RJ45, AUX, HDMI, USB – tunnistatko nämä johdot?

Tietokoneiden ja älylaitteiden kanssa saattaa tarvita useita erilaisia johtoja. Omaguru esittelee yleisimmät piuhat.

 

rj-45

RJ45-verkkoliitäntä

Tätä johtoa tarkoitetaan puhuttaessa verkkokaapelista. RJ45 tunnetaan myös nimellä Ethernet-kaapeli. RJ45-verkkoliitäntää käytetään, kun tietokone tai viihde-elektroniikan laite halutaan kytkeä kodin lähiverkkoon. Lisäksi RJ45-johtoja käytetään kytkemään langaton reititin tai tukiasema laajakaistamodeemiin.

hdmi

HDMI

Johtoa käytetään viihde-elektroniikassa. Johto kytketään esimerkiksi pelikonsolin, digiboksin ja television väliin. Johdossa kulkee kuvan lisäksi ääni. Liitäntää kannattaa käyttää myös videotykkien kanssa, jos mahdollista.

mini-ja-microusb

Micro-USB

Tämä on yleisimmin käytössä oleva puhelinten ja tablettien latausjohto. Johdon toisessa päässä on USB-A-liitin (se ”tavallinen” USB) ja toisessa päässä ohut micro-USB-liitin. Isompi pää kytketään muuntajaan ja pienempi ladattavaan laitteeseen. Johtoa voi käyttää tiedostojen siirtoon tietokoneelle.

Mini-USB

Mini-USB on hieman micro-USB:tä paksumpi. Sitä käytetään esimerkiksi kameroiden lataukseen sekä useissa ulkoisissa kovalevyissä ja kuvien siirrossa tietokoneelle. Johdon toisessa päässä on USB-A-liitin laturiin tai tietokoneeseen kytkemistä varten.

usb-a

USB-A

USB-liitännästä yleensä puhuttaessa tarkoitetaan sen isointa versiota, USB-A:ta. USB-A-liitäntöjä käytetään lähes kaikissa tietokoneen lisälaitteissa, kuten hiirissä ja nettikameroissa. Uudemman 3.0-nopeusluokan liitännän tunnistaa vaaleansinisestä värityksestä.

Virtajohto

Pöytäkoneissa tarpeellinen virransaantiin. Mikäli tietokone ei herää painettuasi virtanäppäimestä, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa tämä johto.

RJ11-puhelinjohto

Johtoa käytettiin lankapuhelimissa, mutta nykyäänkin tälle on käyttötarkoitus nettiyhteyden tuomisessa puhelinpistokkeesta adsl- tai vdsl2-yhteyksissä modeemille. Uudemmissa talouksissa, joihin vdsl2-yhteys on kytketty, ei löydy enää 3-piikkisiä puhelinpistokepaikkoja, vaan molemmat johdon päät ovat samanlaiset.

3,5mm AUX-äänikaapeli

Yleisin ääniliitäntä löytyy niin matkapuhelimista kuin tietokoneestakin. Tietokoneessa kuulokeliitännän paikka on yleensä vihreä ja mikrofonin paikka vaaleanpunainen. Matkapuhelinten liitäntään voidaan liittää joko handsfree tai kuulokkeet. Matkapuhelimen voi liittää esimerkiksi autostereoihin, jos kyseisestä laitteesta löytyy vastaava liitäntä.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Tomi Isohanni

Tutustu Elisan Omaguruun