Miten pilvitallennus toimii käytännössä?

Mihin tallentaa kuvat ja tiedostot? Miten tehdään varmuuskopioita pilvipalveluun? Asiantuntija vastaa.

Pilvipalveluita on erilaisia. Yleisimpiä ovat Google-tilin Google Drive, Microsoft-tilin Onedrive tai Apple ID:n iCloud, jotka ovat tilien mukana tulevaa tallennustilaa.

Kyseisissä tileissä on tietty määrä tiliin kuuluvaa ilmaista tilaa, jota voi laajentaa omien tarpeiden mukaan lisämaksusta. Applen iCloud sisältää 5 gigatavua ilmaista tallennustilaa, Googlen Drive 15 gigatavua ja Microsoftin OneDrive 5 gigatavua.

Sinulle sopivin pilvipalvelu voi olla mobiililaitteesi mukaisesti jokin edellä mainituista. Jos käytät iPhonea tai iPadia, tarvitset Apple ID:n käyttääksesi laitetta, joten iCloud tulee siinä samassa. Android-käyttäjille Google-tilin mukana tulee Google Driven tallennustila ja Microsoftin Lumia laitteilla Microsoft-tilin mukana OneDrive.

Tallentuvat automaattisesti

Edellä mainittuja tilejä on helppo käyttää mobiililaitteiden varmuuskopiointiin, jolloin laitteesi yhteystiedot, kuvat, videot ja muut tiedostot synkronoituvat automaattisesti pilven tallennustilaan. Voit itse määritellä mitä tietoja haluat tallentuvan pilveen. Laitteesi varmuuskopiointiasetukset löydät laitteesi asetusten tilien alta.

Tietokoneella on mahdollista asentaa halutun pilvipalvelun sovellus, jonka kautta voit määritellä mitä tietoja tietokoneeltasi tallennetaan pilveen. OneDrive on valmiina Windows-tietokoneissa. Sen käyttöönottaminen vaatii vain Microsoft-tilin ja asetusten määrityksen omien mieltymystesi mukaan.

Pilvipalvelun käytön etuna on tietojen varmuuskopioinnin lisäksi myös se, että pääset käsiksi tiedostoihisi kaikilta laitteiltasi. Muita pilvipalveluita ovat esimerkiksi Dropbox ja Elisa Pilvilinna Plus.

Mikäli tarvitset apua pilvipalvelun käyttöönotossa tai sinulle sopivimman pilvipalvelun valinnassa, suosittelen kääntymään asiantuntijan puoleen.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia. >