Beställning av Elisa kabel-tv:s betalkanaler och sammankoppling (pairing) av kort och mottagare - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Beställning av Elisa kabel-tv:s betalkanaler och sammankoppling (pairing) av kort och mottagare

Den här anvisningen handlar om att beställa betalkanaler till Elisa kabel-tv:s kanalkort (Elisa Kanavakortti) och att länka kortläsaren till kanalkortet. HD-sändningar för KTV-nätets betalkanaler kan endast ses med en Cable Ready HD -testad enhet som har anslutits till kortet.

Beställning av betalkanalpaket till Elisa Kaapelikortti

Logga in på elisaviihde.fi/maksukanavat (FI) med Elisa ID (OmaElisa-användarnamn), Elisa Viihde-ID eller mobilcertifikat. Om du inte har börjat använda Elisa Tunnus än kan du skapa ett användarnamn här.

  1. Klicka på Tutustu ja tilaa (läs mer och beställ) det önskade kanalpaketet.
  2. Vid beställningen behöver du en fyrsiffrig pinkod som du hittar på OmaElisa. Välj Elisa Kanavakortti i OmaElisa. På kodsidan för Elisa Kanavakortti visas din pinkod och du kan enkelt byta den till en kod du kommer ihåg. 
  3. Ange pinkod och klicka på Vahvista tilaus (bekräfta beställning).
  4. Om du vill titta HD-sändningar via betalkanalerna kan du länka din Cable Ready HD-enhet till kanalkortet i enlighet med den här anvisningen.

Om du ännu inte är Elisa Kanavakortti -kund kan du beställa Elisa Kanavakortti och kanalpaket på nätet (FI), per telefon på 0800 46 46 46 eller genom att besöka närmaste Elisa butik (FI).

Kanalpaketen i Elisa Kanavakortti har en minimibeställningstid på en månad. Om du har valt ett tidsbundet avtal är avtalet efter den tidsbundna avtalsperioden giltigt tills vidare i enlighet med prislistan.

I anvisningarna för beställningar och ändringar av Elisa Viihde- kanalpaket finns information om att beställa betalkanaler till Elisa Viihde (på finska).

Hur lägger jag till kortläsaren i mina uppgifter för Elisa Kanavakortti?

  1. Logga in med Elisa ID (OmaElisa-koder), Elisa Viihde-koder eller mobilcertifikat på elisaviihde.fi/tilaukset (FI).
  2. Under uppgifterna för ditt Elisa Kanavakortti finns avsnittet Kortinlukijat (kortläsare).
  3. Klicka på Lisää uusi kortinlukijan numero (lägg till nytt kortläsarnummer*) och ange den 11-siffriga nummerserien på kortläsaren (Chip ID/Pairing ID). Nummerserien börjar ofta på 005, 006 eller 007 och den anges på enhetens paket, på baksidan eller i menyn.

*) Cable Ready HD-enheter som stöder kortlänkning finns på testatutlaitteet.fi. Du kan länka upp till 10 kortläsare.

Vad innebär sammankoppling (pairing) i praktiken?

De finländska kabel-tv-operatörerna vill försäkra sig om att kunderna även i framtiden har möjlighet att titta på högupplösta tv-sändningar av hög kvalitet och filmpremiärer. På grund av detta har alla kabel-tv-operatörer i Finland, inklusive Elisa, infört sammankoppling (pairing) av betal-tv-kort och tv-mottagare, vilket även används i många andra länder.

För att förhindra olaglig distribution har programmens upphovsrättsinnehavare ställt orubbliga krav på att tillräckliga tekniska skyddsåtgärder ska utvecklas. Skyddet (= i praktiken sammankoppling av kort och mottagare) är ett villkor för att bland annat avgiftsbelagda film- och sportsändningar över huvud taget ska distribueras i Finland.

Sammankopplingen innebär att avgiftsbelagda HD-sändningar i kabel-tv-nätet kan ses endast med sådana Cable Ready HD -testade mottagare som kopplats samman med programkortet (Elisas kanalkort, Elisa Kanavakortti).

I kabel-tv-näten är Cable Ready HD -godkännandet nyckeln till att kunna se avgiftsbelagda HD-kanaler. Ett HD-kanalpaket kan öppnas på kundens programkort (Elisas kanalkort, Elisa Kanavakortti) när kunden har en digitalbox som är Cable Ready HD-godkänd. Tv-apparaten ska kunna återge högupplöst bild.

Ett annat alternativ är en Cable Ready HD -godkänd tv-apparat med HD-tuner. Om tv-apparaten har en CI-modulplats (CI v1) kan man av sin egen kabel-tv-operatör hyra kortläsaren (CI v1) som behövs för att titta på avgiftsbelagda HD-kanaler. Om mottagaren har en CI+-modulplats kan man av den egna operatören eller i hemelektronikaffären köpa en Cable Ready HD -godkänd CI+-kortläsare som behövs för att titta på avgiftsbelagda HD-kanaler. En lista på godkända mottagare finns på adressen testatutlaitteet.fi.

Avgiftsbelagda HD-kanaler kan inte öppnas för mottagare som inte är Cable Ready HD -godkända. Detta beror på innehållsinnehavarnas mycket stränga krav på skydd av innehåll. Operatörerna, som Elisa, får inte öppna HD-kanaler för sådana mottagare från vilka innehållet eventuellt illegalt kunde delas vidare. Kunden ska för kundtjänsten ange serie- eller länkningsnumret (pairingnumret) för den köpta HD-mottagaren, för att programkortet ska kunna kopplas samman med mottagaren i fråga.

Avsikten med Cable Ready HD -testerna är förutom att säkerställa skyddet av innehåll att få ett utbud av HD-mottagare som i så hög grad som möjligt fungerar felfritt och som kommer från flera olika tillverkare.

Genom att testa mottagarna och koppla samman dem med korten säkerställs även att marknaden för mottagare avsedda för kabel-tv-nätet förblir öppen. Det är till fördel för kunderna att ha friheten att välja vilken mottagare de vill skaffa och från vilken återförsäljare de vill skaffa den. En mottagare som är Cable Ready HD -testad fungerar även i alla kabel-tv-nät i Finland.

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

  • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
  • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
  • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Vill du ha personlig hjälp? Ring till OmaGuru!
Vardagar kl. 8-21, lö. 9-17, 2,50 €/samtal + 2,50 €/påbörjad min + mta
För att vi snabbt skall kunna hjälpa dig, rekommenderar vi att du laddar ner Etätuki (distanshjälp)-programmet redan innan du ringer:
I OmaElisa sköter du dina tjänster behändigt på ett ställe.
LOGGA IN
Hittade du inte infot du letade efter? Sök!