Netti ei toimi, vaikka modeemi on kunnossa

Netti ei toimi, vaikka modeemi on kunnossa. Modeemissa palavat kaikki tarvittavat valot, joista yhteyden voi todeta olevan kunnossa modeemiin asti, mutta kodin laitteet eivät yhdisty internetiin. Yhteys on tarkistettu myös palveluntarjoajan puolelta toimivaksi – miten saan yhteyden toimimaan tietokoneelleni? Omaguru auttaa.

Jos netti ei toimi, vaikka modeemi on kunnossa, kannattaa ensimmäiseksi käynnistää modeemi uudelleen. Jos uudelleenkäynnistys ei korjaa ongelmaa, on hyvä resetoida modeemi, eli palauttaa alkuperäiset tehdasasetukset. Reset-painike löytyy yleensä modeemin takaa, ja se on pienen reiän sisällä: sitä painaaksesi tarvitset jonkin riittävän ohuen esineen, kuten neulan. Älä sammuta modeemia, vaan pidä reset-painike pohjassa noin kymmenen sekunnin ajan niin, että laite on päällä. Modeemin resetoituessa sen valot usein ensin vilkahtavat, sitten sammuvat, ja vain virtavalo jää päälle. Seuraavaksi modeemi alkaa hakea yhteyttä uudelleen.

Jos netti ei toimi vieläkään, eikä resetointi ei ratkaise ongelmaa, on vianrajausta jatkettava. Tarkasta seuraavaksi, kuinka kodin laitteet on yritetty kytkeä internetiin: onko ne yhdistetty langattomaan verkkoon, vai onko laite kytketty modeemiin johdolla? Jos laitteita käytetään langattomasti, kannattaa yhteyttä kokeilla kytkemällä laite johdolla modeemiin. Mikäli laitteen netti toimii silloin, kun se on kiinnitetty modeemiin johdolla, on ongelma langattomassa verkossa. Tällöin kannattaa varmistaa, että laitteet on varmasti yhdistetty langattomaan verkkoon oikein. Esimerkiksi modeemia vaihtaessa tulee muistaa, että langaton verkko ja sen tiedot ovat laitekohtaisia, eli laitteen vaihtuessa myös langattoman verkon tiedot muuttuvat.

Jos netti ei toimi, vaikka modeeemi on kunnossa, on tilanne usein se, että yhteys on kunnossa muilta osin, mutta laitteesi antaa yhteydestä virheilmoituksen. Tässä tapauksessa vianrajaus jatkuu saadun virheilmoituksen perusteella. Ellei yhteys toimi johdolla eikä langattomasti, voi vika olla myös itse modeemissa. Tällöin kätevintä on kokeilla yhteyttä toisella modeemilla.

Mikäli tarvitset apua vianrajauksessa, Omaguru suosittelee asiantuntijan puoleen kääntymistä.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen.

Tutustu Elisa Omaguruun

Lue myös:

Miksi netti toimii yhdellä laitteella nopeammin kuin toisella?

Hui, soittiko ilmalämpöpumppu maksulliseen numeroon?

”Ei signaalia” – miksi TV ei toimi?