luottokortti, PayPal sekä puhelinlaskulla maksaminen. Mikäli esimerkiksi luottokortin tiedot on sovelluskauppaan syötetty, on maksaminen todella helppoa. Suosittelemme siis tutustumaan eri maksutapoihin, jotta yllätyksiä ei pääse tapahtumaan. Puhelinlaskulla maksamiseen, eli Mobiilimaksuun voit tutustua täällä. Useimmissa laitteissa ostot voi estää esimerkiksi määrittämällä, että ostot täytyy aina hyväksiä salasanalla tai sormenjälkitunnisteella. Ohjeita eri käyttöjärjestelmiin:

Apple

Android

Pelaajan ja laitteiden turvallisuus

Peleissä voi usein olla niin mukaansatempaavaa sisältöä, että ajan- ja paikantaju katoaa. Suosittelemme muistuttamaan pelaajia siitä, että erityisesti Pokemon Go:n pelaamisessa ulkona on tärkeä muistaa tarkkailla liikennettä ja ympäristöä. Kovasti pelaavalle lapselle suosittelemme hankkimaan varavirtalähteen, jotta akku ei pääse loppumaan kriittisessä tilanteessa. Näin varmistat myös sen, että saat lapsen kiinni tarvittaessa. 

Erityisesti liikkuessa pelattavien pelien (esim. Pokemon Go) yleistyessä myös laitteita hajoaa enemmän sillä liikkeessä ote laitteesta voi herpaantua herkemmin. Puhelimeen kannattaa siis hankkia suojakuoria ja suojakalvoja - tärkeintä tietenkin on muistuttaa pelaajia varovaisuudesta. Laitehuolloista löydät lisätietoa täältä


Vinkki: Suosituimpia kännykkäpelejä plussineen, miinuksineen ja maksuineen on esitelty täällä.


Urheilijoiden suosikit

Urheiluhullut huomio! Tulosten seuraaminen onnistuu myös mobiililaitteella!


Kiitos erilaisten tulospalvelusovellusten penkkiurheilijoiden elämästä tuli astetta helpompaa! Sovelluskaupoista löytyy tulospalvelusovelluksia joka lähtöön. Niiden avulla pysyt kätevästi perillä pelitilanteista liikutpa missä hyvänsä!
Listasimme muutamia esimerkkejä tulospalvelusovelluksista - ole hyvä!

Google Play -kauppa

LiveTulokset.com
Hokkari
LiveScore

Apple App Store

LiveTulokset.com
FIFA

 

Fiksut vinkit arkeen

Viikkonumerot ja nimipäivät kännykän kalenteriin

Viikkonumerot kännykän kalenteriin

Viikkojen numerot puuttuvat oletuksena puhelimen kalenterista, mutta ne saa näkymään asetusten kautta.

Android-puhelimet

 1. Asenna Android-puhelimeen ilmainen Google Kalenteri Google Play -sovelluskaupasta.
 2. Käynnistä kalenteri ja etsi vasemman yläkulman valikosta Asetukset.
 3. Asetuksissa siirry kohtaan Yleiset ja valitse aukeavasta listasta Näytä viikkonumero.

iPhone

 1. Avaa puhelimen Asetukset ja valitse kohta Posti, yhteystiedot, kalenterit.
 2. Rullaa valikkoa alas, kunnes löydät kohdan Kalenterit. Valitse päälle Viikkonumerot.

 

Nimipäivät kännykän kalenteriin

Kalentereiden muututtua sähköisiksi nimipäivät tahtovat yhä useammin unohtua. Kuitenkin olisi kiva muistaa vaikkapa isovanhempia, kummilapsia tai läheisiä ystäviä onnitteluviestillä tai -puhelulla - kunhan ensin muistaisi koska! Nimipäivät on onneksi mahdollista saada myös kännykän kalenteriin. Katso ohjeet täältä niin voit ilahduttaa läheisiäsi onnentoivotuksilla!

Lempiviihdettä kännykästä tai tabletista television näytölle!

Haluaisitko jakaa kännykästä tai tabletista kivan videon television näytölle isomman porukan katsottavaksi? Kuvasit kenties sukujuhlilla, urheilutapahtumassa tai koulun päättäjäisissä ja videota on tylsä katsella pieneltä näytöltä.

