SveaTV via din egen antenn - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

SveaTV via din egen antenn

Med SveaTV-paketet ser du ett bredare utbud av svenska kanaler med din egen antenn. SveaTV är tillgänglig på kustområdet i Österbotten. Mer information hittar du på SveaTV-sidan.

SveaTV kanalplatser

Kanal Kanalplats
SVT1 70
SVT2 71
Barnkanalen/SVT24 72
TV3 73
TV4 74
SveaTV-infokanalen 76
När-TV 78
Krs-TV 79

SveaTV fungerar via din egen tv-antenn

Inom täckningsområdet för SveaTV kan du i de flesta fall ta emot signalen från sändningarna med en vanlig tv-antenn. Vi rekommenderar en antenn som kan ta emot UHF-kanalerna 21–69. På en del platser kan det även vara möjligt att ta emot kanalerna med en bordsantenn för inomhusbruk.

Via Söktjänsten för täckningsområde nedan, kan du kontrollera åt vilket håll det lönar sig att rikta antennen. Du kan prova att rikta antennen tills du hittar det bästa läget för mottagning av signalen. Du kan även använda en förstärkare tillsammans med antennen för att få en starkare signal.

Signalstyrka och hinder

Signalen kan hindras eller dämpas av byggnader, berg eller andra terrängformationer. Även en del byggnadsmaterial kan dämpa signalens gång. Material såsom trä dämpar signalen minst, medan tjocka sten- eller betongväggar har högre dämpning av signalstyrkan. Antennen ska riktas mot sändaren och signalgången mellan sändaren och antennen ska vara så ohindrad som möjligt.

Om du behöver hjälp av ett proffs inom antennbranschen, kan du kontakta ett antennföretag på ditt eget område.

SveaTV frekvenser

SveaTV:s antennät är indelat i tre områden som alla har sin egen sändningsfrekvens. Inom varje område finns det en huvudsändare samt ett antal slavsändare, som förbättrar signalen i olika skuggområden. Nedan följer en lista över alla sändare på respektive område samt sändarnas sändningsfrekvens.

Norra (Karleby, Jakobstad, Nykarleby)

K35 = 586Mhz

Snåre (huvudsändare)
Kaustby
Kåtölandet
Hult
Forsby
Lillby
Jutas
Ekola 

Mellersta (Vasa, Korsholm)

K45 = 666 Mhz

Museigatan (huvudsändare)
Särkimo
Oravais
Kimo
Vörå
Lillkyro
Malax

Södra (Närpes, Kristinestad)

K22 = 482Mhz

Blomträsk (huvudsändare)
Kaskö
Vargberget
Norrnäs
Övermark
Töjby
Pörtom

Störningar i bilden eller ingen bild syns

Du observerar väl att ifall du inte använt kortet på en lång tid är du tvungen att vänta på att kortet aktiveras på nytt. Om SveaTV-infokanalen (76) syns men inga andra kanaler syns, välj t.ex. kanal 70 (SVT1) och stanna kvar på kanalen ända tills kanalen börjar synas. Detta kan ta en halvtimme eller längre.

Testning av signalen

  1. Välj SveaTV-infokanalen 76. Kanalen är en testkanal som borde syns även utan kort. Om kanalen inte syns kan det förekomma störningar i signalen.
  2. Om inga störningar förekommer, kolla via elisa.fi/sveatv att antennen är rätt riktad. Hjälp med att rikta antennen får du vid behov av antennentreprenörerna. Obs! Även vädret kan påverka signalens funktion.

Om infokanalen syns men inga andra kanaler syns

Problemet kan ligga i krypteringen.

  1. Om kanalerna ännu inte syns fastän du stannat kvar på kanalen (t.ex.) SVT1, kanalplats 70) i en halvtimme, kan problemet i krypteringen bero på antingen kortet eller att du har en äldre digitalbox. Kontakta då Elisas kundtjänst.
  2. Du observerar väl att din digitalbox eller din kortläsare ska vara både Antenna Raedy HD och Cable Ready HD certifierad för att SveaTV ska fungera.
  3. Om störningen fortfarande finns kvar, kolla från OmaElisa att fakturan är betald och att du har ett gällande abonnemang på kanalen.

Hur lägger jag till kortläsaren i mina uppgifter för Elisa Kanavakortti? Läs instruktionerna >

Hjälp får du vid behov av Elisas kundtjänst

Söktjänst för teknisk område

Kartor över täckningsområdet:
Hela området
Norra området (Karleby, Jakobstad)
Mellersta området (Vasa, Korshholm)
Södra området (Närpes, Kristinestad)

Om automatisk bildförminskning har aktiverats i din webbläsare, placera muspekaren på bilden och klicka på expanderingsikonen som dyker upp.

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

  • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
  • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
  • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Vill du ha personlig hjälp? Ring till OmaGuru!
Vardagar kl. 8-21, lö. 9-17, 2,50 €/samtal + 2,50 €/påbörjad min + mta
För att vi snabbt skall kunna hjälpa dig, rekommenderar vi att du laddar ner Etätuki (distanshjälp)-programmet redan innan du ringer:
Hittade du inte infot du letade efter? Sök!