Spotifyn perheversio sopii musiikista nauttiville perheille

Kun perheeseen hankittiin Spotifyn perheversio, musiikinkuuntelusta tuli helpompaa. Enää ei tarvitse kisata, kenen musiikkia soitetaan. Jokaiselle on oma tilinsä.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Lauri Mannermaa

Noel, 5, tanssii lattialla. Kaiuttimista raikaa Leevi & The Leavingsin Teuvo maanteiden kuningas. Se olikin Noelin ykkösvalinta, kun hän sai valita Spotifysta musiikkia soittolistalleen. Mannermaa-Hohtin viisihenkisessä uusperheessä musiikki on aina soinut. Sitä on soitettu itse ja kuunneltu ahkerasti. Spotifyn perhetili olikin paras ratkaisu viimeistään siinä vaiheessa, kun perheen teini-ikäiset halusivat kuunnella omaa musiikkiaan.

Perheen isä Lauri Mannermaa hankki perhetilin, jotta teini-ikäiset saisivat kuunnella omaa musiikkiaan olivat he sitten missä tahansa. Pojat liikkuvat paljon julkisilla musiikki- ja urheiluharrastuksiinsa: matkoilla musiikki siivittää aikaa. Paikasta ja ajasta riippumaton, digitaalinen musiikkipalvelu sopii paljon musiikkia kuluttavalle perheelle erinomaisesti.

Kuopus Noel sai ensikosketuksen Spotify-palveluun jo vauvana. Hänen ensimmäinen kuuntelemansa levy oli Baby Got Colic, rauhoittavaa kohinaa koliikista kärsiville vauvoille. Nyt energinen nuori mies kertoo innokkaasti omista musiikkivalinnoistaan:

“Kuuntelen kaikkia kivoja musiikkeja. Äiti tai isä laittaa ne mulle soimaan. Kuuntelen JVG:tä ja muita räppejä. Musta tuleekin isona Risto Räppääjä. Teuvo maanteiden kuningas on paras. Tykkään myös Mamma Miasta. Reino Nordinin laulu (Antaudun) oli kuitenkin liian kaunis ja ihana laulu mulle”, Noel kertoo ja lisää “Kun imuroin, mulla on myös imurointilistalla imurointimusiikkia”.

Soittolistoja joka tilanteeseen

Perheessä kuunnellaan Spotifyita päivittäin. Perheen isä Lauri kuuntelee paljon musiikkia yhdistämällä musiikin autossa bluetooth-yhteydellä kännykästä autojen kaiuttimiin sekä lenkkeillessä kuulokkeilla.

“Teen mielelläni soittolistoja eri tilanteisiin: Kun juoksin Helsinki City Runin, mulla oli juoksumusiikkia. Ystävän synttäreillä olin dj:nä ja kokosin sinne juhlamusiikkilistan. Olemme lähdössä vanhempien poikieni kanssa Kaliforniaan ja sinne tehdään tietenkin road music -lista Kalifornia-hengessä. Musiikki on myös kokemus, joka yhdistää sukupolvia, vanhempia ja lapsia”, Lauri kertoo.

Laurin laajat levykokoelmat ovat lähteneet kierrätykseen parin konmarituksen ja Spotifyn käytön myötä. Kodin seinillä on enää muisto entisajan musiikkiharrastuksesta: kokoelma vinyylilevyjen kansia.

“Spotify säästää paitsi tilaa myös aikaa, kun ei tarvitse kaivaa levyhyllystä haluamiaan levyjä. Spotify mahdollistaa musiikin kuuntelun joustavasti eri kaiuttimista ja kuulokkeista tilanteen mukaan.”

Perhe säästää myös rahaa, sillä nyt yhdellä hiukan perustilausta kalliimmalla tilauksella saa kaikille oman tilin.

Perheen uusin hankinta musiikinkuunteluun on monihuonejärjestelmä, jolla saa laadukkaan äänentoiston stereokaiuttimista. Järjestelmän ansiosta samaa musiikkia voi kuunnella kaikkialla kotona tai vaihtoehtoisesti eri musiikkia eri huoneissa.

Musiikkia oman maun mukaan

Perheen teineillä on molemmilla oma musiikkimakunsa. Siksi musiikkia myös kuunnellaan omilla laitteilla omilta Spotify-tileiltä.

Nooa, 14, tekee itselleen mieluisia soittolistoja, joita hän kuuntelee kännykältä esimerkiksi harjoituksiin mennessä. Suuntaansa 50 minuuttia kestävät matkat sujuvat näin viihtyisämmin.

“Usein kuuntelen illalla musiikkia ennen nukkumaanmenoa. On kiva nukahtaa musiikkiin”, hän sanoo.

Aktiivisesti musiikkia harrastava ja tekevä Nemo, 16, on ladannut itselleen albumeita, joita kuuntelee. Hänellä on myös omia listoja, joissa on suosikkimusiikkia.

“Kuuntelen monenlaista musiikkia, laidasta laitaan. Se voi olla 80-luvun kevyttä musiikkia yhtä hyvin kuin klassista kuoromusiikkia tai jazzia”, hän kertoo. Hänen ystäväpiirissään monella on Spotify ja valmiit soittolistat, kuten eri maiden top50-listat, ovat suuressa suosiossa.

“Vaikka tykkään vinyylilevyjen fiiliksestä, Spotify on helppokäyttöinen ja kätevä, myös kun on liikkeellä. Kun olin Euroopassa esiintymismatkalla, ajoimme viisi tuntia bussissa ja valmiiksi ladatuille soittolistoille oli käyttöä, koska kuuntelin musiikkia offline-tilassa”, hän sanoo.

“On myös ihan hauskaa, kun Spotify suosittelee algoritmiensa avulla musiikkikappaleita, jotka muistuttavat jo kuuntelemaani. Näin tulee myös löydettyä uutta musiikkia.”

Kotona Nemo kuuntelee paitsi kuulokkeilla myös kaiuttimien kautta, koska tunnelma on silloin erilainen ja musiikkia on kiva kuunnella myös muiden kanssa.

“Kun luen kokeisiin, saatan kuunnella pelkkiä luontoääniä. Linnunlaulua tai puiden huminaa. Se rentouttaa.”

Mikä on Spotify?

Spotify on digitaalinen musiikkipalvelu, jossa voi kuunnella valitsemaansa musiikkia internetistä omalla puhelimella, tabletilla tai tietokoneella sekä valmiita soittolistoja myös offline-tilassa. Palvelussa on miljoonia eri musiikkilajeja edustavia kappaleita. Musiikkia voi etsiä palvelusta artisteittain, yksittäisinä kappaleina, albumeina tai vaikka teemoittain. Palvelu tarjoaa valmiita soittolistoja, esimerkiksi eri maiden top50-listoja ja erilaisiin tunnelmiin ja teemoihin sopivia listoja (esimerkiksi joulu tai rauhoittava musiikki). Lisäksi voi tehdä omia soittolistoja tai ladata artistien albumeja. Kavereiden kanssa voi luoda ja kuunnella yhteisiä listoja, kun yhdistää Spotifyn Facebook-tiliin.

Omat suosikkikappaleet ja soittolistat voi tallettaa palveluun myöhemmin kuunneltavaksi vaikka offline-tilassa. Spotifyn saa myös ilmaisversiona, mutta tällöin kuuntelun lomassa joutuu kuuntelemaan mainoksia kesken kappaleiden.

Näin luot ja haet soittolistoja.

Tutustu Spotify Perhe-Premiumiin.

Lue lisää

Valitse langaton kaiutin käytön mukaan.

Lue, millaisia soittolistoja 71-vuotias laatii itselleen.