Elisa Kaapeli-TV:n HD-kanavien katseleminen - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Elisa Kaapeli-TV:n HD-kanavien katseleminen

Tästä ohjeesta löydät tietoa Elisan kaapeli-TV:n kanavakortin kortinlukijan linkityksestä. Kaapeli-TV-verkon maksukanavien HD-lähetyksiä voi katsella ainoastaan korttiin liitetyllä Cable Ready HD -laitteella.

Miten lisään kortinlukijan Elisa Kanavakorttini tietoihin?

  1. Kirjaudu Elisa Tunnuksella (OmaElisan tunnus), Elisa Viihde -tunnuksella tai Mobiilivarmenteella osoitteeseen elisaviihde.fi/tilaukset.
  2. Klikkaa Lisää kortinlukija* ja lisää 11 numeroa pitkä kortinlukijan numerosarja (Chip ID/ Pairing ID). Numerosarja alkaa usein numeroilla 005, 006 tai 007 ja löydät sen laitteen (digiboksi, kortinlukija) paketista, takaa tai menuvalikon kautta.

*) Kanavakorttia tukevat Cable Ready HD -laitteet löydät osoitteesta testatutlaitteet.fi. Voit linkittää maksimissaan 10 kortinlukijaa.
 

Mitä tarkoittavat Cable Ready HD, Full HD ja CI+ kortinlukija?

Cable Ready HD: Laitteella, jossa on tämä merkintä, voi nykyisten normaalitarkkuuden televisiokanavien lisäksi katsella myös HD- eli teräväpiirtokanavia ja maksullisia HDtv-palveluita. Laite toimii testatusti kaikissa Suomen kaapelitelevisioverkoissa. 

HD Ready: Hyväksyntämerkintä televisiolle, joka pystyy näyttämään teräväpiirto- eli HD-kuvaa.

Full HD: Markkinointitermi televisioille, jotka näyttävät teräväpiirto- eli HD-kuvaa parhaalla mahdollisella tarkkuudella.

CI+ kortinlukija: Televisioon liitettävä lisälaite, johon ohjelmakortti (Elisa Kanavakortti) laitetaan. Kortinlukijaa tarvitaan, jos halutaan katsoa maksu-tv-ohjelmia, eikä televisiossa ei ole sisäänrakennettua kortinlukijaa tai televisioon ei ole liitetty digiboksia.

Linkitysnumero (Sirun tunniste / Pairing ID / Chip ID): Sarjanumeron kaltainen, laitteen yksilöllinen tunniste (11 numeroa) joka löytyy kaikista Cable Ready HD -digibokseista. Tämä numero tarvitaan laitteen ja ohjelmakortin linkitykseen.

Mitä korttilinkitys tarkoittaa käytännössä?

Suomalaiset kaapelitelevisio-operaattorit haluavat varmistaa asiakkailleen mahdollisuuden tulevaisuudessakin katsoa korkeatasoisia teräväpiirtolähetyksiä sekä ensi-iltaan tulevia elokuvia. Tämän vuoksi kaikki Suomen kaapelioperaattorit, mukaan lukien Elisa, ovat ottaneet käyttöön monissa muissakin maissa käytössä olevan maksu-tv-korttien ja päätelaitteiden korttilinkityksen.

Laittoman jakelun estämiseksi ohjelmien tekijänoikeuksien haltijat ovat asettaneet ehdottaman vaatimuksensa riittävien teknisten suojakeinojen kehittämiselle. Suojaus (= käytännössä korttilinkitys) on ehtona sille, että muun muassa maksullisia elokuva- ja urheilulähetyksiä ylipäätään välitetään Suomeen.

Korttilinkitys tarkoittaa sitä, että maksullisia kaapeliverkon HD-lähetyksiä voi katsella ainoastaan ohjelmakorttiin (Elisa Kanavakorttiin) liitetyllä Cable Ready HD -testatulla laitteella.

Uusissa markkinoille tulevissa Cable Ready HD -laitteissa on jo valmiiksi kuvassa näkyvä tunnus.

 

Cable Ready HD -logolla varustetut laitteet ovat läpäisseet tiukan testauksen, ja ne toimivat kaikissa Suomen kaapeliverkoissa. Hyväksytyt kaapeliverkon teräväpiirtolaitteet voi tarkistaa osoitteessa testatutlaitteet.fi.

Kaapeli-TV Kysymyksiä ja vastauksia HD-linkityksestä (PDF, FiCom ry)

Kaapelitelevisioverkoissa Cable Ready HD -hyväksyntä on avain maksullisten teräväpiirtokanavien katseluun. HD-kanavapaketti voidaan avata asiakkaan ohjelmakortille (Elisa Kanavakortti), kun asiakkaalla on Cable Ready HD -hyväksytty digiboksi. Television tulee kyetä toistamaan teräväpiirtoista kuvaa.

Toinen vaihtoehto on Cable Ready HD -hyväksytty, HD-virittimellä varustettu televisio. Jos laite on varustettu CI+ -moduulipaikalla, saa omalta operaattorilta tai kodinkoneliikkeistä ostettua maksullisten teräväpiirtokanavien katselussa tarvittavan Cable Ready HD –hyväksytyn CI+ -kortinlukijan. Hyväksyttyjen laitteiden lista löytyy osoitteesta testatutlaitteet.fi.

Muihin kuin Cable Ready HD -hyväksyttyihin laitteisiin maksullisia teräväpiirtokanavia ei voida avata. Tämä johtuu sisällönomistajien erittäin tiukoista sisällönsuojausvaatimuksista. Operaattori, kuten Elisa, ei saa avata HD-kanavia sellaisiin laitteisiin, joista sisältö olisi mahdollisesti laittomasti jaettavissa eteenpäin. Asiakkaan tulee tapauskohtaisesti kertoa asiakaspalvelulle ostamansa HD-laitteen sarja- tai linkitysnumero, jotta ohjelmakortti voidaan liittää kyseiseen laitteeseen.

Cable Ready HD -testauksen tarkoitus on, paitsi varmistaa sisällönsuojaus, myös saada Suomen markkinoille mahdollisimman paljon moitteettomasti toimivia HD-laitteita useilta eri valmistajilta.

Laitteiden testauksella ja korttilinkityksellä varmistetaan myös se, että kaapeliverkkoon tarkoitettujen laitteiden markkinat säilyvät avoimena. On kuluttajan etu, että hänellä on vapaus hankkia haluamansa laite valitsemaltaan jälleenmyyjältä. Cable Ready HD -testattu laite myös toimii kaikissa Suomen kaapelitelevisioverkoissa.

 

Voit tilata uusia maksukanavapaketteja osoitteessa elisaviihde.fi. Kanavapakettien tilausta varten tarvitset Elisa Viihteen PIN-koodin, jonka löydät OmaElisasta Elisa Kanavakortin tiedoista.

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

  • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
  • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
  • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Laskutus - Liittymämuutokset - Häiriöilmoitukset

Tarvitsetko apua? Asiakaspalvelumme auttaa sinua.
Elisan asiakaspalvelu vinkkaa:
Linkitystä varten tarvitaan sekä kanavakortin että kortinlukijan numero.
OmaElisassa hoidat palveluitasi näppärästi yhdestä paikasta.
Kirjaudu
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!