Chromecast on television HDMI-porttiin yhdistettävä suoratoistolaite, jonka avulla voit käyttää mobiililaitettasi ja televisiotasi videoiden, TV-ohjelmien, elokuvien, musiikin, urheilun, pelien ja muun viihteen suoratoistamiseen. Chromecast on yhteensopiva iPhonen, iPadin, Android-puhelimien ja -tablettien sekä Mac-, Windows- ja Chromebook-tietokoneiden kanssa.

Chromecastin ideana on, että puhelin tai tabletti toimii kaukosäätimenä eli siltä valitaan mitä televisiossa halutaan näyttää. Voit samalla käyttää puhelinta tai tablettia normaalisti ilman, että suoratoisto keskeytyy tai akku kuluu loppuun.
Jotta voit tehdä kännykästäsi tai tabletistasi televisioosi viihdekeskuksen tarvitset nämä:

 • Chromecast-suoratoistolaite, jonka saat tietotekniikkaa myyvistä liikkeistä, esim. Elisan verkkokaupasta!
 • Televisio, jossa on HDMI-portti
 • Kännykkään tai tablettiin sovellus, jonka voit ladata ilmaiseksi laitteesi sovelluskaupasta
 • Wlan-yhteys

Lisäapua löydät täältä:

Taas akku loppu! Miten kännykän akun saa kestämään pidempään?

 • Värinä. Ota värinä pois päältä. Värinäasetus kuluttaa akkua enemmän kuin soittoääniasetus.
 • Näytön lepotila. Mitä nopeammin näyttö menee lepotilaan, sitä paremmin puhelimen akku kestää.
 • Näytön himmennys. Voit säätää näytön kirkkautta himmeämmäksi, mikä lisää myöskin akun kestoa.
 • Nettiyhteys. Jos et tarvitse nettiyhteyttä, kytke se kokonaan pois päältä. Myöskään puhelimen wlan-yhteyttä ei kannata pitää tarpeettomasti päällä, sillä jatkuvasti esim. kaupungilla wlan-verkkoa hakeva puhelin kuluttaa reippaasti akkua.
 • Sovellukset. Sovellukset jäävät yleensä taustalle pyörimään käytön jälkeen, mikä kuluttaa puhelimen akkua. Sulje siis taustalla pyörivät sovellukset, kun et niitä enää tarvitse.
 • Automaattiset päivitykset. Monet sovellukset päivittävät tietojaan jatkuvasti. Esimerkiksi reaaliajassa päivittyvä sähköpostilaatikko on energiasyöppö, joten jos haluat säästää akkua, voit asettaa sähköpostilaatikon päivittymään harvemmin tai jopa manuaalisesti.
 • Ilmoitukset. Pelit, Facebook, WhatsApp yms. sovellukset lähettävät puhelimeen erilaisia ilmoituksia, jotka kuluttavat reippaasti akkua. Kytke sellaiset ilmoitukset pois päältä, jotka eivät ole välttämättömiä.
 • 2G-verkko. 3G- ja 4G-verkot kuluttavat akkua enemmän kuin 2G-verkko. Jos tarvitset puhelinta vain puheluihin ja tekstiviesteihin,kytke puhelin 2G-verkkoon. Tämä onnistuu puhelimen asetuksista.
 • GPS ja sijaintipalvelut. GPS kuluttaa puhelimen akkua runsaasti. Jos GPS:n käyttö ei ole välttämätöntä, kannattaa se kytkeä pois päältä.
 • Virransäästötila. Jos puhelimen akku uhkaa loppua, kytke puhelimeen virransäästötila. Tällöin puhelimen akku kestää pidempään.
 • Lämpötila. Puhelimen akku tyhjenee nopeammin kuumassa tai kylmässä. Kesähelteillä puhelin kannattaa säilyttää varjossa ja pakkasilla puolestaan kannattaa välttää puhelimen jättämistä esim. kylmään autoon.

Lataa älypuhelimesi akku oikein. Vinkkejä akun lataamiseen!

