4 helppoa tietoturvavinkkiä tietokoneen turvaksi

Onhan tietokoneessasi jo asennettuna kattava ja ajantasainen tietoturvaohjelmisto? Ota lisäksi Elisa Omagurun helpot tietoturvavinkit haltuun, jotta voit käyttää tietokonetta taatusti turvallisin mielin.

 

1. Tarkista päivitykset

Kunnollinen tietoturvaohjelmisto suojaa konetta tehokkaasti, mutta tietoturvaohjelmien toiminta perustuu kuitenkin siihen oletukseen, että koneen muu ohjelmisto on ajan tasalla. Yksi suurimmista syistä käyttöjärjestelmien ja ohjelmien päivitysten taustalla on löydettyjen tietoturva-aukkojen paikkaaminen.

Tästä syystä käyttöjärjestelmän, nettiselaimien ja muidenkin ohjelmien päivitykset kannattaa tarkistaa ja asettaa tapahtumaan automaattisesti aina, kun uusia päivityksiä on saatavilla. Lisäksi myös erillistä hyväksyntää pyytävät päivitykset on hyvä asentaa heti, kun niitä tulee tarjolle.

 

2. Käytä kunnollisia salasanoja

Salasanoja tarvitaan nykyään todella monessa yhteydessä, eikä samaa salasanaa suositella käytettäväksi eri palveluissa. Salasanoille on usein myös määritetty minimipituus. Edellä mainittujen tarkoitus ei suinkaan ole tarkoituksella hankaloittaa salasanojen hallintaa tai kiusata käyttäjää, vaan tässäkin tapauksessa taustalla ovat turvallisuuteen liittyvät syyt. Riittävän pitkä ja monimutkainen salasana ei ole ulkopuolisten arvattavissa, eikä lyhyeen ja yksinkertaiseen salasanaan verrattuna myöskään niin helposti murrettavissa raakaa laskentavoimaa käyttäen.

 

3. Muista varmuuskopiointi

Säännöllinen ja mielellään automaattinen varmuuskopiointi suojaa myös tietojen turvallisuutta yllättävien tilanteiden varalta. Varmuuskopioita tärkeistä ja henkilökohtaisista tiedostoista kannattaa pitää tallessa vähintään muutaman viimeisimmän kuukauden ajalta. Varmuuskopiointi on nykyään suhteellisen helposti toteutettavissa sekä myös automatisoitavissa erilaisten pilvipalvelujen avulla. Pilvipalveluita on tarjolla sekä ilmaisina että maksullisina versioina, ja maksullisuus riippuu pääasiassa varmuuskopioitavien tiedostojen määrästä ja koosta.

 

4. Älä päästä tietokonetta silmistäsi

Myös koneen fyysinen turvallisuus on hyvin tärkeää huomioida – se saattaakin yllättävän herkästi unohtua, vaikka kaikki muu olisi turvan kannalta kunnossa. Paraskaan tietoturvaohjelmisto ei auta, mikäli kone jää pahimmillaan lukitsemattomana paikkaan, jossa joku ulkopuolinen henkilö voi päästä koneeseen käsiksi. Jos konetta käytetään julkisella paikalla ja koneelta joutuu välillä poistumaan, koneelle on ehdottoman suositeltavaa asettaa käyttöön salasanasuojaus, ja lukita kone aina, kun sen äärestä poistutaan hetkeksikin.

Nämä helpot tietoturvavinkit hertoi Elisa Omaguru -asiantuntija Jan Lågland.

 

Millainen on turvallinen salasana? Lue tästä.

Elisa Tietoturvan avulla torjut virukset ja haittaohjelmat helposti yhdellä palvelulla.