Ei kenttää kotona? Wifi-puhelut ratkaisevat kuuluvuusongelmat

Wifi-puhelut ratkaisevat sisäkuuluvuusongelmat, joita koetaan esimerkiksi matalaenergiataloissa. Elisa toi wifi-puhelut asiakkaille ensimmäisenä operaattorina Suomessa, ja nyt palvelun saa yhä useampiin puhelinmalleihin.

Moni uuden talon asukas on viime vuosina tuskaillut katkeilevien puheluiden ja kadonneiden yhteyspalkkien kanssa. Vaikka puhelin on pihalla toiminut mainiosti, sisään tullessa yhteys heikkenee. Syy tähän löytyy usein uusista rakennustavoista.

”Matalaenergiatalojen monikerrosikkunoissa käytetyt pinnoitteet estävät radiosignaalien pääsyn sisään ja ulos”, selittää liiketoimintajohtaja Jan Virkki Elisalta.

Rakenteista johtuvia kuuluvuusongelmia on joskus myös vanhoissa, paksuseinäisissä kerrostaloissa.

”Lisäksi maastoesteet, kuten mäet ja tiheä puusto, voivat haitata kuuluvuutta”, kertoo Virkki.

Elisa toi syksyllä asiakkaidensa saataville wifi-puhelut, jotka ratkaisevat kuuluvuusongelman, ja nyt palvelun saa yhä useampaan puhelinmalliin.

”Wifi-puhelu kulkee langattomassa verkossa, laajakaistan kautta. Jos mobiiliverkon kuuluvuus on heikko, puhelin siirtyy käyttämään langatonta verkkoa”, Virkki kertoo.

Wifi-puhelu toimii kuin tavallinen puhelu

Wifi-puheluiden käyttöönotto vaatii palvelun aktivoimisen omaan liittymään. Kun palvelu on aktivoitu, wifi-puhelun soittaminen käy täsmälleen samoin kuin puhelun soittaminen mobiiliverkossa: soittaja näppäilee vastaanottajan numeron ja vastaanottaja näkee puhelun tulevan soittajan kännykkänumerosta. Myös tekstiviestit lähtevät wifi-yhteydessä samalla tavalla kuin mobiiliyhteydessä.

”Laajakaistan kautta on aiemminkin ollut mahdollista soittaa puheluita erilaisten sovellusten avulla, joista WhatsApp on yksi esimerkki. Tällöin kuitenkin sovelluksen on pitänyt olla asennettuna sekä soittajan että puhelun vastaanottajan puhelimeen”, Jan Virkki toteaa.

”Sen sijaan wifi-puhelua soittaessa sovelluksia ei tarvita, eikä puhelun vastaanottaja huomaa, tuleeko puhelu wifi-yhteydellä vai mobiiliverkosta.”

Mahdollista kaikissa langattomissa verkoissa

Kun on aktivoinut palvelun, wifi-puheluita voi soittaa mistä tahansa langattomasta verkosta, myös ulkomailla. Hätänumero 112 tosin vaatii edelleen mobiiliverkon, jotta soittaja voidaan paikantaa. Jos mobiiliverkon kuuluvuus on heikko, kannattaa puhelimeen ladata 112-sovellus.

Ulkomailta wifi-puheluina suomalaisiin numeroihin soitetut puhelut maksavat saman verran kuin kotimaan puhelut ja kuuluvat käytännössä liittymäpaketin hintaan. Ainoastaan ulkomailla paikallisiin numeroihin tai muihin vieraisiin maihin soitetuista puheluista joutuu maksamaan. Silloin hinta vastaa Suomesta ulkomaille soitetun puhelun hintaa.

Palvelu toimii yhä useammassa puhelinmallissa

Kaikilla puhelimilla wifi-puheluiden soittaminen ei vielä ole mahdollista. Kun palvelu tuotiin syyskuussa Elisan asiakkaille, sen piirissä oli kaksi puhelinmallia. Nyt palvelun saa jo useampaan puhelimeen, tällä hetkellä kuitenkin vain Samsungin laitteisiin.

”Saatavuus laajenee sitä mukaa, kun puhelinvalmistajat tuovat laitteisiinsa tuen palvelulle”, Virkki kertoo.

Hän uskoo, että tämän tyyppiset palvelut tulevat jatkossa yleistymään.

”Tällaiset palvelut ovat nouseva trendi maailmalla. Elisa on ensimmäinen suomalainen operaattori, joka toi palvelun kaupalliseen käyttöön.”

Lue lisää ohjeita Wifi-puheluiden käyttöönottoon