Sammankoppling (pairing) av kort och mottagare i Elisas kabel-tv - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Sammankoppling (pairing) av kort och mottagare i Elisas kabel-tv

I den här anvisningen hittar du information om sammankoppling (pairing) av kort och mottagare. Anvisningarna för att koppla samman kort med olika mottagare hittar du längst ner på sidan under Så här ser du avgiftsbelagda hd-sändningar i kabel-tv-nätet. 

De finländska kabel-tv-operatörerna vill försäkra sig om att kunderna även i framtiden har möjlighet att titta på högupplösta tv-sändningar av hög kvalitet och filmpremiärer. På grund av detta har alla kabel-tv-operatörer i Finland, inklusive Elisa och Tampereen Tietoverkko (TTV), infört sammankoppling (pairing) av betal-tv-kort och tv-mottagare, vilket även används i många andra länder.

För att förhindra olaglig distribution har programmens upphovsrättsinnehavare ställt orubbliga krav på att tillräckliga tekniska skyddsåtgärder ska utvecklas. Skyddet (= i praktiken sammankoppling av kort och mottagare) är ett villkor för att bland annat avgiftsbelagda film- och sportsändningar över huvud taget ska distribueras i Finland.

Sammankopplingen innebär att avgiftsbelagda hd-sändningar i kabel-tv-nätet kan ses endast med sådana Cable Ready HD-testade mottagare som kopplats samman med programkortet (Elisas kanalkort).

Nya Cable Ready HD-mottagare som kommer ut på marknaden har redan symbolen som syns på bilden.

Mottagare som är försedda med en Cable Ready HD-logo har blivit godkända i ett stenhårt test, och de fungerar i alla kabel-tv-nät i Finland. Godkända hdtv-mottagare för kabel-tv-nät kan kontrolleras på adressen testatutlaitteet.fi. (på finska)

Vad innebär sammankoppling (pairing) i praktiken?

I kabel-tv-näten är Cable Ready HD-godkännandet nyckeln till att kunna se avgiftsbelagda hd-kanaler. Ett hd-kanalpaket kan öppnas på kundens programkort (Elisas kanalkort) när kunden har en digitalbox som är Cable Ready HD-godkänd. Tv-apparaten ska kunna återge högupplöst bild.

Ett annat alternativ är en Cable Ready HD-godkänd tv-apparat med hd-tuner. Om tv-apparaten har en CI-modulplats (CI v1) kan man av sin egen kabel-tv-operatör hyra kortläsaren (CI v1) som behövs för att titta på avgiftsbelagda hd-kanaler. Om mottagaren har en CI+-modulplats kan man av den egna operatören eller i hemelektronikaffären köpa en Cable Ready HD-godkänd CI+-kortläsare som behövs för att titta på avgiftsbelagda hd-kanaler. En lista på godkända mottagare finns på adressen testatutlaitteet.fi.

Avgiftsbelagda hd-kanaler kan inte öppnas för mottagare som inte är Cable Ready HD-godkända. Detta beror på innehållsinnehavarnas mycket stränga krav på skydd av innehåll. Operatörerna, som Elisa, får inte öppna hd-kanaler för sådana mottagare från vilka innehållet eventuellt illegalt kunde delas vidare. Kunden ska för kundtjänsten ange serie- eller länkningsnumret (pairingnumret) för den köpta hd-mottagaren, för att programkortet ska kunna kopplas samman med mottagaren i fråga.

Avsikten med Cable Ready HD-testerna är förutom att säkerställa skyddet av innehåll att få ett utbud av hd-mottagare som i så hög grad som möjligt fungerar felfritt och som kommer från flera olika tillverkare.

Genom att testa mottagarna och koppla samman dem med korten säkerställs även att marknaden för mottagare avsedda för kabel-tv-nätet förblir öppen. Det är till fördel för kunderna att ha friheten att välja vilken mottagare de vill skaffa och från vilken återförsäljare de vill skaffa den. En mottagare som är Cable Ready HD-testad fungerar även i alla kabel-tv-nät i Finland.

