Kolmistaan-sarjassa ikäkriisi iskee kimppakämppään

Elisa Viihteen uusi Kolmistaan-sarja osuu kolmekymppisten kaupunkilaisten nauruhermoon. Päärooleissa nähdään Suomen hauskimpia näyttelijöitä.

Teksti: Leena Virtanen Kuvat: Jaana Rannikko

 

Alkuasetelma on vauhdikas: Kolmen hengen kimppakämpässä sattuu vahinko, kun kostean illan päätteeksi kaikki päätyvät yhdessä sänkyyn. Kuka on isä ja onko sillä mitään väliä? Kolmikko ajautuu pahaan ikäkriisiin, sillä vanhemmuus tietää vastuuta ja ehkä peräti aikuistumista. Ja mitä mieltä ovat heidän omapäiset äitinsä?

Kolmikymppisten kriisi Koskelassa

”Vauvamies alkuasemiin!” kuuluu huuto Kolmistaan-komedian kuvauspaikalla Helsingin Koskelassa. Vanhaan kivitaloon on lavastettu värikäs pikku kämppä, jossa asustaa kolme kolmekymppistä kaverusta: Vilma, hänen poikaystävänsä Seve sekä molempien kaveri Markus.

Asunnossa vietetään naamiaisia, joten olohuoneessa liikuskelee ”vauvamiehen” lisäksi muitakin hassusti puvustettuja avustajia.

Ohjaaja Samuli Valkama tutkailee monitoria viereisessä huoneessa. Sarjan päänäyttelijät Pamela Tola, Eero Ritala ja Lauri Tilkanen asettuvat selin kuvan etualalle. Vuorossa on kohtaus, jossa Tola eli Vilma on jo kuullut olevansa raskaana.

”Pahoja enteitä, näettekö jossain? Pelkkää iloa ja onnea vain!” Vilma sanoo ja samassa valot sammuvat. Kun ne syttyvät uudelleen, huoneen ovella näkyy mustaan kaapuun pukeutunut hahmo viikate kädessään.

Näyttelijä Pirkko Hämäläinen riisuu hupun päästään ja lausuu lakonisesti:

”Se oli joko puputyttö tai tämä.”

Luvassa tilannekomediaa

Pirkko Hämäläinen näyttelee sarjassa Vilman äitiä Kaijaa. Äideillä onkin sarjassa iso rooli, kaikilla kolmella. Seven äitiä näyttelee Jaana Saarinen, ja Markuksen äidin roolissa nähdään Jonna Järnefelt.

Järnefeltin mielestä on virkistävää, ettei sarjassa ole isiä.

”Siinä on naiskäytännöllisyys hyvin läsnä”, Järnefelt naurahtaa.

Kolmistaan perustuu brittiläisen ITV-yhtiön Threesome-nimiseen komediasarjaan, jota ei Suomessa juuri tunneta. Niin sanotut remake-sarjat ovat yleistyneet tv-markkinoilla, ja suomalaisistakin sarjoista on syntynyt uusia versioita muissa maissa.

Ohjaaja Samuli Valkama kertoo, että Kolmistaan-sarjaa tehdessä heillä on ollut vapaat kädet, ja sarjan niin sanottu lokalisointi on tehty huolella. Sarja on siis ihan suomalainen ja suomalaisen näköinen alkuperästään huolimatta. Näyttelijöiden kanssa sovittiin, että he eivät edes katso brittisarjaa.

”Kolmistaan on komedia, mutta ei ihan sitcom. Tämä on sikäli erilainen kuin alkuperäinen sarja, että tässä tehdään pikemminkin hauskoja tilanteita kuin henkilöitä, jotka yrittävät olla hauskoja koko ajan. Ja tyypit ovat enempi hipstereitä kuin briteillä”, Valkama kertoo.

 

divider

Kolmistaan-sarjan henkilöt näyttelijöiden sanoin

Pamela Tola ja Vilma:

”Vilma on spontaani, vapautta ja nautintoa kaipaava nainen, joka ei liiemmin välitä vastuusta tai suunnitelmallisuudesta. Hän elää hetkessä eikä haluaisi koskaan muuttua vanhaksi ja tylsäksi. Yllätysraskaus saa Vilman pään sekaisin ja pakottaa hänet muuttumaan ja aikuistumaan.”

Eero Ritala ja Seve:

”Seve on alle kolmekymppinen, Vilman poikaystävä. Hän on aika laiska mitä tulee oikeisiin töihin, mutta muuten hän on nopea. Hän ei aina mieti, mitä sanoo tai tekee.

Vilman kanssa heillä on samanlainen huumorintaju, ja he innostuvat lapsenomaisesti asioista. Heillä on hauskaa yhdessä.”

Lauri Tilkanen ja Markus:

”Markus on töissä mainostoimistossa ja hän on ainoa kolmesta, joka on oikeissa töissä ja jolla on rahaa. Markus on spontaani tyyppi, mutta ehkä vähän pinnallinen. Hän on homo, ja Vilman paras kaveri.”

Pirkko Hämäläinen ja Kaija:

”Kaija on Vilman äiti, ja hän omistaa asunnon, jossa kolmikko asuu. Hän on performanssitaiteilija, joka asuu osan aikaa Pariisissa. Hän on hyvin itsekeskeinen ja haluaa hallita muita. Ei varsinainen lämpöpatteri siis. Kaija symppaa Markusta mutta ei Seveä.”

Jonna Järnefelt ja Jaana:

”Jaana on Markuksen äiti. Hän on omanarvontuntoinen, hyvin toimeentuleva, ulkoisiin asioihin keskittyvä nainen. Hän on sinkku, joka ei ole niin sanotusti vielä luovuttanut. Pitää huolta itsestään.

Jaana on sinut poikansa homoseksuaalisuuden kanssa ja antaa tälle esimerkiksi ulkonäkövinkkejä.”

Jaana Saarinen ja Merja:

”Merja on Seven äiti. Hän on hössö, aina iloinen ja kova puhumaan. Hän ei paljon varo sanojaan, kuten ei Sevekään, joten ei ole vaikea arvata, kenen äiti hän on. Merja juhlii ahkerasti ja pitää poikansa puolta.”

Kolmistaan-sarja Elisa Viihteessä 14.12.2017 alkaen.