Parhaat lastenohjelmat: katsottavaa eri-ikäisille lapsille

Suoratoistopalvelut ja digitaaliset elokuvavuokraamot ovat lastenohjelmien aarreaittoja, joista löytyy loputtomasti viihdyttävää katsottavaa. Nappaa talteen parhaat lastenohjelmat.

Teksti: Anna Kurkela-Vilén

Erilaiset suoratoistopalvelut tarjoavat loputtomasti valinnanvaraa lastenohjelmista. Niiden käyttöön tarvitaan käytännössä vain televisio, tabletti, puhelin tai tietokone sekä nettiyhteys ja tilaus, mikäli palvelu on maksullinen.

Ilmaisen Yle Lasten Areenan lisäksi lastenohjelmia tarjoavat muun muassa Elisa Viihde, HBO Nordicin Toonix, Youtube Kids ja Netflix, joita kannattaa selata, jos katsottava tuntuu loppuvan. Suoratoistopalveluihin ei tarvitse sitoutua kuukausiksi, vaan palvelun voi tarvittaessa tilata lyhyemmäksikin aikaa. Hyvä vaihtoehto on myös Elisa Viihteen vuokraamo, josta suosikkielokuvan voi vuokrata tai ostaa omaksi.  Ostaminen on hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, kun elokuvaa haluaa katsoa useamman kerran.

Keräsimme vinkit eri-ikäisten lasten viihteeksi. Suurin osa on sallittuja kaikille, mutta vanhimpien lasten elokuvissa voi olla ikärajoituksia.

Perheen pienimmille

Viiru ja Pesonen aina uudestaan

Leppoisa ukko ja hassu kissa jaksavat viihdyttää eivätkä jännitä liikaa pienimpiäkään. Lämmintä huumoria viljeleviä elokuvia viitsii katsoa aikuinenkin. Elisa Viihteen vuokraamossa on kaikkiaan kuusi Viiru ja Pesonen -elokuvaa, vuokrattuna alk. 3,00 € / 48 h, ostettuna 7,99 €.

Viiru ja Pesonen –Viiru muuttaa, Elisa Viihteen vuokraamo, S

Pingu on taaperoiden kestosuosikki

Rasavilli pikkupingviini joutuu toistuvasti seikkailuihin, jotka naurattavat aikuistakin. Ikiklassikko Pingun  kuusi kautta ovat katsottavissa C More -suoratoistopalvelussa alk. 12,95 €/ kk.

Pingu, C More, S

Lasten suosikki Ryhmä Hau

Kun olet pulassa, hihkaise apua! Riku ja pennut eivät esittelyjä kaipaa. Viaplaysta löydät kaikki seitsemän kautta suosittuja Ryhmä Hau -jaksoja.

Ryhmä Hau, Viaplay, S

Sata jaksoa Barbapapaa

1970-luvun suosikki ei ole menettänyt tenhoaan. Muotoaan muuttava Barbapapa perheineen seikkailee kaikkiaan sadassa jaksossa Viaplayssa.

Barbapapa, Viaplay, S

5-7-vuotiaille

 

Maailmanympärysmatkalle kotisohvalta käsin

Matkusta maailman ympäri 80 päivässä Phileas “Willy” Foggin seurassa. Klassikkoasemaan nousseen piirrossarjan jaksot ovat nähtävissä kuukausimaksullisessa Viaplayssa.

Matka maailman ympäri, Viaplay, S

Aika rientää Tatun ja Patun seurassa

Koko perheen komediaelokuva innostaa takuuvarmasti ruudun ääreen. Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Elisa Viihteen vuokraamosta vuokrattuna alk. 3,50 €/ 48 h, ostettuna 7,99 €. Jos elokuvaa katsotaan usein, se kannattaa vuokraamisen sijaan ostaa itselle.

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!, Elisa Viihteen vuokraamo, S

 

Palikkapäillä on jännitystä ilmassa

LEGO-hahmojen seikkailuilla on viisivuotiaiden joukossa suuri vannoutuneiden fanien joukko. NinjaGo-jaksoja näyttävät muun muassa Viaplay ja Netflix.

NinjaGo, Viaplay, S

 

Riston ja Nellin seikkailut

Hyvän tuulen elokuvat Risto Räppääjästä löytyvät Elisa Viihteen vuokraamosta alkaen 3,50 €/ 48 h. Palvelusta löydät monia muitakin laadukkaita kotimaisia lastenelokuvia.

Risto Räppääjä -elokuvat, Elisa Viihteen vuokraamo, S

Seikkailu tuntemattomaan

Laadukkaasti toteutettu Piha-aidan tuolla puolen kertoo Wirt ja Greg -nimisistä veljeksistä, jotka huomaavat eksyneensä outoon metsään oudossa ajassa ja pyrkivät sieltä kotiin. Kehuttu minisarja löytyy HBO Nordicin Toonixista, 8,99 € /kk.

