Miksi netti toimii yhdellä laitteella nopeammin kuin toisella?

Joskus netti toimii yhdellä laitteella nopeammin – ja toisella ei lainkaan, vaikka laitteet on yhdistetty samaan langattomaan verkkoon. Tietokone lataa sivua ikuisuuden, mutta tabletti avaa saman sisällön silmänräpäyksessä. Mistä tämä voi johtua? Elisa Omaguru kertoo.

Yleensä laitteen hidastellessa tulee helposti syyttäneeksi nettiyhteyden hitautta. Yleensä syy netin hidasteluun yhdellä laitteella löytyy kuitenkin muualta kuin yhteydestä. Usein syynä on käytetyn tietokoneen suorituskyvyn heikkous.

Jos tietokone on kaikissa toiminnoissaan tahmea, ei kyse ole nettiyhteyden hitaudesta. Usein sovellukset saattavat lakata vastaamasta, ja tällöin käytetyn sovelluksen ikkunan yläreunassa lukee sovelluksen nimen perässä sulkuihin merkittynä ”Ei vastaa”. Jos tällöin tarkistaa tehtävienhallinnasta suorittimen käyttöasteen, on se tässä tilanteessa usein 100 %. Siinä tapauksessa koneen suorituskyky on jo todella ahtaalla. Jos tietokone menee käytössä useasti jumiin, kannattaa tietokoneen iästä riippuen miettiä joko tietokoneen huollattamista tai kokonaan uuden tietokoneen hankkimista.

Mikäli tietokone on muuten nopea, mutta sivustojen ja videoiden avaus kestää pitkään ja tiedostojen lataaminen on hidasta, tällöin hitaus johtuu internet-yhteydestä. Tässä tilanteessa kannattaa suorittaa nopeustesti. Netin nopeuden voi testata Elisan nopeustestillä ja verrata saatuja tuloksia käytössä olevan laajakaistan nopeuteen.

Jos tietokone käyttää langatonta yhteyttä, kannattaa kokeilla kytkeä tietokone verkkokaapelilla kiinni modeemiin, ja toistaa sitten nopeustesti. Jos yhteyden nopeus on langattomasti hidas, mutta verkkokaapelilla hyvä, johtuu hidastelu langattomasta verkosta. Langattoman verkon yhteyden parantamiseksi on olemassa toimenpiteitä, joilla voi parantaa yhteyttä.

Mikäli tarvitset apua vianrajaamisessa tai esimerkiksi nopeustestissä, suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Palveluntarjoajaan kannattaa olla yhteydessä, jos yhteysnopeus on hidas sekä verkkokaapelilla että langattomasti, jotta mahdollinen vikailmoitus saadaan tehtyä.

Vastaajana Elisa Omaguru -asiantuntija Ilkka Tossavainen.

Tutustu Elisa Omaguruun

Lue myös:

Windows-tietokone jumittaa – avuksi neljä vinkkiä

Onko 8 vuotta vanha tietokone liian vanha?

Läppäri hajosi – kannattaako korjata?