Kodin laitteiden tietoturva auttaa pitämään epätoivotut virtuaalivieraat loitolla. Alta löydät vinkkejä, joiden avulla huolehdit kodin laitteiden tietoturvasta.
Päivitä modeemien ja reitittimien ohjelmistot
Modeemien ja reitittimien osalta on tärkeintä huolehtia, että niiden ohjelmistoversiot (firmware) ovat päivitettyinä ajan tasalle. Mikäli modeemisi tai reitittimesi on yli viisi vuotta vanha, laitteeseesi ei todennäköisesti ole saatavilla enää päivityksiä laitteen valmistajalta. Tämä tekee laitteesta haavoittuvaisen tietoturvahyökkäyksille ja se tulee korvata uudella laitteella mahdollisimman pian.
Laitteiden paikalliseen hallintaan kannattaa vaihtaa kirjautumistiedot ensikirjautumiskerralla. Joissain laitteissa laitteen hallintaan voi olla pääsy ilman tunnuksia ensimmäisellä kerralla.
Laitteiden hallinnasta pystyy esimerkiksi määrittämään, onko laite reitittävässä tilassa vai siltaavassa tilassa. Reitittävässä tilassa reititin jakaa verkkoyhteyttä kodin laitteille yhden julkisen IP-osoitteen varassa, kun taas siltaavassa tilassa jokainen laite saa julkisen IP:n suoraan operaattorilta. Nykyään laitteet ovat vakiona reitittäviä, mikä on turvallisempi ja vaivattomampi vaihtoehto. Laitehallinnasta voi myös määritellä laitteen langattoman verkon tiedot, kuten verkon nimen, salasanan ja salaustavan. Siksi ulkopuolisen pääsy hallintaan pitää estää salasanoin.
Pidä käyttäjätilien tiedot ajantasaisina
Laitteissa on nykyisin käytettävä käyttäjätiliä, jotta niistä saa kaikki ominaisuudet käyttöönsä. Kodin laitteiden tietoturva perustuukin pitkälti käyttäjätilien hyvään hallintaan. Ilman käyttäjätiliä ei sovelluskaupastakaan pääse lataamaan mitään laitteelle. Käyttäjätilillä pitää olla ajantasaiset tiedot: puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Mikäli unohdat esimerkiksi tilisi salasanan, voit palauttaa tilisi ja vaihtaa salasanasi näiden palautustietojen avulla. Salasana kannattaa muutenkin vaihtaa säännöllisesti uuteen tai käyttää salasana-avainnippua. Monet järjestelmät eivät hyväksy vanhaa salasanaa enää uudelleen. Kun vaihdat salasanan, älä käytä vastikään käyttämääsi salasanaa toistamiseen, vaan vaihda se kokonaisuudessaan. Salasanojen on syytä olla pitkiä ja sisältää erikoismerkkejä. Parhaiten salasanat ovat tallessa salasanojen hallintapalvelussa, kuten Elisa Tietoturvassa, jonka avulla salasanat ovat turvallisesti säilössä ja hallinnoitavissa.
Muista tehdä tai automatisoida päivitykset
Järjestelmän ja sovellusten päivityksistä kannattaa pitää huolta, koska näin varmistat laitteen parhaan mahdollisen ja turvallisen toimivuuden. Päivityksillä korjataan bugeja eli virheitä, jotka saattaisivat mahdollistaa haavoittuvuudet. Hyvä kodin laitteiden tietoturva vaatiikin ajantasaisten päivitysten lataamista laitteille. Lisäksi niiden avulla tuodaan lisäominaisuuksia. Päivittämätön järjestelmä on avoin tietoturvauhille, vaikka siihen olisikin asennettu tietoturvaohjelmisto. Myöskään järjestelmiä, joiden tuki on päättynyt, ei ole turvallista käyttää.
Hanki tietoturvaohjelma ja ole huolellinen
Tietokoneiden lisäksi myös mobiililaitteet, eli tabletit ja puhelimet, on nykyisin hyvä suojata tietoturvaohjelmistolla, sillä verkkorikollisuus ja erilaiset haittaohjelmat ovat lisääntyneet maailmalla. Tieturvaohjelmisto, kuten Elisa Tietoturva, suojaa laitteesi viruksilta ja haittaohjelmilta. On kuitenkin muistettava, ettei hyvä tietoturvaohjelmistokaan ole täysin varma suoja, koska suurin uhka tietoturvalle on käyttäjä itse.
Älä siis lataa tiedostoja tuntemattomilta ja epäilyttäviltä sivustoilta. Älä myöskään ikinä luovuta tärkeitä tietojasi sähköpostitse kenellekään. Viranomaiset tai pankkivirkailijat eivät koskaan pyydä esimerkiksi verkkopankkitunnuksiasi tai sähköpostin kirjautumistietojasi sähköpostitse tai puhelimitse.
Muista suojata myös kodin muut verkkolaitteet
Älytelevisioiden ja kodin muiden älylaitteiden ohjelmistot on syytä pitää päivitettyinä ajan tasalle. Kodin laitteiden tietoturva koskee kaikkia kotonasi olevia verkkoa käyttäviä laitteita. Kaikki netissä olevat laitteet ovat alttiita tietoturvauhille: joku voi yrittää käyttää niitä muihin tarkoituksiin kuin ne on tarkoitettu, kuten esimerkiksi verkkohyökkäyksiin.
Mitään nettiä käyttävää laitetta ei ole suositeltavaa koskaan pitää sillatun yhteyden kautta käytössä, koska tällöin laitetta ei suojaa mikään palomuuri vaan laite näkyy suoraan verkkoon ja on näin alttiina uhille. Oletuksena kuitenkin päätelaitteet, eli modeemit ja reitittimet, ovat reitittävässä tilassa, joten ilman päätelaitteen asetusten muokkaamista tästä ei ole vaaraa.
Varmin tapa suojata kodin älylaitteet on hankkia niitä suojaava tietoturvaohjelmisto, kuten Elisa Kodin Tietoturva. Se turvaa haitallisilta linkeiltä ja sisällöiltä, tietojenkalastelulta sekä vakoilu- ja haittaohjelmilta. Näin haittaohjelmat eivät pääse esimerkiksi valjastamaan kodin älylaitteita palvelunestohyökkäyksiin. Laitteisiin kannattaa asentaa erikseen myös virustorjuntaohjelma.
Suojaustoimilla suojaat laitteitasi ja itseäsi. Vaarantunut laite voi hajota, jos sitä käytetään palvelunestohyökkäyksessä, eikä sitä silloin korvaa takuu tai kotivakuutus. Palvelunestohyökkäykseen osallistuva laite myös kuluttaa sähköä tavallista enemmän. Kaapattua laitetta voidaan joissain tapauksissa myös etäohjata vahingoittamistarkoituksessa esimerkiksi lämmittämällä poreallas vaarallisen kuumaksi.
Mikäli sinua arveluttaa kotisi tietoturvan taso, Elisa Omaguru -asiantuntijat auttavat mielellään.
Vastaajana Elisa Omaguru -asiantuntija Ilkka Tossavainen.