Miksi kannattaa tallettaa kuvat ja videot pilvipalveluun?

Pilvipalvelu on kätevin ja turvallisin tapa tallettaa, katsella ja jakaa perheen valokuvia ja videoita

Teksti: Hanna Kangasniemi

Kun perheessä on paljon erilaisia kuvaamiseen sopivia laitteita, kuvien ja videoiden tallettamisesta ja hallinnoimisesta koituu helposti työtä. Lue, miten pilvipalvelu ratkaisee kuvien ja videoiden säilyttämisen, katselun ja jakamisen ongelmia.

1. Tallennustila ei lopu kesken

Pilvipalvelussa tallennustilaa ei rajoita esimerkiksi muistikortin tai tietokoneen kovalevyn koko, vaan tilan voi räätälöidä tarpeen mukaan.

Jos talletat lähinnä kuvia ja niiden määrät ovat muutamissa tuhansissa, tallennustilaksi riittää yleensä jo 25 Gt:n tili. Jos kuvaat paljon videoita, kannattaa satsata isompaan, esimerkiksi 500 Gt:n tiliin.

2. Kuvat ovat turvallisesti tallessa

Päätelaitteella tai levykkeillä säilyttäessä kuvat ovat vaarassa, jos kone hajoaa tai katoaa. Ne voivat joutua myös vääriin käsiin, jos laitetta ei ole suojattu ja se varastetaan. CD- ja DVD-levyt puolestaan voivat nekin vahingoittua.

Pilvipalvelussa kuvat pysyvät tallessa vaikka tulipalo veisi kaiken. Pilvipalvelussa kuvat on myös suojattu salasanalla.

Pilvipalvelua valitessa kannattaa tarkistaa, että videoita ja kuvia säilytetään EU:n lainsäädännön mukaisesti ja että sovellusten ja palvelimien välillä käytetään salattua tietoliikenneyhteyttä.

3. Kuvien siirtäminen on helppoa

Pilvipalveluissa kuvat voi määritellä siirtymään automaattisesti laitteilta pilveen, jolloin huolta kuvien tallennuksen muistamisesta ei ole. Jää ainoastaan turhien kuvien poistamisen vaiva ja mahdollisten kansioiden tai kokoelmien luominen.

Pilvipalveluun siirto tapahtuu tavallisesti normaalia datayhteyttä hyödyntämällä tai Wifi-yhteyden välityksellä.

4. Myös vanhat kuvat voi siirtää pilveen

Vanhoja kuvia on usein kertynyt tietokoneiden kovalevylle ja CD-levyille. CD-levyt ovat kuitenkin herkkiä vahingoittumaan ja kuvat saattaa menettää myös, jos kone vaikka hajoaa tai katoaa.

Vanhat kuvat ja videot voi helposti siirtää pilvipalveluun. Jopa vanhat kaitafilmit voi digitoida ja siirtää pilveen.

5. Kuvien arkistoiminen ja etsiminen on näppärää

Kokoelmien ja kansioiden luominen on pilvipalvelussa helppoa. Osa palveluita ehdottaa itse teemoja, mutta yleensä palveluissa on mahdollista luoda myös itse teemat ja kansiot muutamalla klikkauksella.

Myös kuvien hakeminen onnistuu helposti suodattamalla tietyillä kriteereillä. Esimerkiksi kuvausajankohta tai paikka voivat toimia etsimisen apuna.

6. Jakaminen ja katselu on vaivatonta

Kun kuvat ja videot ovat pilvessä, niitä voi jakaa ja katsella päätelaitteesta riippumatta niin kännykällä, tabletilla kuin tietokoneellakin. Niitä voivat katsoa kaikki, joille käyttöoikeus on jaettu. Osa tallennuspalveluista on sidottu henkilökohtaiseen sähköpostiin tai tunnukseen, jolloin yhteisen kuvatilin luominen ei onnistu. Näissäkin palveluissa kuvien katselu- ja muokkausoikeuden jakaminen on kuitenkin helppoa ja linkkejä voi lähettää vaikka sähköpostitse.

Kaikki, joilla on käyttöoikeus, voivat myös esimerkiksi printauttaa kuvia tai tehdä niistä vaikka valokuvakirjoja. Näin myös vaikkapa muualla asuvat kummit, sedät ja tädit pääsevät iloitsemaan kuvista heti, kun ne on otettu.

7. Samaan paikkaan voi tallettaa myös asiakirjat, tekstiviestit ja yhteystiedot

Pilvipalvelu voi toimia myös erilaisten tiedostojen, musiikin, tekstiviestien ja yhteystietojen tallennuspaikkana tarpeen vaatiessa. Sinne voi tallettaa kaikenlaiset varmuuskopiot.

Elisa Pilvilinna Plus tarjoaa helpon tavan siirtää kuvia ja videoita perheen kaikista laitteista pilvitallennuspalveluun. Pilvilinnassa on kätevä luoda kokoelmia ja kansioita sekä etsiä kuvia näppärän filtteröinnin avulla esimerkiksi päivämäärän tai nimen perusteella. Myös tietyn vuoden kuvat saa näkyviin pikavalinnalla yhdellä painalluksella. Kuvia voi jakaa haluamilleen tahoille niin meilitse linkillä kuin vaikkapa sosiaalisessa mediassa.

Kotimaisessa Pilvilinnassa tiedot pysyvät EU:ssa ja EU:n lainsäädännön piirissä. Se on ainoa pilvipalvelu, joka säilöö tiettävästi datan Suomessa. Elisa Pilvilinna käyttää hyväksyttyjä standardeja suojatakseen käyttäjien tiedostoja ja niiden turvallisuutta. Kaikki tiedostojen siirrot, sekä tallentaminen palvelimilla on salattu.

Kuvien lisäksi palveluun voi tallentaa myös erilaisia dokumenttejä, tekstiviestejä sekä yhteystietoja puhelimesta. Palvelu toimii netissä ja sovelluksena tietokoneelta ja useimmista puhelimista.

Tutustu Elisa Pilvilinna Plus -palveluun.

Asiantuntijana Business manager Markus Ahokangas, Elisa Oyj

Lue mikä on pilvipalvelu.