Kehitysjohtaja Laura Pitkäsen mielestä hyvä yritys toimii kuin orkesteri. Kipinän uralleen Laura sai Apollo13-elokuvasta.
Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Paula Virta
Nimi Laura Pitkänen, 32. Koulutus Lappeenrannan teknillinen yliopisto, KTM, Työ Kehitysjohtaja Elisan IT-liiketoimintayksikössä vuodesta 2014. Harrastukset Tennis, veneily, lukeminen ja ruoka.
”Vastaan strategiaprosessistamme ja isoista kehityshankkeista Elisan IT-liiketoimintayksikössä. Työni on haastaa liiketoimintaamme miettimään, mitä teemme, miksi teemme ja kenelle teemme. Tehtäväni on auttaa tekijöitä onnistumaan työssään. Valmistuttuani olin pankissa töissä ja sen jälkeen useissa eri tehtävissä Sanomalla: liiketoiminta-analyytikkona, kehityspäällikkönä ja Business Controllerina. Elisa Appelsiinille päädyin, koska ICT-toimiala ja sen kehitys kiinnostivat.”
Yrityksen on toimittava kuin orkesteri
”Jos haluaa menestyä uralla, on kunnioitettava muita ihmisiä. Jokainen ja jokaisen työ on tärkeää. Esimiesten on ymmärrettävä työtä myös sen tekijöiden näkökulmasta, jotta he ansaitsevat työntekijöidensä luottamuksen. Vain luottamuksen saamalla voi vaikuttaa asioihin.
Yhdessä koulutuksessa ruotsalainen viulisti kuvasi erinomaisesti sitä, miten hyvä yritys toimii kuin orkesteri. Jokainen soittaja on tärkeä, ja orkesterinjohtajan on viitoitettava suunta. Vain yhdessä ja samoihin tavoitteisiin pyrkimällä se voi onnistua.”
Työssä oppii, kun uskaltaa ylittää esteet
”Yliopistossa opin etsimään tietoa ja ajattelemaan, mutta vasta työ on opettanut minulle sen tekemisen. Edellinen työpaikkani oli kovin kouluni, sillä siellä siirryin nopeassa tahdissa tehtävästä toiseen. Minut heitettiin aina altaan syvimpään ja kylmimpään päähän ja piti opetella nopeasti uimaan. Se oli välillä pelottavaa ja rankkaa, mutta todella kasvattavaa. Sain itseluottamusta. Huomasin, että pystyn vaikuttamaan asioihin ja omaksun nopeasti uutta.
Myös iän ja sukupuolen kanssa olen käynyt kouluni. Ensimmäisissä johtotehtävissä jouduin perustelemaan asemaani, koska olin niin nuori ja vielä nainen. Piti tehdä kaksin verroin työtä vakuuttaakseen muut.
Kun asettaa itselleen tavoitteen ja uskoo siihen, lopulta myös onnistuu.”
Muutokset ovat nopeampia kuin ikinä
”Kuluttajien ja yritysten käyttäjien tottumukset ja tarpeet muuttuvat nyt nopeasti. Siksi yritysten pitää olla valmiita luopumaan sellaisestakin, mikä oli kerran suurta ja mahtavaa. Strategia rinnastetaan usein uuden tekemiseen, mutta se kertoo myös sen, mistä luopua. Perusliiketoiminta voi monella toimialalla säilyä, mutta tuotteet ja palvelut saattavat muuttaa täysin muotoaan.
Esimerkiksi terveydenhuollon digitaaliset mittauslaitteet ja palvelut ovat osa digitalisaation tuomia mahdollisuuksia. Etämittauksella voidaan seurata astmaa, verenpainetta ja verensokeriarvoja. Useampi sairaanhoitopiiri Suomessa on parhaillaan kokeilemassa tai aloittamassa etämittauksen käyttöä. Astmaa voidaan seurata kotioloissa laitteilla ja sovelluksella, ja tiedot siirtyvät reaaliaikaisena hoitavan lääkärin koneelle. Uskon, että itsemittauslaitteiden merkitys tulee kasvamaan osana seulontoja ja ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.”
Apollo13 sai kiinnostumaan ongelmanratkaisusta
”Apollo13-elokuva on ehkä eniten uravalintaani vaikuttanut yksittäinen asia. Kun näin pienenä Apollo13-elokuvan kuuluisan kohtauksen, jossa aluksen hengitysilmaa puhdistava laite hajoaa ja komentokeskuksen insinöörit ratkaisevat ongelman saatavilla olevilla jämäkamoilla, pahvilaatikoilla ja putken pätkillä, tiesin, että tuollaista haluan tehdä. Haluan olla ongelmien ratkaisija.”
Kehittäminen on oikeiden kysymyksien esittämistä
”Oma työni on strategiatyötä ja kehitystyön johtamista. Kehitystyö on ennen kaikkea oikeiden kysymysten kysymistä. Tärkeintä on selvittää, mikä on asiakkaan ongelma ja ratkaista se.
Voidaan esimerkiksi miettiä, millaisia ongelmia pienyrittäjällä on. Jos hän on vaikkapa paljon tien päällä hankkimassa asiakkaita, aikaa ei ehkä ole paperitöihin. Silloin ratkaistaan ajankäyttöongelma. Me teimme sen kehittämällä paikannustietoihin perustuvan ajopäiväkirjasovelluksen, joka automatisoi ajopäiväkirjan pidon ja helpottaa matkakustannusten laskemista.
Palveluja pitää kehittää mahdollisimman yksinkertaisesti. Mekin teimme ensin esittelysivuston, jolla testasimme kiinnostuksen. Seuraavaksi annoimme prototyypin testikäyttäjille. Kehitystyö ei voi olla sitä, että tehdään 500 000 euron tuote ja huomataan vasta sitten, ettei sille ole tarvetta.”
Yrittäjätausta on opettanut työelämästä – rakkaat harrastukset vapaa-ajasta
”On hyvä luoda yritykseen sellainen henki, että ihmiset saavat vaikuttaa ja ottaa vastuuta työssään, olla kuin itsenäisiä yrittäjiä omassa toimessaan. Tulen itse yrittäjäperheestä. Vanhemmillani oli konepaja. Opin jo lapsena arvostamaan työtä ja työntekijöistä huolehtimista. Yrittäjätausta opetti myös nöyryyttä: mikään ei tule annettuna. Se opetti myös yrittäjyyden kääntöpuolen: on osattava itse ottaa vapaa-aikaa ja nauttia elämästä tai lomat jäävät pitämättä.”
Minulla on muutamia hyviä harrastuksia, joilla voi nollata ajatuksia. Olen pelannut tennistä kolmevuotiaasta. Se on laji, jossa pitää keskittyä vain siihen, mitä on tekemässä. Siinä saa nauttia ongelmanratkaisusta toisella tavalla kuin töissä.
Toinen rakas asia on meri, jota ilman en voisi elää. Lapsena teimme paljon purjehdusreissuja, ja se on jättänyt jälkensä. Hankinkin keväällä itselleni 1960-70-lukujen retroveneen, Marinon veneveistämön Mustangin. Sillä pääsee nopeasti irti arjesta vaikka lähisaareen. Se on vapautta.”
3 asiaa, jotka työ on minulle opettanut
- On tärkeää osata sanoa myös EI.
- Jokaisen pitää oppia johtamaan itseään.
- Kaikkia pitää kohdella samanarvoisesti. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikkia pitää kohdella samalla tavalla.