Vaihtelua lastenohjelmiin: katsottavaa eri-ikäisille lapsille

Ohjelmakirjastot ja digitaaliset elokuvavuokraamot ovat lastenohjelmien aarreaittoja, joista löytyy loputtomasti viihdyttävää katsottavaa. Nappaa ideat parhaista sisällöistä eri-ikäisille lapsille.

Teksti: Anna Kurkela-Vilén
Erilaiset ohjelmakirjastot tarjoavat loputtomasti valinnanvaraa lastenohjelmista. Niiden käyttöön tarvitaan käytännössä vain televisio, tabletti, puhelin tai tietokone sekä nettiyhteys ja tilaus, mikäli palvelu on maksullinen.

Ilmaisen Yle Lasten Areenan lisäksi lastenohjelmia tarjoavat muun muassa Elisa Viihde Aitio, HBO Nordicin Toonix, SF Kids, Youtube Kids ja Netflix, joita kannattaa selata, jos katsottava tuntuu loppuvan. Ohjelmakirjastoihin ei tarvitse sitoutua kuukausiksi, vaan palvelun voi tarvittaessa tilata lyhyemmäksikin aikaa. Hyvä vaihtoehto on myös Elisa Viihteen vuokraamo, josta suosikkielokuvan voi vuokrata tai ostaa omaksi.  Ostaminen on hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, kun elokuvaa haluaa katsoa useamman kerran.

Keräsimme vinkit eri-ikäisten lasten viihteeksi. Suurin osa on sallittuja kaikille, mutta vanhimpien lasten elokuvissa voi olla ikärajoituksia.

Perheen pienimmille

Viiru ja Pesonen aina uudestaan

Leppoisa ukko ja hassu kissa jaksavat viihdyttää eivätkä jännitä liikaa pienimpiäkään. Lämmintä huumoria viljeleviä elokuvia viitsii katsoa aikuinenkin. Elisa Viihteen vuokraamossa on kaikkiaan kuusi Viiru ja Pesonen -elokuvaa, vuokrattuna 2,99–5,90 € / 48 h, ostettuna 7,99–9,99 €.

Viiru ja Pesonen –Viiru muuttaa, Elisa Viihteen vuokraamo, S

Pingu on taaperoiden kestosuosikki

Rasavilli pikkupingviini joutuu toistuvasti seikkailuihin, jotka naurattavat aikuistakin. Ikiklassikko Pingun kaikki seitsemän kautta, 144 jaksoa ja elokuva Erikoiset häät ovat nähtävissä SF Kids -ohjelmakirjastossa, 6,90 €/ kk.

Pingu, SF Kids, S

Koko kausi Ryhmä Hauta

Kun olet pulassa, hihkaise apua! Riku ja pennut eivät esittelyjä kaipaa, mutta uutta on, että Yle Lasten Areena näyttää nyt samanaikaisesti kaikki neljännen kauden Ryhmä Hau -jaksot.

Ryhmä Hau, Yle Lasten Areena, S

Liikettä peppuun

Ohjelmien seurassa voi myös liikkua. Laita Fröbelin palikoiden leikkilaulut pyörimään ja pidä taaperon kanssa yhteinen taukojumppa. Fröbelin palikoiden Parhaat leikkilaulut 1 ja 2 löytyvät Elisa Viihde Aitiosta, 9,90 €/kk.

Fröbelin palikat parhaat leikkilaulut 1, Elisa Viihde Aitio, S

Sata jaksoa Barbapapaa

1970-luvun suosikki ei ole menettänyt tenhoaan. Muotoaan muuttava Barbapapa perheineen seikkailee kaikkiaan sadassa jaksossa Elisa Viihde Aitio -ohjelmakirjastossa, 9,90 €/kk.

Barbapapa, Elisa Viihde Aitio, S

5-7-vuotiaille

Maailmanympärysmatkalle kotisohvalta käsin

Matkusta maailman ympäri 80 päivässä Phileas “Willy” Foggin seurassa. Klassikkoasemaan nousseen piirrossarjan jaksot ovat nähtävissä yksinoikeudella Elisa Viihde Aitiossa.

Matka maailman ympäri, Elisa Viihde Aitio, S

Aika rientää Tatun ja Patun seurassa

Koko perheen komediaelokuva innostaa takuuvarmasti ruudun ääreen. Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Elisa Viihteen vuokraamosta vuokrattuna 3,99 €/ 48 h, ostettuna 7,99 €. Jos elokuvaa katsotaan usein, se kannattaa vuokraamisen sijaan ostaa itselle.

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!, Elisa Viihteen vuokraamo, S

Palikkapäillä on jännitystä ilmassa

LEGO-hahmojen seikkailuilla on viisivuotiaiden joukossa suuri vannoutuneiden fanien joukko. NinjaGo-jaksoja näyttävät muun muassa HBO Nordicin Toonix ja Netflix. HBO Nordic 10,95 € /kk. Netflix 7,99 € / kk.

NinjaGo, HBO Nordicin tilaukseen kuuluva Toonix-osio, S

Riston ja Nellin seikkailut

Hyvän tuulen elokuvat Risto Räppääjästä löytyvät Elisa Viihde Aition valikoimista. Lasten Aitiossa on katsottavissa monia muitakin laadukkaita kotimaisia lastenelokuvia, hinta 9,90 €/kk.

Risto Räppääjä -elokuvat, Elisa Viihde Aitio, S

Seikkailu tuntemattomaan

Laadukkaasti toteutettu Piha-aidan tuolla puolen kertoo Wirt ja Greg -nimisistä veljeksistä, jotka huomaavat eksyneensä outoon metsään oudossa ajassa ja pyrkivät sieltä kotiin. Kehuttu minisarja löytyy HBO Nordicin Toonixista, 10,95 € /kk.

