Näin neuvot lasta, joka haluaa laittaa itsestään kuvia nettiin

Haluaako lapsi postata itse kuvansa nettiin? Opeta hänelle heti nämä neljä asiaa.

Teksti: Elina Jäntti

 

1. Ei vähäpukeisia tai noloja kuvia nettiin

Pyydä lasta näyttämään, millaisia kuvia hän on itsestään ottanut tai julkaissut. Keskustelua voi käydä myös yleisellä tasolla: ”Kuulin, että jotkut ottavat itsestään kuvia vähissä vaatteissa, oletko törmännyt niihin? Missä sinun rajasi menevät?”

Nuorilla on tapana testata viehätysvoimaansa eri tavoin, mutta kenenkään painostuksesta intiimejä kuvia ei kannata jakaa, sillä niiden leviäminen voi aiheuttaa kärsimystä.

Siitäkin voi keskustella, että harkitsemattomalla nettinäkyvyydellä voi olla merkitystä esimerkiksi kesätyöpaikkaa haettaessa. Kannusta somea käyttävää lasta olemaan tarkkana kaverien tietojen jakamisen suhteen ja kysymään kaverien lupaa kuvien julkaisuun.

2. Älä kerro itsestäsi liikaa

Mitä vähemmän oman kuvan yhteydessä on tunnistettavaa tietoa, sitä parempi. Varsinkaan alaikäisen lapsen ei kannata julkaista paikkatietoja sellaisten kuvien yhteydessä, joista voisi helposti päätellä, missä lapsi asuu.

Somessa ja julkisissa profiileissa liikkuvien ihmisten tarkoitusperistä ei aina voi olla varma. Lasta koskevat tiedot voivat päätyä tahoille tai ihmisille, joille tiedot eivät kuulu. Mitä enemmän ja mitä yksityiskohtaisempaa tietoa henkilöstä netissä on, sitä helpompaa identiteetin varastaminen, esimerkiksi feikkiprofiilin tekeminen, on. Kuviakin voidaan varastaa.

3. Kerran jaettua kuvaa ei voi poistaa

Some-palvelut ovat myös kaupallisia toimijoita, ja julkaistut kuvat ovat niiden omaisuutta. Vaikka kuvan jakaisi Snapchatiin, jossa julkaisu poistuu 24 tunnin jälkeen, kuva voi silti jäädä talteen palvelun palvelimille. Myös ruutukaappauksen ottaminen kuvasta on helppoa.

4. Tarkista, kenelle kuva leviää

Kun lähettää kuvaa pikaviestiryhmiin, kannattaa varmistaa, keitä ryhmiin kuuluu. Esimerkiksi oman luokan WhatsApp-ryhmässä jaetut kuvat leviävät helposti useille kymmenille käyttäjille. Jos jakaa kuvia kaverin laitteilla, omille some-tileille kirjautuessa salasanan suojaaminen ja sen säännöllinen vaihtaminen on tärkeää.

Vinkit antoi Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen kehittäjä Rauna Rahja.

Lue myös:

Mieti nämä 5 asiaa ennen kuin julkaiset lapsen kuvan netissä

Ruutuajasta riitaa? Testasimme, miten toimivat perheen digisäännöt