 Så här ser du avgiftsbelagda hd-sändningar i kabel-tv-nätet

Om du har en Cable Ready HD-godkänd digitalbox och en tv som är HD Ready eller Full HD

  1. Skriv upp boxens länkningsnummer (pairingnummer). Detta är vanligen en nummerserie med 11 siffror som börjar med 005 eller 006.
  2. Skriv upp numret på ditt kanalkort (programkort)

  3. Kontakta Elisas kundtjänst.

Länkningsnumret behövs för att veta med vilken mottagare kanalkortet ska kopplas samman. Om dessa inte kopplas samman, kan du inte ens se s.k. traditionella, gamla betal-tv-kanaler. Trots att du inte beställt hd-kanaler som kräver sammankoppling (pairing) så ska kortet och mottagaren alltså kopplas samman. Länkningsnumret finns på serienummeretiketten på boxens under- eller baksida. Kundtjänsten kontrollerar även att Elisas kanalkort lämpar sig för att kopplas samman med mottagaren och byter vid behov ut kortet.

Länkningsnumret (Chip ID/Pairing ID) är en serienummerlik, mottagarspecifik id-kod som består av 11 siffror. Denna sifferkod behövs för sammankopplingen av mottagaren och kanalkortet.

Om du har en Cable Ready HD-godkänd tv med en CI-modulplats och du vill titta på avgiftsbelagda hd-tjänster i den

  1. Skriv upp modellen och serienumret på din tv.
  2. Besök Elisas butik och hyr en CI v1-kortläsare för sammankoppling (pairing).

Tv-apparatens modell och serienummer behövs när du ska hyra CA-modulen (CI v1) som ska kopplas ihop med denna. Modell och serienummer finns på tv:ns baksida. Framför modellen står det vanligen ”Model no.” eller ”Model” och framför serienumret "Serial no." eller bokstäverna ”S/N”. När du hyr en CI v1-kortläsare kontrollerar kundtjänsten samtidigt även att Elisas kanalkort lämpar sig för att kopplas samman med mottagaren och byter vid behov ut kortet.

Om du har en Cable Ready HD-godkänd tv med en CI+-modulplats och du vill titta på avgiftsbelagda hd-tjänster i den

Skaffa en Cable Ready HD-godkänd CI+-kortläsare i Elisas butik eller en hemelektronikaffär som är Elisaåterförsäljare (i Birkaland TTV). Då kan sammankopplingen göras samtidigt.

Om du har en Cable Ready HD-godkänd CI+-kortläsare som inte har kopplats samman med mottagaren eller om du har skaffat kortläsaren från något annat ställe än Elisas butik eller en hemelektronikaffär som är Elisaåterförsäljare (i Birkaland TTV)

  1. Skriv upp kortläsarens länkningsnummer (pairingnummer). Detta är vanligen en nummerserie med 11 siffror som börjar med 005 eller 006.
  2. Kontakta Elisas kundtjänst.

När kundtjänsten kopplar samman Elisas kanalkort och en CI+-kortläsare kontrollerar de samtidigt även att Elisas kanalkort lämpar sig för att kopplas samman med mottagaren och byter vid behov ut kortet.

 

Om du har en Cable Ready HD-godkänd CI+-kortläsare som inte har kopplats samman med mottagaren eller om du har skaffat kortläsaren från något annat ställe än Elisas butik eller en hemelektronikaffär som är Elisaåterförsäljare (i Birkaland TTV).

1.     Skriv upp kortläsarens länkningsnummer (pairingnummer). Detta är vanligen en nummerserie med 11 siffror som börjar med 005 eller 006.

2.     Kontakta Elisas kundtjänst.

 

När kundtjänsten kopplar samman Elisas kanalkort och en CI+-kortläsare kontrollerar de samtidigt även att Elisas kanalkort lämpar sig för att kopplas samman med mottagaren och byter vid behov ut kortet.

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,28 €/min mpm/pvm)

Miksi Omaguru?

  • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
  • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
  • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Vill du ha personlig hjälp? Ring till OmaGuru!
Vardagar kl. 8-21, lö. 9-17, 2,28 €/min + lna/msa
För att vi snabbt skall kunna hjälpa dig, rekommenderar vi att du laddar ner Etätuki (distanshjälp)-programmet redan innan du ringer:
Hittade du inte infot du letade efter? Sök!