Miten saan läppärin touchpadin toimimaan?

Kannettavan tietokoneen touchpad eli kosketushiiri ei enää reagoi. Miten saan läppärin touchpadin toimimaan?

Jos läppärin touchpad ei toimi, kannattaa ensin tarkistaa, että se on päällä. Touchpadille on yleensä olemassa oma on/off -painikkeensa touchpadin läheisyydessä tai näppäinyhdistelmä, jolla hoidetaan päälle/pois -toiminto. Näppäinyhdistelmä on yleensä fn-painike + jokin F-näppäimistä, esimerkiksi F9.

F-näppäimet löytyvät näppäimistön yläriviltä. F-näppäimissä on myös jokin symboli, joka kuvaa mitä tapahtuu, kun painaa fn-napin pohjaan samaan aikaan kyseisen painikkeen kanssa.

Tietokoneen käyttöoppaassa on usein tarkemmin kerrottu symboleista. Käyttöoppaat löytyvät myös kätevästi netistä, tarvitset vain valmistajan nimen ja tietokoneen tarkan mallin.

Mikäli et löydä ”on/off”-painiketta tai sopivaa näppäinyhdistelmää, kannattaa katsoa tietokoneen asetuksista, onko tasohiiri kytketty siellä päälle. Windowseissa asetuksen löytää ohjauspaneelin kautta hiiren asetuksista. Se on usein nimellä Synaptics touchpad.

Mikäli tarvitset apua, etkä saa läppärin touchpadia toimimaan, kannattaa kysyä asiantuntijaa vilkaisemaan tietokonettasi.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Tutustu Elisan Omaguruun.

Lue myös:

Hups! Kaatuiko kahvi läppärin näppäimistölle? Toimi näin.

”Ei signaalia” – miksi TV ei toimi?

Miksi en saa avattua sähköpostilaskua?