 1. Vältä kuumuutta. Suurin osa valmistajista suosittelee akkua käytettävän noin 27 asteen lämmössä. Pidä siis puhelin mieluummin laukussa kuin taskussa, jotta se ei kuumene suotta. Älä myöskään jätä puhelinta suoraan auringonvaloon. Huomaa, että myös lataus lämmittää akkua voimakkaasti, joten erityisen suojaavat lämmön haihtumista estävät kuoret voi olla syytä irrottaa latauksen ajaksi.
 2. Lataa mieluummin usein kuin kerralla täyteen. Moni meistä lataa akkunsa jättämällä puhelimen koko yöksi piuhan päähän, jotta se olisi aamulla täydessä iskussa. Akku voi kuitenkin paremmin, kun se pysyy noin 40–80 prosentin varauksessa.
 3. Sammuta laite välillä. Akulle tekee hyvää, jos sen käyttö lopetetaan ajoittain hetkeksi. Älylaitteen kohdalla tämä tarkoittaa koko laitteen sammuttamista hetkeksi ainakin kerran viikossa.
 4. Voit unohtaa laitteen lataukseen turvallisesti. Vahvan uskomuksen mukaan puhelimen unohtaminen kiinni laturiin on vaarallista. Todellisuudessa laitteiden oma latauselektroniikka huolehtii latauksen katkaisemisesta hyvin tarkasti, sillä litiumioniakut eivät siedä yhtään ylilatausta. Ylipitkän latauksen haitallisuus syntyy lähinnä siitä, että akku ladataan toistuvasti aivan täyteen asti.
 5. Voit käyttää laitetta sen latautuessa. Puhelimen käyttäminen latauksen aikaan ei ole vaarallista, eikä se lisää puhelimen tai laturin räjähtämisen riskiä. Yhtäaikainen lataaminen ja raskas pelaaminen voivat kuitenkin kuumentaa puhelinta turhan paljon, mitä on syytä välttää. Tietysti akku latautuu myös nopeammin, mikäli puhelinta ei samanaikaisesti käytetä latauksen aikana.
 6. Suosi puhelimen omaa laturia. Vaikka kaikki nykyiset mobiililaitteet saavat latausvirtansa usb-latureista, kaikki laturit eivät ole samanlaisia. Laitteen oman laturin käyttö on suositeltavaa, sillä se lataa laitetta varmasti valmistajan turvalliseksi näkemällä vauhdilla ja ilman paloriskiä.
 7. Käytä pikalatausta harkiten. Joidenkin uusien puhelimien kanssa on mahdollista käyttää erityistä teholaturia. Viime vuosina tarjolle on tullut puhelimia, joiden mainostetaan latautuvan tyhjästä jopa 80 prosenttiin vain puolessa tunnissa. Pikalatauksen käyttäminen lyhentää kuitenkin hitaasti myös akun elinikää, joten kiireettömän kannattaa tyytyä peruslaturiin.
 8. Valitse riittävän tehokas autolaturi. Jos autossa on tarve ladata useita laitteita yhtä aikaa, autolaturi kannattaa valita tarkasti. Vaikka useimmissa autolatureissa on nykyään kaksi usb-porttia, halpamallien antama latausvirta riittää normaalisti vain yhden laitteen sujuvaan lataamiseen. Laadukkaat autolaturit pystyvät lataamaan samaan aikaan vaikka kahta tablettia.

 

Lisää faktoja akun lataamisesta löydät täältä.

Apua, puhelimeni tippui veteen! Mikä avuksi?

Jos käy niin köpelösti, että puhelin tippuu veteen, toimi seuraavasti:

 1. Nosta puhelin mahdollisimman nopeasti vedestä.
 2. Sammuta puhelin, jos siinä on yhä virta päällä.
 3. Jos mahdollista, irrota puhelimesta sim-kortti, akku, muistikortti ja takakansi. Näin kuivuminen helpottuu.
 4. Huuhtele puhelin, jos pudotit sen likaiseen veteen. Puhelimesi on jo kastunut, joten pieni huuhtelu ei haittaa.
 5. Kuivaa puhelimesta näkyvä vesi pois.
 6. Anna puhelimen kuivua muutaman päivän ajan kuivassa ja lämpimässä paikassa. Voit myös käyttää apunasi pikariisillä tai silikageelillä täytettyä tiivistä astiaa.
 7. Puhelimen kuivuttua muutaman päivän ajan kokeile käynnistää puhelin. Jos puhelin ei käynnisty, kokeile ladata akkua tai vaihtaa tai vaihdatuttaa akku uuteen. Vaikka puhelin ei toimisi kunnolla, osan datasta saattaa saada pelastettua. Ota siis talteen ainakin sim-kortti ja muistikortti. 
 8. Toimita puhelin huoltoon, jos tarvitset apua datan pelastamiseksi. 

