Näin löydät omilla teillään olevan lapsen

Lapsi taas teillä tietymättömillä ja puhelin äänettömällä? Katso vinkit ja apuvälineet, joiden avulla lapsen paikannus onnistuu helposti.

Teksti: Olli-Pekka Komonen

Lapsen paikannus iPhonen pilvipalvelun avulla

Mikäli lapsella on iPhone, helpointa on käyttää paikantamiseen iCloud-palvelua. Kirjaudu iCloud.com -osoitteessa ja valitse ”Etsi iPhoneni”. Ruudun yläreunasta voi valita näkyviin ”Kaikki laitteet” tai vain halutun puhelimen. Jotta lasta puhelimineen pääsee etsimään, tiedossa pitää kuitenkin olla lapsen Apple ID -tunnukset salasanoineen. Hätätilanteiden varalta vanhempien onkin hyvä pitää nämä tiedot tallessa myös itsellään.

Mikäli laitteen kohdalla oleva piste on vihreä, puhelin on verkkoyhteydessä ja sijaintitieto on reaaliaikainen. Jos piste on harmaa, laite ei ole verkossa. Silloin piste on kartalla kohdassa, jossa puhelin viimeksi oli yhteydessä verkkoon. Mobiililaitteilla paikantamiseen voi käyttää myös sovelluskaupasta löytyvää erillistä ”Etsi iPhoneni”-sovellusta.

Jos käytössä on perheryhmä, voi oman sijaintitietonsa helposti jakaa perheenjäsenten katseltavaksi.

Google etsii lapsen sijainnin ja piirtää reittikartan

Google kerää jatkuvasti tietoa Android-puhelinten käyttäjistä. Tietoja pääsee katselemaan itsekin, kun kirjautuu puhelimeen liitetylle Google-tilille. Vaikka kaikilla on oikeus yksityisyyteen, etenkin tieto pienen lapsen tilin salasanasta auttaa esimerkiksi paikannuksessa. Isommalle lapselle aikuisen sähköpostitilin voi määritellä sähköpostin varatiliksi, jolloin hätätilanteessa lapsen tiliin ja tietoihin pääsee käsiksi, vaikkei varsinainen salasana olisikaan tiedossa.

Mobiililaitteella lapsen puhelimen sijainnin hakemiseen voi käyttää Android-laitehallintaa, joka löytyy sekä netistä että Play-sovelluskaupasta. Enemmän tietoa lapsen liikkeistä saa menemällä lapsen puhelimen tunnuksilla karttojen timelineen. Siellä kartalle piirtyy koko päivän liikkeet kattava kartta.

Liikkumishistoriaa voi tarkastella puhelimen ostamisesta lähtien, mikäli sitä käyttöönottaessa Googlelle on annettu lupa tallentaa sijaintitietoja, eikä ominaisuutta ole otettu myöhemmin pois käytöstä. Täydellisen tarkkaa kuvaa kartasta ei aina saa, mutta se paljastaa, onko lapsi koulupäivän jälkeen poikennut kirjastoon, kauppaan vai kaverille.

Kellopuhelin tuo turvaa lapsen harjoitellessa itsenäistä liikkumista

Jos lapsella ei ole vielä älypuhelinta, kannattaa tällöin vaihtoehtoisesti harkita kellopuhelinta, joka on turvallinen vaihtoehto yhteydenpitoon, sillä siinä ei esimerkiksi ole pääsyä nettiin tai sosiaaliseen mediaan. Kellopuhelimella lapsi voi pitää yhteyttä omiin läheisiinsä, ja lisäksi niissä on muun muassa GPS-paikannin, joka mahdollistaa vanhemmille lapsen liikkeiden seuraamisen helposti puhelinsovelluksen kautta.

Lasten kellopuhelimiin ja niiden ominaisuuksiin voit tutustua tarkemmin Elisan verkkosivuilla.

Lue myös

Onko lapsi liikaa laitteilla?

Elisan digikoulu – tietoturvaopetusta lapsille

Lapsen puhelimen tietoturva – Varmista turvallinen puhelimenkäyttö