Mitä viankorjauksessa tapahtuu

Tietoliikenneverkon vaurionkorjaustapahtuma on pitkä ketju erilaisia toimenpiteitä. Vauriopaikalla nähdään näistä vain kohdat 6-8 loppujen tapahtuessa muualla.

  1. 1. Ilmoituksen vastaanotto ja vauriokorjauksen käynnistäminen
  2. 2. Asiakasvaikutuksen laajuuden analysointi
  3. 3. Erityispalveluiden varmistaminen
  4. 4. Toimeksianto korjausryhmälle
  5. 5. Viestintä asiakkaille
  6. 6. Tapahtumakulun ja osapuolten selvitys vauriokohteessa
  7. 7. Vauriopaikan paikantaminen ja esille otto maastossa
  8. 8. Vaurion korjaustavan valinta ja vaurion korjaus
  9. 9. Palvelun palautumisen varmistaminen
  10. 10. Viestintä asiakkaille
  11. 11. Verkkotietojen päivitys, korjauksen jälkeinen tilanne
  12. 12. Korjaustoimien vaatiman katualueen käytön raportointi ja maksut kaupungille
  13. 13. Vauriokorjauksen laskutus aiheuttajalta
  14. 14. Vauriotapauksen päättäminen


Esimerkkejä vauriotapauksista

Esimerkki 1: runkokuituvaurio
Pirkko Paaluttaja pyytää valtatien varressa olevalle paalutustyömaalle sijaintitiedon paikalliselta operaattorilta. Paikallinen operaattori tekee näytön (maalaa kaapelireitin) tienvarteen. Paaluttaja asentaa uudet paalut varoen näytön kohdalla olevia kaapeleita. Paikalle tulee pian Elisan vaurionkorjaaja, joka kertoo kuitukaapelin vaurioituneen ja vauriokohdan paikallistettu Paaluttajan työmaalle. Tässä yhteydessä selviää, ettei Elisan kaapeleille ole pyydetty näyttöä asianmukaisesti Johtotiedolta. Niinpä Elisan kaapelia ei Pirkko Paaluttaja ole osannut varoa ja on tahtomattaan aiheuttanut vaurion. Paaluttaja lupasi korvata aiheuttamansa vahingon.
Esimerkki 2: ison kuparikaapelin vaurio kaupungissa
Kirsi Kivitalo rakentaa laajennuksen erään kauppatalon kadunpuoleiselle osalle. Kivitalo tietää mistä pyytää kaapeleiden sijaintitiedot ja töiden alkaessa kaikki kaapelit on tiedossa. Kaapelit otetaan esille kaivutöiden yhteydessä asianmukaisesti varomisohjeita noudattaen. Elisan kaapelia kuitenkin täytyy siirtää, jotta rakennustyön tarvitsemat paalut voidaan asentaa. Kivitalo siirtää paksun ja raskaan kaapelin nosturilla hieman sivummalle. Kaapeli saadaan muutaman yrityksen jälkeen haluttuun paikkaan ja paalutustyöt voivat jatkua. Yöllä alkaa sataa ja sadetta kestää kaksi päivää. Kaapelikaivanto on sateen takia osin veden alla, samoin Elisan kaapeli.

Kolmannen päivän päätteeksi juuri ennen työpäivän loppumista työmaalle saapuu Elisan vaurionkorjaaja, joka kertoo siirretyn kaapelin vaurioituneen siirron yhteydessä ja sen vuoksi veden päässeen kaapelin rakenteisiin, jolloin siinä olevat yhteydet ovat alkaneet katkeilla. Yhteydet ovat katkenneet kahdelta lähitalon liikeyritykseltä sekä useilta kodeilta. Myös viereisen talon hissihälytys ei toimi. Hissiä ei sen vuoksi voi käyttää ja asukkaat joutuvat menemään kävellen ylös seitsemänteen kerrokseen saakka.

Kivitalo auttaa vaurionkorjaajia asentamalla kaivantoon tehokkaan pumpun sekä rakentamalla katoksen korjauspisteen kohdalle. Kivitalo haluaa hänen aiheuttaman häiriön poistuvan mahdollisimman nopeasti. Vauriolaskun hän pyytää lähettämään vakuutusyhtiölleen.
Esimerkki 3: ilmakaapelivaurio maaseudulla
Risto Raktorilla on metsätila hieman kauempana kaupungista. Hänen maansa sijaitsevat paikallisen tien molemmin puolin ja siksi hän kulkee säännöllisesti tien poikki. Raktorin rakennus lämpenee puulla. Lämpökeskuksen yhteydessä hänellä on hakkuri, joten hän voi tuoda tarvittavan puun pitkinä rankoina metsästä suoraan lämpökeskukselle. Eräänä iltana Risto käy taas noutamassa Valmetillaan uuden kuorman tien toiselta puolelta. Risto Raktori ei tunnetusti aja vajailla kuormilla, joten perinteisesti hän kuormaa peräkärriin täyden kuorman. Varmuuden vuoksi Risto laskee kuormaajan kauhan kasan päälle, jottei puita pääse putoamaan matkalla. Matka on lyhyt, joten haittaa kenellekään isosta kuormasta ei synny.

Aamulla Raktorin pihaan ajaa Elisan vaurionkorjaaja, joka kysyy oliko Raktori ajanut eilen tien poikki. Raktori kertoo käyneensä hakemassa puukuorman illalla. Korjaaja kertoo useiden talojen nettiyhteyksien olleen poikki eilisestä illasta lähtien ja niiden syyksi osoittautui Raktorin tontin kohdalla poikki menneet ilmakaapelit. Pylväät olivat myös hieman kallistuneet tieltä poispäin mikä viittaisi tieltä tontille ajaneen korkean ajoneuvon tai laitteen olleen kaapeleiden katkaisija. Raktori manasi huolimattomuuttaan ja kertoi kuormasta. Suoraselkäisenä ja rehellisenä miehenä hän myönsi olevansa todennäköisesti tuo katkoja ja pyysi lähettämään laskun hänelle.
Esimerkki 4: tonttijohdon vaurio
Lasse Lipputanko on asentamassa kolme vuotta sitten ostamansa rintamamiestalon pihalle lipputankoa. Korkea lipputanko tarvitsee tukevan jalan, joka pitää asentaa pystysuoraan maahan yli metrin syvyyteen. Jalka on uutta kierretyyppiä, jolloin se porautuu maahan kätevästi ilman tarvetta kaivaa kuoppa. Jalan ja lipputangon asennus sujuu ongelmitta. Lasse ottaa valokuvan liehuvasta lipusta ja menee sisään laittaakseen kuvat tuoreeltaan nettiin. Mutta nettipä ei toimi. Modeemi ei saa yhteyttä verkkoon. Soitto Elisaan ja Elisan viankorjaaja rajaa vian kaapeliyhteyteen. Pienen pohdinnan jälkeen ilmeinen syy on kaapelin katkeaminen lipputangon asennuksen yhteydessä. Lassella ei ollut tietoa talokaapelin sijainnista tontilla, eikä hän osannut sitä ottaa varotoimena huomioon. Lassen talokaapeli korjattiin, mutta vauriokustannukset tulivat Lassen maksettaviksi. Onneksi Lassella oli hyvä kotivakuutus.