Vastaisuuden varalle kannattaa tallentaa valokuvat, videot, yhteystiedot ja muut tärkeät tiedot pilvipalveluun.

Kosteissa olosuhteissa suosittelemme myös säilyttämään puhelinta minigrip-pussissa. Kosketusnäyttö toimii pussin läpi ja samalla puhelimesi on suojassa esim. vesiroiskeilta veneessä.

Miten pakkanen vaikuttaa älypuhelimeen? 

Älypuhelimen pakkasenkestävyys vaihtelee valmistajittain ja laitteittain. Puhelimet ja erityisesti niiden akut ovat herkkiä elektronisia laitteita, jotka eivät pidä pakkasesta ja kosteudesta.

1. Pidä puhelinta ulkonakin lämpimässä. Parhaiten puhelimen akun hyytymiseltä voi suojautua pitämällä kännykkää esimerkiksi povitaskussa tai jossakin muussa lämpimässä paikassa vaatteiden sisällä. Puhelinta ei kannata jättää esimerkiksi kylmään autoon. Jos puhelinta tarvitsee paljon pakkasessa, kannattaa hankkia sellainen malli, johon voi vaihtaa itse akun. Vara-akku pidentää puhelimen käyttöaikaa merkittävästi. Akun lisäksi myös puhelimen näyttö voi mennä pilalle ihan vain kylmästä. Kylmää puhelinta onkin hyvä käsitellä hellävaroen.

2. Älä käytä pakkasessa ollutta puhelinta heti sisälle tultaessa. Lämmetessään kylmä laite voi huurustua ja kerätä kosteutta pintaansa, joten sitä kannattaa pyyhkiä kuivaksi kosteusvaurioiden välttämiseksi. Puhelimen sisälle kertynyt kosteus voi aiheuttaa vaurioita jopa kuukausienkin kuluttua ja vakuutusyhtiöt eivät helposti korvaa kosteuden turmelemia puhelimia. Pakkasessa ollutta kännykkää ei kannatakaan käyttää heti sisälle tultua.

3. Sulje puhelin pakkasessa. Jos et aivan välttämättä tarvitse puhelinta pakkasessa, se kannattaa sulkea ja käynnistää vasta kun se on uudelleen lämmennyt.

4. Älä lataa puhelinta pakkasessa. Kylmän kännykän lataaminen voi vahingoittaa sekä akkua että puhelinta. Vältä myös varavirtalaitteen käyttöä pakkasessa. Jos akun lataus pakkasella on välttämätöntä, puhelin kannattaa laittaa latauksen ajaksi takin povitaskuun. Muistathan, että pikkupakkasellakin akun lataaminen on normaalia hitaampaa ja laitteen käyttö ladattaessa hidastaa latausta entisestään.

5. Kosketusnäyttö toimii paremmin lämpimin sormin. Älypuhelimen kosketusnäyttö saattaa toimiia nihkeästi kylmin sormin. Ongelman voi välttää pitämällä sormet lämpöisenä, tai jos sormet ovat jo kylmästä kohmeessa, sormien puhaltelu lämpimäksi saa näytönkin taas toimimaan paremmin.
 

Vaikka pakkanen paukkuisi, lohduttavaa meille suomalaisille toki on, että älypuhelimet  kestävät kylmää paremmin kuin äärimmäisen kuumaa. Lisää pakkasvinkkejä löydät täältä.

Oletko toivottanut hyvää koulua joulun sijaan? Katso tästä vinkit ennakoivan tekstinsyötön (autocorrect) poistoon!

Ennakoiva tekstinsyöttö nopeuttaa viestin kirjoittamista, mutta joskus toiminto saattaa tehdä tepposet. Ennakoivan tekstinsyötön saat helposti pois käytöstä seuraavilla ohjeilla.

Applen laitteissa ennakoivan tekstinsyötön saat pois: Asetukset > Yleiset > Näppäimistö > Ennakoiva.

Android-laitteissa ennakoivan tekstinsyötön saat pois: Asetukset > Kieli ja syöttö > Samsung -näppäimistö > Ennakoiva teksti.

Ilmoittiko kännykkäsi saatavilla olevasta päivityksestä? Muista pitää kännykkäsi ajan tasalla!


