Käytä Elisa Viihdettä ulkomailla

Käytä Elisa Viihdettä ulkomailla! Olitpa sitten lomalla tai vaikka Espanjan kakkoskodissasi, kotimaassa ostetun kuukausimaksullisen digitaalisen suoratoistopalvelun käyttö ja Suomen television seuraaminen onnistuu lisämaksutta EU:n alueella. 

Teksti: Hanna Kangasniemi

Iivo Niskanen lähestyy maaliviivaa, norjalainen Klaebo iskee sauvojaan ankarasti. Maalikamera kertoo, että Iivo kruunataan taas 50 kilometrin hiihdon kuninkaaksi. Hurraa: kultaa Suomelle!

Todellisuutta tai ei, tällaisia hetkiä suomalaiset haluavat kokea vaikka asuisivat muualla. Tämä onnistuu nyt, sillä Suomen televisiota voi nykyään seurata Elisa Viihteen kautta EU:n alueella samalla tavalla kuin vaikka suoratoistopalveluiden ohjelmia.

Kuukausimaksullisten suoratoistopalveluiden käyttö onnistuu EU:n alueella ja ilman lisämaksua: Keväällä 2018 maarajoitukset poistuivat EU:n uuden lainsäädännön ansiosta kuukausimaksullisista, digitaalisista suoratoistopalveluista, kuten Elisa Viihde tai Netflix.

Aiemmin moni kotimaassa kuukausimaksullisen suoratoistopalvelun ostanut harmitteli, kun palvelut eivät olleetkaan käytettävissä vaikkapa Espanjan kakkosasunnolla. Myös ohjelmatarjonta ja tekstitys saattoi muuttua kansainvälisissä palveluissa kohdemaan mukaiseksi. Esimerkiksi Kreikassa oli aiemmin tarjolla Netflix ilman suomenkielisiä tekstityksiä ja vain osittain samalla sisällöllä kuin kotimaassa.

Lainsäädännön muutoksen myötä viihteen digipalvelut ovat käytettävissä 28 Euroopan maassa. Ainoa edellytys palvelun siirrettävyydelle on suomalaisen näkökulmasta, että hän on kirjoilla Suomessa ja ostanut palvelun Suomesta. Lainsäädäntö ei aseta rajoja sille missä ja miten pitkään Euroopan Unionin maassa hän oleskelee palveluja käyttäessään.

Elisa Viihdettä voi käyttää kaikkialla EU:n alueella

Elisa Viihdettä on helppo käyttää EU:n alueella oli sitten hotellissa tai omassa kakkoskodissa. Jopa automatkalla katselu onnistuu tarvittaessa. Mobiilidataa käyttäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että videoiden katselu kuluttaa paljon dataa. Tällöin kannattaa tarkistaa, millainen sopimus on käytössä ja kuinka paljon datan käyttöoikeutta se sisältää EU:n alueella ilman lisämaksuja.

Jos haluaa katsoa matkalla elokuvia tai tv-sarjoja verkosta, kannattaa käyttää wlan-yhteyttä: tunnin jakso Netflixistä HD-laadulla vie dataa noin 2 500 Mt ja tunti videon toistoa SD-laadulla noin 700 Mt. Tiedonsiirtonopeus voi ulkomailla olla myös hitaampi kuin kotimaassa.

Elisa Viihdettä voi käyttää niin televisiolla, kännykästä, boksin kautta kuin tietokoneeltakin. Elisa Viihteen digiboksin voi ottaa mukaansa matkalle ja kytkeä perillä kohteessa paikalliseen nettiyhteyteen samaan tapaan kuin Suomessa. Paras katselukokemus ja tarjonnan laajuus saadaan digiboksilla. Muista ottaa kauko-ohjain mukaan reissuun!

Suomen televisiolähetykset, tallenteet ja suoratoistopalvelut ovat tällöin käytössä Internet-yhteyden yli muutamin poikkeuksin. Myös Suomen live-TV -lähetyksiä voi EU:n alueella katsella muutamin poikkeuksin.

Käytä maksuttomia suoratoistopalveluita EU:n alueella

Maksuttomille viihteen suoratoistopalveluille siirrettävyys ei ole pakollista, mutta asetuksen perusteella se on mahdollista. Esimerkiksi Ylen Areenaa voi nykyään katsella EU:n alueella. Sitä varten pitää kuitenkin kirjautua Yle-tunnuksen kautta suoraan Yle Areenaan, koska EU:n siirrettävyysasetus edellyttää, että käyttäjän kotipaikka tunnistetaan EU-valtioksi.

EU:n siirrettävyysasetus koskee myös musiikin suoratoistopalveluita, kuten Spotifyta ja nettiradioita.

Tutustu Elisa Viihteen käyttövinkkeihin