Elisan kehityspäällikkö Jan Axberg käytti työpäivän vapaaehtoistyöhön vähävaraisia perheitä auttavassa Hope ry:ssä. Työpäivän vaihto avustustyöhön on osa Elisan Pidetään yhtä -hanketta.
Teksti: Leena Filpus Kuvat: Meeri Utti
Palapelejä, lautapelejä, pehmoleluja, rakennuspalikoita, … Hope ry:n toimipisteessä Helsingin Pitäjänmäessä on kuin Joulupukin pajassa. Hyllyt notkuvat vielä pakkaamattomia joululahjoja. Vapaaehtoiset kantavat uusia säkillisiä lahjoja sisään. Joku lajittelee paketteja, toinen käy lasten lahjatoivelistoja läpi ja kolmas käärii lahjoja joulupaperiin.
Yksi vapaaehtoisista on Elisan kehityspäällikkö Jan Axberg. Hän täyttää hyllyjä ja lähtee sitten pakettiautoon kuskin apulaiseksi. Eri puolilta Helsinkiä on noudettava lisää ihmisten lahjoittamia joululahjoja köyhille lapsille ja heidän perheilleen.
Jokaisella elisalaisella on mahdollisuus käyttää yksi työpäivä vapaaehtoistyöhön Suomen 100- ja Elisan 135-vuotisjuhlien kunniaksi. Axbergistä se on hieno tapa toteuttaa yrityksen yhteiskuntavastuuta.
”7- ja 9-vuotiaiden poikien isänä tiedän myös, miten tärkeä ja jännittävä joulu on lapselle. Voin vain kuvitella, kuinka pahalta vanhemmista tuntuu, jos rahasta on tiukkaa ja lasten toiveita ei voikaan täyttää. Senkin vuoksi työ täällä Hopessa tuntuu hyvältä ja merkitykselliseltä”, Jan Axberg sanoo.
Axbergista päivä vapaaehtoistöissä on myös loistavaa vaihtelua toimistotyölle.
”On virkistävää päästä tekemään jotain vähän fyysisempää. Sitä paitsi olen tavannut täällä uusia, mielenkiintoisia ihmisiä, joihin en muuten välttämättä olisi koskaan törmännyt.”
Apua tarvitseville
Joulunajan hyörinä ei poikkea Hope ry:n normaalistakaan toiminnasta. Erona on se, että tavallisesti vapaaehtoiset lajittelevat pääasiassa käytettyjä tavaroita. Yksityiset ihmiset lahjoittavat ylimääräisiä vaatteita, leluja, kirjoja ja esimerkiksi urheiluvälineitä.
Joululahjaksi on tarjolla uutta. Joulukeräyksissä yritykset ottavat esimerkiksi aulaansa kuusen, jonka oksille on ripustettu lappuihin lasten täsmälahjatoiveita. Toiset yritykset käyttävät vaikka joulukorttirahansa lahjojen ostoon.
”Lisäksi Itiksen kauppakeskuksessa on keräyspiste, johon kuka tahansa voi viedä joululahjan. Näin keräämme vuosittain jopa 4000 lahjaa. Olemme kiitollisia jokaisesta Janin kaltaisesta vapaaehtoisesta”, Hope ry:n toiminnanohjaaja Nora Virtanen sanoo.
Osa avuntarvitsijoista löytää Hope ry:hyn sosiaalitoimen, ensi- ja turvakodin tai kirkon diakonin vinkistä, osa on kuullut heistä itsenäisesti.
”Avuntarvitsijoita on koko ajan enemmän ja enemmän.”
Vapaaehtoistyö tekee hyvää
Jan Axberg oli miettinyt jo aiemmin, että voisi tehdä jonkinlaista vapaaehtoistyötä.
”Suomalaisissa on paljon auttamishalua. Hopessa toiminta on koordinoitua ja näkee, miten apu myös menee oikeasti perille. Voin hyvin kuvitella tulevani tänne auttamaan uudemmankin kerran, ihan omalla ajallani.”
Tutkimusten mukaan vapaaehtoistyö tekee hyvää myös avun antajalle.
”Ehdottomasti! Tästä työpäivästä tuli todella hyvä fiilis. Minusta tuli Hopen miehiä”, Jan Axberg sanoo.
Hope jakaa toivoa
Hope on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton vapaaehtoisjärjestö, joka auttaa vähävaraisia ja kriisin kokeneita lapsia ja perheitä. Toiminnassa jaetaan perheille vaate- ja tavaralahjoituksia sekä annetaan lapsille ja nuorille vapaa-ajan elämyksiä ja tukea harrastuksiin. Yhdistyksellä on toimintaa 19 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Apua jaetaan noin 550 vapaaehtoisen voimin. Avunsaajien joukossa on reilut 5 500 perhettä ja yli 13 000 lasta. Muun muassa Elisa tekee yhteistyötä Hopen kanssa. Elisalaiset voivat vaihtaa yhden työpäivän vapaaehtoistyöhön Hopella. Lisätietoja hopeyhdistys.fi.
Elisa pitää yhtä
Suomen 100- ja Elisan 135-vuotisjuhlien kunniaksi jokainen Elisan työntekijä voi käyttää yhden työpäivän vapaaehtoistyöhön. Syksyyn 2018 kestävän hankkeen teemana on Pidetään yhtä. Apua halutaan antaa erityisesti lapsille ja nuorille. Pidetään yhtä – elisalaisina -hanke on osa Elisan yritysvastuuta. Elisalaiset pääsevät tekemään vapaaehtoistyötä esimerkiksi vähävaraisia lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään tukevassa Hope ry:ssä ja Aseman Lapset ry:n Walkers-toiminnassa.
Lue myös:
Pidetään yhtä: Nuoret ideoivat, miten lisätä perheen yhdessäoloa
Pidetään yhtä: WhatsApp auttaa perheen arjessa
Pidetään yhtä: Nuoret kaipaavat yhdessäoloa vanhempien kanssa