Aika ajoin kännykkääsi saattaa tulla ilmoitus saatavilla olevasta päivityksestä. Päivitykset voivat olla esim. isompia käyttöjärjestelmäpäivityksiä tai käyttämiesi sovellusten päivityksiä.

Ennen päivitystä kännykkäsi saattaa ilmoittaa sinulle, että tiedonsiirrosta (data) saattaa tulla lisämaksua. Elisan Saunalahti-asiakkaana sinun ei tarvitse pelätä ylimääräisiä maksuja, sillä tiedonsiirto kuuluu liittymäsi kuukausimaksuun.

Joidenkin päivitysten kohdalla kännykkä saattaa edellyttää wlan-yhteyden käyttämistä, eikä päivitys onnistu ilman wlan-yhteyttä.
Kännykän ja sovellusten toiminnan kannalta päivitykset kannattaa ladata aina kun kännykkäsi niistä ilmoittaa.
 

Puhelin turvanasi! Näin varaudut hätätilanteisiin.

Älypuhelimille on saatavilla ilmainen 112 Suomi -sovellus, joka on erinomainen työkalu hätätilanteissa. Satelliittipaikannukseen perustuvan sovelluksen avulla voi soittaa yleiseen hätänumeroon 112 sekä esimerkiksi Myrkytystietokeskukseen. Sovelluksen kautta soitettaessa paikkakoordinaattisi välittyvät suoraan hätäkeskukseen, jolloin avunsaanti nopeutuu.

Sovelluksen kuvake kannattaa laittaa puhelimen aloitusnäyttöön näkyville, jotta sovellus on hätätilanteessa nopeasti käytettävissä.

Lataa 112 Suomi -sovellus puhelimeesi sovelluskaupasta. Videolta voit katsoa lisätietoja sovelluksesta.

Jumittaako? Käynnistä älypuhelimesi uudelleen noin kerran viikossa!

Olet ehkä huomannut, että älypuhelimesi saattaa ajoittain jumittaa tai sovellukset avautuvat aiempaa hitaammin. Tämä on älypuhelimille melko tavallista ja vaivaan on helppo lääke: ota kännykästäsi virrat pois 5-10 sekunniksi ja käynnistä se sitten uudelleen.

Säännöllinen uudelleenkäynnistys ennaltaehkäisee monia toimivuuteen liittyviä ongelmia.

Valokuvat, videot ja yhteystiedot kännykästä talteen

Puhelimen katoaminen tai hajoaminen voi olla katastrofi jos puhelinluettelosta, viesteistä ja valokuvista ei ole varmuuskopiota missään.

Elisa tarjoaa varmuuskopiointiin kotimaisen vaihtoehdon. Pilvilinna on helppo tapa pitää tärkeät tiedostot varmassa tallessa ja aina käsillä. Pilvilinnaan voit tallentaa kaikenlaisia tiedostoja: musiikkia, dokumentteja, videoita ja valokuvia.

Pilvilinna toimii yhteistyössä F-Securen kanssa. Kotimainen huippuosaaminen varmistaa, että tiedostosi pysyvät visusti tallessa ja ulkopuolisen urkinnan ulottumattomissa. Ja kaikki tiedostosi ovat vain klikkauksen päässä.

Älypuhelimet varmuuskopioivat puhelinluettelon oletuksena laitteen käyttämään pilvipalveluun (Pilvilinna, Google Drive, Apple iCloud tai Microsoft Onedrive, riippuu puhelimestasi). Huomaa, että viestit ja valokuvat eivät välttämättä kopioidu kaikissa pilvipalveluissa automaattisesti, vaan sinun tulee asettaa varmuuskopiointi päälle haluamallasi tavalla. Pilvilinnassa voit itse määritellä mitkä tiedostot tallentuvat automaattisesti Pilvilinnaan ja mistä tiedostoista teet itse varmuuskopioita aika ajoin.

Apua pilvipalveluiden käyttöön saat Omagurusta.

OmaPosti-sovelluksella seuraat lähetettyjä ja saapuvia lähetyksiäsi

Käytä Postin suosituimpia palveluita kätevästi älypuhelimellasi tai tabletillasi. OmaPosti-sovelluksella (Android, iOS) voit käyttää mm. lähetysten seurantaa ja ostaa paketillesi kuljetuksen. Sovellus kertoo automaattisesti kun lähetyksen tila muuttuu. Näet sovelluksen kautta heti kun lähetyksesi on saapumassa, siirtynyt toimitukseen ja kun se on noudettavissa.

