Maksaako pilvipalvelun käyttö?

Kysymys: Maksaako pilvipalvelun käyttö?

Osa pilvipalveluista on maksuttomia ja osa maksullisia. Maksua vastaan saa yleensä enemmän tallennustilaa. Maksuttomissa pilvitallennuspalveluissa tilaa on yleensä 5-15 gigatavua tai jopa vähemmän. Tunnetuimpia pilvipalveluita ovat Google Drive, Microsoft Onedrive ja Apple iCloud.

Pilvipalvelun valinta tapahtuu usein käytetyn laitteen perusteella. Android-laitteissa käytetään Google-tiliä ja siihen kuuluu Google Drive, jota voi käyttää pilvitallennustilaksi. Siihen saa lisää tilaa maksusta. Applen laitteissa Apple ID -tiliin kuuluu iCloud-tallennustilaa 5 gigatavua. Sitäkin voi laajentaa lisämaksusta, samoin kuin Windows laitteissa toimivaa Onedrivea, joka tulee Microsoft-tilin mukana.

Kaikkia edellä mainittuja palveluita voi käyttää millä tahansa laitteilla. Ne eivät ole järjestelmäsidonnaisia. Applen iPhonessa voi esimerkiksi käyttää Onedrivea ja Windowsissa voi käyttää iCloudia.

Kotimainen pilvipalvelu kuluttajille

Lisäksi on laitteisiin ja järjestelmiin sitoutumattomia pilvipalveluita, kuten Elisan Pilvilinna-palvelu, jossa on kuukausimaksu. Lisäetuna on esimerkiksi se, että kotimaisessa palvelussa tiedot pysyvät EU:ssa ja EU:n lainsäädännön piirissä. Myös kaikki tiedostojen siirrot ja palvelimille tallentaminen on salattua.
Pilvipalvelu asennetaan käytettävälle laitteelle sovelluksena, jonka kautta määritetään, mitä tietoja pilveen automaattisesti tallennetaan. Kun tiedot ovat tallessa pilvessä, tietoihin pääsee käsiksi miltä tahansa laitteelta. Tarvitset vain palvelun tunnukset kirjautuaksesi pilveen.

Sopivimman pilvipalvelun valinnassa auttaa tarvittaessa asiantuntija. Vastaus kysymykseen maksaako pilvipalvelun käyttö on, että se riippuu täysin palvelusta. Kuukausimaksun avulla on usein mahdollista ostaa turvallisuutta ja lisää tallennustilaa, mutta ilmaisiakin palveluita on saatavilla.

Vastaajana Elisa Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Lue lisää:
Mikä on pilvipalvelu?
Miksi kuvat kannattaa tallettaa pilvipalveluun

Tutustu Elisa Pilvilinnaan – täysin kotimaiseen pilvipalveluun

Tutustu myös Elisan monipuoliseen palveluvalikoimaan