Nuoret kaipaavat arkea vanhempien kanssa. Usein ihan tavallinen yhdessäolo perheen kesken parantaa nuorten hyvinvointia ja suhdetta vanhempiin. Katso MLL:n asiantuntijan vinkit, jos yhteys rakoilee.
Teksti: Hanna Kangasniemi
Nuoret kaipaavat ihan tavallista arkista yhdessäoloa vanhempiensa kanssa. Ei kalliita lahjoja tai eksoottisia matkoja. Näin kertoo Elisan teettämä kyselytutkimus. Sen mukaan viidennes 15–17-vuotiaista on myös huolissaan siitä, että he eivät voi olla yhteydessä vanhempiinsa niin paljon kuin haluaisivat. Tiiviimpää yhteyttä teineihinsä kaipaavat usein myös vanhemmat. Teinien tarve viettää aikaa vanhempiensa kanssa on mahdollisuus, johon kannattaa tarttua positiivisella otteella, sanoo nuorisotyön päällikkö Jenni Helenius Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.
”15–17-vuotias nuori elää jännittäviä vaiheita esimerkiksi peruskoulun päättymistä ja jatko-opintoja miettiessään. Kaverit suuntaavat eri kouluihin ja pitäisi tutustua uusiin kavereihin. Moni myös aloittaa seurustelun. Uusissa käänteissä vanhemman tuki voi tuntua tärkeältä”, Helenius sanoo.
Heleniuksen mielestä vanhempien ei kannata turhaan arkailla puhumista, vaikka he arvelisivat nuoren tarvitsevan omaa tilaa tai olevan haluton puhumaan. “Älä oleta, vaan kysy mitä kuuluu”, hän rohkaisee.
Nuorilla ja vanhemmilla yllättävästi yhteistä
Teinien ja vanhempien arjesta ja elämästä löytyy yllättävän paljon yhtäläisyyksiä, vaikka maailmojen erojen kuvitellaan etäännyttävän.
”15–17-vuotiaiden ja heidän vanhempiensa arjesta löytyy yhtäläisyyksiä, kuten vastuiden ja vapaa-ajan välillä tasapainoilua. Joskus stressiäkin”, Jenni Helenius sanoo. Nykyvanhemmat harrastavat monia asioita ja liikkuvat medioissa samalla tavalla kuin lapsensakin.
Tutkimuksen mukaan nuoret uskovatkin, että heidän vanhempansa ovat esimerkiksi varsin hyvin perillä sosiaalisesta mediasta. Heleniuksen mukaan vanhempien kannattaa jutella nuoren kanssa siitä, miten jokainen voi omalta osaltaan luoda myönteistä nettikulttuuria, kuten ystävällistä kommentointia. Joskus vanhempia saatetaan tarvita tueksi esimerkiksi some-kiusaamistilanteissa.
Mitä lähemmäksi omaa teiniään pääsee, sitä syvemmin teinin maailma myös vanhemmalle avautuu. Nuoren lähelle pääsee juuri tekemällä niitä molempia kiinnostavia arkisia juttuja yhdessä, katsomalla elokuvia, pelaamalla pelejä ja laittamalla yhdessä ruokaa.
Esimerkiksi omaan some-maailmaansa vanhempansa päästävät tutkimuksen mukaan auliimmin juuri sellaiset nuoret, joiden vanhemmat viettävät eniten muutenkin heidän kanssaan aikaa arjessa.
Tutkimuksen mukaan vähän lastensa kanssa puuhailevat vanhemmat eivät puolestaan aina edes huomaa lastensa pahaa oloa. Joka viides vanhempiensa kanssa vähän asioita tekevä lapsi puolestaan kokee, ettei ole onnellinen.
Arjessa ei tarvitse tehdä kalliita ja hienoja juttuja, sillä erityisen merkittävää nuoren onnellisuuden kannalta vaikuttaisi tutkimuksen mukaan olevan kokemus äidin ja isän tuesta, että vanhemmat ovat kiinnostuneita nuorten asioista, tukevat tämän päätöksiä, arvostavat tätä omana itsenään ja ovat vieressä silloinkin, kun on tullut mokailtua.
9 x tapaa löytää yhteys nuoreen
1. Vanhemmista voi tuntua, että kaverit ovat teinille tärkeämpiä kuin oma perhe. Eivät ole, molempia tarvitaan! Pyydä nuoren kaverit kylään, jotta tutustut heihin. Nuorten on kiva viettää iltaa toistensa kotona pelaillen ja iltapalaa laittaen.