OmaPosti-sovelluksessa voit myös vastaanottaa laskusi ja muita kirjeitä ajasta ja paikasta riippumatta vastaavaa paperikirjettä nopeammin.

OmaPosti-sovelluksella lähetät aidot postikortit itse ottamastasi valokuvasta. Posti tulostaa ja lähettää kortin puolestasi.

Kuinka estän puhelut tai tekstiviestit tietystä numerosta?

Joskus puhelimeen voi tulla tekstiviestejä tai puheluita ei-toivotuista numeroista. Halutessasi voit näppärästi estää puhelut ja tekstiviestit tietystä numerosta.

Apple

Puhelin- tai FaceTime-ohjelmassa voit lisätä numeron estolistalle Äskeiset-kohdassa. Vieritä näyttö estettävän numeron kohdalle ja napauta infokuvaketta.

Viestit-ohjelmassa avaa keskustelu ja napauta Tiedot. Napauta sitten tietokuvaketta. Vieritä näytön alalaitaan ja napauta Estä tämä soittaja. Napauta Estä yhteystieto.

Android

Android-laitteissa viestit on estettävissä esim. Viestit-sovelluksesta. Avaa ei-toivottu viesti ja oikeasta yläkulmasta kohta Muut. Valitse kohta Lisää roskapostinumeroihin.

Puheluiden estäminen onnistuu uusimmissa Android-versioissa näin:

Klikkaa numeroa puhelulistassa ja valitse Muut ja Estä numero.

Lomalla ja reissussa

Puhelimen datankäyttö ulkomailla – katso, paljonko dataa käytännössä kuluu

Keskivertomatkailija käyttää dataa yleensä uutisten ja somen lukemiseen, karttasovelluksiin ja esimerkiksi ruokapaikkojen etsimiseen. Tällaisessa käytössä 1 Gt (= 1024 Mt) on jo paljon. Vertailun vuoksi: yhdellä gigatavulla voi ladata vaikka 200 valokuvaa verkkoon tai lähettää noin 33 300 WhatsApp-viestiä.

Eniten dataa menee yleensä elokuvien tai videoiden katsomiseen. Jos haluaa katsoa matkalla elokuvia tai tv-sarjoja verkosta, silloin kannattaa käyttää wlan/wifi-yhteyttä: tunnin jakso Netflixistä HD-laadulla vie dataa noin 2 500 Mt ja tunti videon toistoa SD-laadulla noin 700 Mt.

Voit seurata liittymään (esim. Premium-liittymät) sisältyvää EU-datakäytön määrää ja käyttösaldoa OmaElisasta.

1) Valitse vasemmasta valikosta liittymäsi numero ja klikkaa Liittymän käyttö.
2) Valitse EU-Datakäyttö ja näet käytössäsi olevan kalenterikuukausikohtaisen lisämaksuttoman datasiirron enimmäismäärän ja jo käyttämäsi datasiirtomäärän EU- ja ETA-maissa.

 
Mikäli suunnittelet hyödyntäväsi puhelimen nettiä ulkomailla, varmista jo hyvissä ajoin ennen matkaa, ettei liittymälläsi ole päällä ulkomaan datasiirron estoa. Estoja pääset muokkaamaan veloituksetta OmaElisassa:

 1. Valitse sisäänkirjautumisen jälkeen vasemmasta valikosta liittymäsi numero.
 2. Klikkaa PUK-koodit ja estot -välilehti ja valitse sen alta Käytön estot: Datasiirto ulkomailla.
 3. Poista estot klikkaamalla kohtaa Ei rajoituksia. Muutos päivittyy muutamassa minuutissa.

Kesästä 2017 alkaen ulkomaan datakäyttö on EU- ja ETA -maissa huomattavasti aiempaa edullisempaa. Voimassa olevat ulkomaan datasiirtohinnastot löydät täältä.