Piha-aidan tuolla puolen, HBO Nordicin Toonix-osio, S

Luontodokumentti pingviineistä

Visuaalisesti näyttävä luontodokumenttielokuva kertoo koskettavasti keisaripingviinien pesinnästä Antarktiksella. Sopii myös perheen pienimmille.  Elisa Viihteen vuokraamosta vuokrattuna 2,99 €/ 48 h, ostettuna 7,99 €.

8-12-vuotiaille

 

Studio Ghiblin taianomainen anime-maailma

Kikin lähettipalvelu, Liikkuva linna, Henkien kätkemä sekä monet muut japanilaisen Studio Ghiblin legendaariset animaatioelokuvat ovat nyt nähtävissä Netflixissä. Naapurini Totoro ja Ponyo rantakalliolla sopivat pienemmillekin lapsille. Kannattaa varmistaa ikäsuositukset ennen katselua. Netflix alkaen 7,99 €/ kk.

Studio Ghiblin elokuvat, Netflix, ikäsuositukset vaihtelevat

Kikin lähettipalvelu näyteltynä versiona

Hayao Miyazakin klassikkoanimaatiosta on tehty myös näytelty versio. Noidaksi opiskeleva 13-vuotias Kiki-tyttö päätyy harjoittelemaan loitsutaitoja kaukaiseen merenrantakaupunkiin seuranaan vain pikimusta Jiji-kissa. Elisa Viihteen vuokraamosta vuokrattuna alk. 3,00 €/ 48 h tai ostettuna 10,50 €.

Kikin lähettipalvelu, Elisa Viihteen vuokraamo, K7

Lapsitubettajien seurassa

YouTube Kidsin lapsilukkoasetuksilla YouTuben sisällöistä voi valita lapsen katsottavaksi vain rajatut sisällöt. Jos tubemaailma ei ole lapselle vielä tuttu, aloittaa voi vaikka Elinan ja Sofian kanavasta, jossa suomalaiset lapsitubettajat osallistuvat hauskoihin haasteisiin ja juttelevat kameralle luontevasti.

Elina ja Sofia, YouTube Kids 

Elokuvailta yhdessä aikuisten kanssa

Taianomainen fantasiaelokuva Finding Neverland pohjautuu löyhästi Peter Pan -sadun luojan, James Barrien elämään ja sopii yhteiseen elokuvailtaan isommille lapsille ja aikuisille. Elokuvassa lapsen mielikuvitusmaailma yhdistyy hienosti aikuiselämän vastoinkäymisiin ja laadusta vastaavat nimekkäät näyttelijät. Elisa Viihteen vuokraamo alk. 3,00 €/ 48 h.

Finding Neverland, Elisa Viihteen vuokraamo, K7

 

Ystäväni Jeti

Animaatioelokuvassa ystävykset Yi, Jin ja Peng ajautuvat seikkailuun löydettyään katolta oudon otuksen, jonka nimeävät Everestiksi. Tarina sisäisen rohkeuden löytämisestä Elisa Viihteen vuokraamossa alk. 3,50 € / 48 h.

Jeti, Elisa Viihteen vuokraamo, K7

Pixar-klassikot kestävät monta katselua

Maapallon tulevaisuuden puolesta puhuva Pixar-klassikko Wall-e sopii kouluikäisten lasten koko perheen elokuvailtaan. Maailman ensimmäinen kokonaan tietokoneiden avulla toteutettu piirroselokuva Toy Story puolestaan on Oscar-palkittua laatuviihdettä, jonka jatko-osissakin riittää ihmeteltävää. Animaatiot sopivat hiukan vanhemmille lapsille, sillä niissä on varsin jännittäviä jaksoja, joissa vanhemmallakin pulssi kiihtyy. Vuokra 3,99 €/ 48 h, osto 16,00 €

Toy Story, Elisa Viihteen vuokraamo, K7

Kaikkien aikojen eka pitkä legoleffa

Kaikenikäisiä legofaneja ilahduttavassa, sympaattisessa Lego-elokuvassa tavallinen legoukkeli Emmet joutuu pelastamaan maailmaa. Vauhtia ja hurjia sekä hauskoja käänteitä. Vuokra 3,90 €/ 48 h ja osto 9,90 €.

Lego-elokuva, Elisa Viihteen vuokraamo, K7

Moderni versio Leijonakuninkaasta

90-luvulla tehty Leijonakuningas on yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista ja tunnetuimmista Disney-animaatioista. Sen koskettava tarina aikuistumisesta ja vallasta elää vuodesta toiseen. Animaatiossa nuori Simba-leijona menettää elokuvan pahiksen junailemana traagisesti isänsä, pakenee syyllisyyttä potevana ja palaa aikuistuneena takaisin käsittelemään asian.

Leijonakuningas on päivitetty moderniin aikaan osana Disneyn uusia live-action-elokuvia. Uusi Leijonakuningas on fotorealistisen animaation taidonnäyte. Välillä katsoja saattaa erehtyä jopa luulemaan sen hahmoja oikeiksi eläimiksi. Osta 16,00 €, vuokraa 3,99 €/48h

Leijonakuningas, Elisa Viihteen vuokraamo. K12