Miten voin piilottaa langattoman kotiverkkoni?

Langattomat verkot näkyvät kaikille lähialueella oleville, vaikka niihin ei pääsekään kirjautumaan ilman salasanaa. Kotiverkko on kuitenkin helppo peitellä kokonaan piiloon.

Langattomalla verkolla eli wifi-verkolla on reititin- ja modeemilaitteisiin määritetty valmiiksi tietty nimi ja suojausavain, jotta verkon käyttöönottaminen sujuu helposti. Oman langattoman verkon voi kuitenkin piilottaa niin, ettei verkon nimi näy tavalliseen tapaan lähistöllä oleville.

Langattoman verkon asetuksia ja nimeä pääsee muokkaamaan päätelaitteen hallintasivuille kirjautumalla. Sinne päästään kirjoittamalla hallintasivun IP-osoite, joka kirjoitetaan internet-selaimen osoiteriville. Hallintasivuille kirjautumiseen tarvittavat oletustunnukset löytyvät yleensä laitteen tyyppitarrasta ja käyttöohjeesta.

Tietoturvasyistä kannattaa kirjautumisen yhteydessä viimeistään vaihtaa kirjautumissalasana, mikäli sitä ei ole aiemmin tullut tehneeksi.

Kun langattoman verkon asetuksista ottaa pois päältä SSID-lähetysominaisuuden (langattoman verkon verkkotunnus), langaton verkko ei näy listoilla enää julkisesti niille, jotka etsivät alueeltasi langatonta verkkoa.

Jotta itse pääset verkkoosi, sinun täytyy aina muistaa oman verkkosi nimi sekä suojausavain. Vaihtoehtoisesti voi käyttää WPS-painiketta (Wi-Fi Protected Setup) päätelaitteestasi. WPS-nappi löytyy yleensä laitteen takaa ja sen käyttö selviää laitteen ohjekirjasta.

Päätelaitteissa on nykyään kaksi langatonta verkkoa, 2,4 ja 5 GHz:n taajuudella toimivat verkot, joten verkon nimen lähetys on syytä sulkea molempien omista valikoista.

Mikäli tarvitset apua edellä mainittujen toimenpiteiden kanssa, kannattaa kysyä asiantuntijalta apua.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Näin luot kotiin langattoman verkon
Kodin langaton verkko kuntoon