Perille-sovellus kokoaa yhteen Suomen kaukoliikenneyhteydet

Perille on kotimainen palvelu ja sovellus, jonka avulla löydät kaukoliikenteen matkalippuja ja hintoja ympäri Suomen. Sovellus kokoaa yhteen kaikki kaukoliikenteen vaihtoehdot, eli linja-autot, junat, lentokoneet ja taksin. Saatavilla olevat vaihtoehdot voit luokitella hinnan, lähtöajan, matkan keston tai vaikkapa ekologisesti päästöjen mukaan. Lipun ostoon pääset saatavilla olevista vaihtoehdoista yhdellä klikkauksella.
Sovellus on saatavilla maksutta Androidille, iOS:lle ja Windows-puhelimille ja se toimii niin suomeksi kuin englanniksikin. Tutustu ja lataa sovellus perille.fi.

Mukana menossa festareilla tai maatalousnäyttelyssä? – Tästä pari vinkkiä kännykän käyttöön massatapahtumissa

Matkapuhelinverkot saattavat ruuhkautua tapahtumissa, jotka keräävät paljon yleisöä samaan paikkaan. Isoissa tapahtumissa tavoitatkin kaverit parhaiten tekstiviestillä: tekstiviesti vaatii vähän kapasiteettia ja liikkuu ruuhkaisessa verkossa sukkelammin kuin puhelut ja pikaviestit.

Hätäpuhelut epäonnistuvat harvoin, sillä hätänumeroon soitetut puhelut käyttävät kaikkien operaattoreiden verkkoja. Poista puhelimesta sim-kortti, käynnistä puhelin uudestaan ja soita hätäpuhelu.

Tarvittaessa voit kokeilla pakottaa puhelimen hetkeksi esimerkiksi vain 2G- tai 4G-verkkoon. Lisätietoja  matkapuhelinverkon kuuluvuudesta ja nopeuksista löydät täältä ja Elisan kuuluvuuskartasta.

Puhelimen katoamisen varalle, muista asettaa liittymällesi PIN-koodi ja puhelimeen suojakoodi. Suojaamaton puhelin antaa varkaalle mahdollisuuden tehdä isoja laskuja. Jos puhelin katoaa, pitää liittymä sulkea välittömästi. Liittymän sulkeminen onnistuu helpoiten OmaElisassa tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Jos puhelimessasi on Find My Phone -toiminto, kannattaa se varmuuden vuoksi kytkeä päälle. Lisäohjeita saat laitteesi käyttöoppaasta.

Massatapahtumissa saattaa myös puhelinten latauspisteet olla kiven alla, joten mukaan kannattaakin napata täyteen ladattu varavirtalähde. Ja mikäli pelkäät joutuvasi keskelle keskelle kesäsadetta, on minigrip-pussi kätevä suoja puhelimelle kastumisen varalta.

Lopuksi vielä reppuun aurinkorasvaa, hyttyskarkotetta, vesipullo ja iloista mieltä :)

Netin jakaminen väliaikaisesti kännykästä tai tabletista muille laitteille

Jos joskus tarvitset pikaisesti nettiyhteyttä reissun päällä etkä huomannut ottaa reititintä mukaan, voit muodostaa väliaikaisesti yhteyden kännykkäsi tai tablettisi avulla.

Voit jakaa kännykkäsi tai tablettisi nettiyhteyden tietokoneellesi tai muulle laitteellesi langattoman verkon avulla. Älypuhelimien ja tablettien asetuksista löytyy "oma yhteyspiste" -valinta, joka tekee puhelimesta WLAN-tukiaseman, johon laitteesi (esim. tietokone) ottaa yhteyden langattoman WLAN-verkon kautta.

Aktivoi laitteesi asetusvalikosta käyttöön "oma yhteyspiste". Aseta sen jälkeen verkon salaustyyppi ja salasana ja yhdistä laitteesi (esim. tietokone) tähän luomaasi WLAN-verkkoon. Laitteesi toimii tällöin väliaikaisesti WLAN-reitittimen tavoin. Pysyvämpään nettiyhteyden jakamiseen suosittelemme kuitenkin reititintä.

Apua netin jakamisen asetuksiin saat Omagurusta.

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

 • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
 • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
 • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!
Ark. 8-21, la 9-17 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Ark. 8-21, la 9-17 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm
Omaguru vinkkaa:
Facebook, WhatsApp, tietoturva, pilvipalvelut jne. Opastusta huvi- ja hyötysovellusten asennukseen ja käyttöön saat Elisa Omagurulta.
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!