2. Nuori on yksinäinen. Miettikää yhdessä, miten hän voisi tutustua uusiin kavereihin. Ketkä koulussa ovat sellaisia, joiden kanssa hän haluaisi viettää aikaa? Mitä nuori voisi sanoa heille, ja miten lähestyä? Olisiko joku harrastus, jossa voisi luontevasti alkaa jutella muiden nuorten kanssa? Vietä myös itse aikaa nuoren kanssa, ja jos tuttavillasi on samanikäisiä nuoria, ehkä voisitte tehdä jotain yhdessä perheinä?
3. Keskusteleeko nuori vain somessa? Perustakaa WhatsApp-ryhmä, joka ei ole pelkkä muistuttelukanava, vaan jossa voidaan jakaa esimerkiksi kivoja kuvia ja kokemuksia. Muista perheenjäseniä positiivisilla asioilla.
4. Kuluuko nuoren aika Youtube-videoita katsellessa tai Instagramissa? Tuntuuko se sinusta ajan tuhlaukselta? Kysele, millaisia sisältöjä nuori on nähnyt ja mitä niistä ajattelee. Puhukaa vaikka siitä, miten ajankohtaisia ilmiöitä on somessa käsitelty: millaisia meemejä tai huumorivideoita nuori on nähnyt ja miten ne liittyvät esimerkiksi uutisiin tai lehtijuttuihin. Millaisia mielikuvia somessa asioista luodaan, mitä arvoja välitetään?
5. Joskus nuori haastaa vanhemman arvoja. Silloin on erinomainen mahdollisuus käydä antoisia keskusteluita, pohtien asioita monelta kannalta.
6. Kokeilut ja riskinotot saattavat kiinnostaa nuorta. Kun huolestut, ota se puheeksi. Kokeilut ovat eriasteisia: liikenteessä hurjastelu ja päihdekokeilut ovat vaarallisia. Siniseksi värjätyistä hiuksista tuskin tarvitsee huolestua.
7. Nuorella on tylsää. Sinulla on liikaakin tekemistä. Tehkää yhdessä kotityöt ja lähtekää sitten tekemään jotain mukavaa yhdessä.
8. Puhuuko teini vain harvoin kanssasi? Kun teette tai puhutte jotain yhdessä, osoita, että olet kiinnostunut ja että viihdyt hänen seurassaan. Jokainen toki tuntee mielellään olevansa hyvää seuraa.
9. Jos nuori tuntuu voivan huonosti mutta ei puhu tunteistaan, älä jätä häntä yksin. Kysy usein, mitä kuuluu, ja pysähdy myös kuuntelemaan, mitä nuori vastaa.
Pidetään yhtä -tutkimus pureutuu nuorten ajankäyttöön, hyvinvointiin ja sosiaalisen median vaikutuksiin vanhempien ja lasten välisessä kanssakäymisessä. Tutkimuksen toteutti Prior Konsultointi Elisan toimeksiannosta heinäkuussa 2017. Tutkimukseen vastasi yhteensä 990 henkilöä, joista 282 on 15−17-vuotiaita nuoria ja 708 vuosina 1999−2005 syntyneiden nuorten vanhempia. Tutkimukseen vastanneet vanhemmat eivät olleet tutkimukseen vastanneiden nuorten vanhempia.
Lue, miten WhatsApp lisää perheen yhteydenpitoa.
Pidetään yhtä on Elisan yhteiskunnallinen hanke, jonka tavoitteena on lisätä aikuisten ja nuorten vuorovaikutusta.
Digitaalisuus on tullut arkeen jäädäkseen, ja sosiaalisen median rooli nuorten elämässä alleviivaa erityisesti murrosiässä sukupolvien välistä eroa. On kuitenkin asioita, joita teknologia ei voi korvata. Nuoret haluavat aikuisilta edelleen ihan tavallisia asioita, kuten olla vaan ja jutella. Loppujen lopuksi sillä ei ole merkitystä, miten pidämme yhteyttä ja yhtä, kunhan pidämme. Asiantuntijakumppanimme tässä hankkeessa on Aseman Lapset ry.
Lue myös:
Pidetään yhtä: Nuoret ideoivat, miten lisätä perheen yhdessäoloa