Vältä yllätyslaskut: 6 vinkkiä lasten peliostoihin

Jotta lapsen mobiilipeleistä ei ala kilahtaa luottokortille yllättäviä maksuja, kannattaa tarkistaa asetukset ja luottokorttien käyttöluvat. Katso parhaat vinkkimme yllättävien menojen välttämiseksi.

Teksti: Olli-Pekka Komonen

1. Sovi lapsen kanssa pelisäännöt

Sovi lapsen kanssa, että maksullisia ominaisuuksia ei hankita neuvottelematta vanhemman kanssa. Muista, että ilmaiseen peliinkin voi sisältyä maksullisia lisäominaisuuksia. Pelien sopimusehtoihin ja ominaisuuksiin kannattaa tutustua yhdessä lapsen kanssa ja tarkistaa, mitä tapahtuu, jos yrittää tehdä pelinsisäisiä ostoja.

2. Älä laita oman luottokortin tietoja lapsen puhelimeen

Varminta on, ettei tallenna oman luottokortin tietoja lapsen puhelimeen. Kun niitä ei siellä ole koskaan ollutkaan, ei aikuisen luottokortille voi minkäänlaista laskua kertyä.

3. Käytä online-debit-korttia ostoksiin

Luottokortin sijasta kannattaa maksuvälineeksi lapselle valita niin kutsuttu debit-kortti, joista online-kortti on varmempi kuin offline-kortti.

Online-korteilla (esimerkiksi Visa Electron ja MasterCard Maestro) kortin ostokset menevät suoraan tililtä, ja ne varmennetaan erikseen joka kerta. Online-debit-kortilla maksaessa tilin voi siis vetäistä korkeintaan tyhjäksi.

Offline-debit-kortilla tehtyjä ostoksia ei sen sijaan varmenneta reaaliaikaisesti, joten rahaa voi huonolla onnella kuluttaa enemmän kuin tilillä on.

Korttien ikärajat vaihtelevat pankeittain mutta vanhempien suostumuksella sen voi saada jopa 7-vuotiaille. Korttiin liitetään lapsen oma tili ja siihen tarvitaan molempien vanhempien suostumus, jos lapsella on kaksi huoltajaa.

4. Lahjakortit ovat riskitön valinta

Sovelluskauppoihin on mahdollista hankkia Google Play, iTunes- ja Microsoft-lahjakorttejaesimerkiksi 10 tai 50 euron arvolla. Kortin saldo lisätään sovelluskauppaan kytkettyyn tiliin, ja rahaa voi käyttää ainoastaan sen verran – ei euroakaan enempää. Lahjakortin hankkiminen tekee sovelluskaupan ostoksista huomattavasti konkreettisempia ja opettaa samalla pientäkin lasta ymmärtää, että bittikaupassakin käytetään ihan oikeaa rahaa.

5. Rajoita ostosten tekeminen asetuksilla

Sekä Android-, että iOS-puhelimissa on mahdollista rajoittaa ostosten tekemistä. Apple-laitteissa asetus löytyy polusta Asetukset – Yleiset – Rajoitukset. Sieltä voi kytkeä päälle joko pelkästään ohjelmien sisäisten ostojen rajoituksen, tai estää sovellusten ja sisältöjen ostamisen kaikista Applen kaupoista. Jos jokaisen ostokerran yhteydessä halutaan kysyttävän salasanaa, asetus löytyy menemällä Asetukset – App- ja iTunes Store – Salasana-asetukset.

Android-laitteissa säätöjä pääsee tekemään Play Storen valikkokuvaketta painamalla ja siirtymällä Asetukset-valikkoon. Vaadi salasana ennen ostosta -valinnasta voi säätää miten usein salasana pitää ostoksilla syöttää: Joka kerta, puolen tunnin välein vai ei koskaan.

Huom! Jos lapsi käyttää iOS-laitetta ja olet liittänyt hänet iCloudissa perhejakoon, muista ottaa Pyydä ostamaan -toiminto käyttöön. Tällöin sinulle tulee kysely aina, kun lapsi haluaa ostaa jotakin Perhejakoon liitetyllä luottokortilla. Ilman hyväksyntääsi hän ei pysty ostoksia tekemään.

6. Ole tarkkana, jos otat uuden maksutavan käyttöön

Osa operaattoreista tarjoaa mahdollisuutta lisätä Google Play -ostokset suoraan puhelinlaskuun. Helpolta kuulostavan maksumahdollisuuden voi estää halutessaan.

 

Lue lisää Elisan ja Saunalahden liittymien käytön rajoittamisesta täältä.