Isot roaming-maksut ovat historiaa Euroopassa: Näin hyödyt uusista hinnoista

Verkkovierailumaksut laskivat Euroopassa. Mobiilidatan käyttö on lähes 90 prosenttia halvempaa kuin aikaisemmin. Lue, miten surffailet jatkossa fiksuiten.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Lähdössä matkalle ja mietityttää voiko karttoja ladata ja ravintoloita etsiä kännykällä ilman megalaskua? Kinuavatko lapset matkalla käyttöönsä online-pelejä ja dataa some-kanavien käyttöön?

EU:n roaming-maksujen lasku poisti monilta dataa käyttäviltä Euroopan matkaajilta huolet. Jatkossa datan käyttö on EU- ja ETA-maissa vähintään 88 prosenttia halvempaa kuin aiemmin.

”Esimerkiksi 1 Gt:n datakäyttö lisää jatkossa laskua Elisan vanhoissa liittymissä 7,44 euron verran. Kesäkuun 14. päivään asti hinta oli yli 60 euroa per gigatavu. Yksi gigatavu riittää mainiosti tavanomaiseen netin käyttöön, kuten surffailuun, someviestintään ja sähköpostien lukemiseen viikon matkalla. Erilaiset pelit, kartat ja päivityksetkin ovat yleensä kooltaan vain muutama sata megatavua”, liiketoimintajohtaja Jan Virkki Elisalta kertoo.

Paljon matkustavan ja runsaasti dataa käyttävän kannattaa sen sijaan satsata liittymiin, joihin sisältyy isompi käyttömäärä dataa Euroopassa kotimaan pakettihinnoilla.

Paljon dataa käyttävä satsaa huolettomuuteen

Keskivertomatkailija käyttää dataa yleensä uutisten ja somen lukemiseen, karttasovelluksiin ja esimerkiksi ruokapaikkojen etsimiseen. Tällaisessa käytössä 1 Gt on jo paljon. Vertailun vuoksi: Yhdellä gigatavulla voi ladata vaikka 200 valokuvaa verkkoon tai lähettää noin 33 300 WhatsApp-tekstiviestiä.

Kotimaan hinnoilla surffailun Euroopassa voi varmistaa hankkimalla liittymän, joka on suunniteltu paljon dataa käyttäville. Sellainen on esimerkiksi Saunalahti Huoleton Premium, jossa dataa voi käyttää lisämaksuja pelkäämättä Pohjolassa ja Baltiassa ja 10 gigatavun verran kuukaudessa muissa EU- ja ETA-maissa. Muilla Elisan Saunalahti -liittymillä 10 gigatavun surffailu Euroopassa toisi käytännössä 74 euron lisälaskun.

Tavallisessa käytössä 10 Gt:n katto on paljon, ja se ylittyy vielä tällä hetkellä harvoin. Eniten dataa menee yleensä elokuvien tai videoiden katsomiseen. Jos haluaa katsoa matkalla elokuvia tai tv-sarjoja verkosta, silloin kannattaa käyttää wlan-yhteyttä: tunnin jakso Netflixistä HD-laadulla vie dataa noin 2 500 Mt ja tunti videon toistoa SD-laadulla noin 700 Mt.

Roaming-maksujen poisto uhkaisi nykyistä hinnoittelua

”Suomi on siitä poikkeuksellinen maa, että meillä asiakkaat ovat tottuneet liittymiin, jotka sisältävät rajoittamattoman datan käytön. Liittymät ilman datakattoa yhdistettynä kansainvälisesti katsottuna erittäin alhaiseen hintatasoon ovatkin tuoneen Suomelle kärkisijan mobiilidatan siirtomäärissä maailmanlaajuisesti”, kertoo Jan Virkki.

Muualla Euroopassa ovat yleisempiä pakettisopimukset, joissa kuukausihinta sisältää tietyn, rajallisen määrän dataa per kuukausi.

”Olemme kuunnelleet tarkasti asiakaspalautetta ja sieltä on noussut muun muassa huoli, että vähän matkustelevat joutuisivat maksamaan paljon matkustelevien datan käyttöä omissa liittymämaksuissaan roaming-maksujen laskun myötä”, Virkki kertoo.

”Ilman poikkeuslupaa EU:n lainsäädäntö olisi vienyt verkkovierailujen vapauttamiseen koko kansalle kotimaan hinnoilla Euroopassa. Pitemmällä aikavälillä tämä olisi lisännyt paineita liittymähintojen korotuksiin tai hinnoittelumallien muutoksiin. Nyt paineita ei ole”, liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi Elisalta sanoo.

Lue lisää Elisan roaming-hinnoittelusta.