Piha-aidan tuolla puolen, HBO Nordicin Toonix-osio, S

Luontodokumentti pingviineistä

Visuaalisesti näyttävä luontodokumenttielokuva kertoo koskettavasti keisaripingviinien pesinnästä Antarktiksella. Sopii myös perheen pienimmille. Kuukausimaksullisesta Elisa Viihde Aitiosta ja Elisa Viihteen vuokraamosta vuokrattuna 3,99 €/ 48 h, ostettuna 7,99 €.

Pingviinien matka 2, Elisa Viihde Aitio, S

8-12-vuotiaille

Studio Ghiblin taianomainen anime-maailma

Kikin lähettipalvelu, Liikkuva linna, Henkien kätkemä sekä monet muut japanilaisen Studio Ghiblin legendaariset animaatioelokuvat ovat nyt nähtävissä Netflixissä. Naapurini Totoro ja Ponyo rantakalliolla sopivat pienemmillekin lapsille. Kannattaa varmistaa ikäsuositukset ennen katselua. Netflix alkaen 7,99 €/ kk.

Studio Ghiblin elokuvat, Netflix, ikäsuositukset vaihtelevat

Kikin lähettipalvelu näyteltynä versiona

Hayao Miyazakin klassikkoanimaatiosta on tehty myös näytelty versio. Noidaksi opiskeleva 13-vuotias Kiki-tyttö päätyy harjoittelemaan loitsutaitoja kaukaiseen merenrantakaupunkiin seuranaan vain pikimusta Jiji-kissa. Elisa Viihde Aitio 2,99 €/ 48 h.

Kikin lähettipalvelu, Elisa Viihde Aitio, K7

Lapsitubettajien seurassa

YouTube Kidsin lapsilukkoasetuksilla YouTuben sisällöistä voi valita lapsen katsottavaksi vain rajatut sisällöt. Jos tubemaailma ei ole lapselle vielä tuttu, aloittaa voi vaikka Elinan ja Sofian kanavasta, jossa suomalaiset lapsitubettajat osallistuvat hauskoihin haasteisiin ja juttelevat kameralle luontevasti.

Elina ja Sofia, YouTube Kids 

Elokuvailta yhdessä aikuisten kanssa

Taianomainen fantasiaelokuva Finding Neverland pohjautuu löyhästi Peter Pan -sadun luojan, James Barrien elämään ja sopii yhteiseen elokuvailtaan isommille lapsille ja aikuisille. Elokuvassa lapsen mielikuvitusmaailma yhdistyy hienosti aikuiselämän vastoinkäymisiin ja laadusta vastaavat nimekkäät näyttelijät. Elisa Viihteen vuokraamo, 3,99 €/ 48 h.

Finding Neverland, Elisa Viihteen vuokraamo, K7

Varhaisteinejä naurattavaa kouhotusta

Näin meillä -animaatiosarja saa vanhemman kiittämään, etteivät omat lapset ole sentään aivan noin meluisa joukko. Jaksojen aiheet liittyvät usein varhaisteini-ikään, mutta toteutustavan ansiosta ohjelma jaksaa kiinnostaa myös pienempiä lapsia.

Näin meillä, Yle Areena, osa jaksoista K7

Ystäväni Jeti

Animaatioelokuvassa ystävykset Yi, Jin ja Peng ajautuvat seikkailuun löydettyään katolta oudon otuksen, jonka nimeävät Everestiksi. Tarina sisäisen rohkeuden löytämisestä Elisa Viihteen vuokraamossa 5,99 € / 48 h.

Jeti, Elisa Viihteen vuokraamo, K7

Pixar-klassikot kestävät monta katselua

Maapallon tulevaisuuden puolesta puhuva Pixar-klassikko Wall-e sopii kouluikäisten lasten koko perheen elokuvailtaan. Maailman ensimmäinen kokonaan tietokoneiden avulla toteutettu piirroselokuva Toy Story puolestaan on Oscar-palkittua laatuviihdettä, jonka jatko-osissakin riittää ihmeteltävää. Animaatiot sopivat hiukan vanhemmille lapsille, sillä niissä on varsin jännittäviä jaksoja, joissa vanhemmallakin pulssi kiihtyy. Vuokra 3,99 €/ 48 h, osto 15,99 €

Toy Story, Elisa Viihteen vuokraamo, K7

Kaikkien aikojen eka pitkä legoleffa

Kaikenikäisiä legofaneja ilahduttavassa, sympaattisessa Lego-elokuvassa tavallinen legoukkeli Emmet joutuu pelastamaan maailmaa. Vauhtia ja hurjia sekä hauskoja käänteitä. Vuokra 5,50 €/ 48 h.

Lego-elokuva, Elisa Viihteen vuokraamo, K7

Moderni versio Leijonakuninkaasta

90-luvulla tehty Leijonakuningas on yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista ja tunnetuimmista Disney-animaatioista. Sen koskettava tarina aikuistumisesta ja vallasta elää vuodesta toiseen. Animaatiossa nuori Simba-leijona menettää elokuvan pahiksen junailemana traagisesti isänsä, pakenee syyllisyyttä potevana ja palaa aikuistuneena takaisin käsittelemään asian.

Leijonakuningas on päivitetty moderniin aikaan osana Disneyn uusia live-action-elokuvia. Uusi Leijonakuningas on fotorealistisen animaation taidonnäyte. Välillä katsoja saattaa erehtyä jopa luulemaan sen hahmoja oikeiksi eläimiksi. Osta 17,30 €, vuokraa 5 €/48h

Leijonakuningas, Elisa Viihteen vuokraamo. K12