Paikannussovellus lisää metsästäjien turvallisuutta

Hirvenmetsästystä harrastava Sami Kämppi, 39, innostui metsästyksen kulusta ihan uudella tavalla paikannussovelluksen myötä. Metsästys hyödyntää yhä enemmän teknologiaa paikannussovellusten ja riistakameroiden avulla.

Teksti: Elina Jäntti

“Jonkinlaisia kännykkäsovelluksia on käytetty metsällä siitä lähtien, kun metsästysseuramme koiranomistajat hankkivat gps-seurannan mahdollistavat tutkapannat. Vanhat sovellusversiot olivat kuitenkin melko kankeita: kartat eivät latautuneet eivätkä sovellukset toimineet kaikissa puhelinmalleissa.

Parin viime vuoden aikana sovellukset ovat päivittyneet parempiin. Kun aloin käyttää paikannussovellusta, jahdin kulun seuraaminen helpottui huomattavasti. Metsästystilanteista tuli mielenkiintoisempia, vuorovaikutteisempia ja turvallisempia.

Kun hirvimetsälle lähdetään, metsästäjän on tärkeää tietää toisten metsästäjien ja metsästyskoiran sijainti. Sovelluksessa on tarkat maastokartat ja paikannusominaisuus, joiden avulla näkee toisten käyttäjien liikkeet. Meillä on sovelluksessa hirviporukan jäsenten kanssa ryhmä, jolla voimme seurata toistemme paikkoja jahdin aikana. Myös hirvikoiran omistajat jakavat koirien tutkapantojen sijaintitiedot toisille metsästäjille.

Kun olen metsässä yksin passissa, eikä vähään aikaan tapahdu mitään, katson sovelluksesta, missä päin koira menee. Koiran liikkeestä pystyy tunnistamaan, onko se kenties jäljittämässä hirveä vai vielä hakemassa vainua siitä. Myös koiran kanssa etenevän metsästäjän liikkeistä voin päätellä, lähestyykö hän hirveä. Metsällä ollessamme käytämme sovellusta puhelimilla, mutta jos siirrymme paikasta toiseen autolla, tabletilta on helpompi katsoa karttanäkymää.

Karttaseurannan avulla olen oppinut ennakoimaan metsästyksen kulkua ja tunnistamaan eläinten käyttäytymistä. Koiran reittejä oppii ennakoimaan ja myös sitä, mitä reittejä hirvet liikkuvat ja mihin suuntaan ne pyrkivät pakenemaan. Karttojen ansiosta maastot tulevat tutummiksi. Jälkikäteen on kiva merkata kaatoja ja muistella, missä paikoissa niitä on tullut. Olen innostunut käymään myös jänismetsällä oman koiran ja sovelluksen kanssa.

Sovellus on myös lisännyt turvallisuutta: turvalliset ampumasektorit ovat kaikkien metsästäjien tiedossa, kun toisten sijainnin näkee kartalla tarkasti. Viime vuonna saimme haavoittuneen hirven nopeasti kiinni sovelluksen avulla. Sovelluksen sisäisillä ryhmäviesteillä voisi jutella metsästyksen kulusta, mutta WhatAppin viestiryhmä on siihen kätevämpi.”

Tutustu Elisan laitenettiin, jonka avulla saat netin koiran tutkapantaan tai riistakameraan jopa ilman Wifiä.

Katso Elisan riistakamerat ja niihin sopiva laitenetti.