Näin saat puhelimen tallennustilan riittämään

Kuvat ja videot vievät eniten puhelimien tallennustilaa. Näillä ohjeilla saat tallennustilan riittämään.

Teksti: Hanna Kangasniemi

1. Mitä tarkoittaa puhelimen tallennustila?

Puhelimen muisti voidaan jakaa tallennustilaan eli sisäiseen muistiin, jonne esimerkiksi kuvat ja videot tallentuvat ja käyttö- eli RAM-muistiin, joka vaikuttaa puhelimen käytön nopeuteen. Tallennustila on kuin keittiön ruokakaapit ja RAM-muisti pöytätila, jossa kaappien sisällön kanssa puuhataan.

Tallennustilan koko ilmaistaan gigatavuina (Gt) ja se on nykyaikaisissa puhelimissa yleensä vähintään 16 Gt.

2. Mistä näen, paljonko puhelimessani on tallennustilaa?

Puhelimen tallennustila kerrotaan puhelimen käyttöoppaassa, ja sen näkee myös laitteen asetuksista. iPhone-puhelimissa tieto löytyy kohdasta Asetukset -> Yleiset -> Tietoja nimellä kapasiteetti. Käytettävissä-kohta kertoo jäljellä olevan muistin. Android-käyttöjärjestelmässä tieto on asetuksissa kohdassa Laitteen ylläpito.

3. Mikä vie tilaa puhelimen sisäisestä muistista?

Eniten tallennustilaa vievät videot ja kuvat. Kuvan laatu ja videon kesto vaikuttavat siihen, miten paljon tilaa ne vievät laitteen muistista. Mitä korkeampi resoluutio eli kuvantarkkuus, sitä enemmän tilaa kuva vie. Kuvantarkkuus puolestaan kasvaa, kun kännykässä on laadukas kamera. Myös värit vaikuttavat kuvan kokoon. Esimerkiksi kuva valkoisesta seinästä vie vähemmän tilaa kuin vaikkapa kuva värikkäästä kukkapenkistä, sillä niukemman värimaailman saa pakattua pienempään tiedostotilaan. Mitä enemmän värejä, sen suurempi tiedosto. Yhden kuvan koko voi hyvinkin vaihdella 700 kilotavusta 2 megatavuun.

Jos kuvaa yhtään enemmän, kännykässä on hyvä olla tallennustilaa vähintään 32 Gt.

Tilaa vievät myös sähköpostit, joissa on paljon liitteitä ja jotka on säädetty säilymään päätelaitteella pitkään.

Tavallinen sovellus ei yleensä vie kymmentä megatavua enempää tilaa. Esimerkiksi Facebook on kuitenkin isompi sovellus, ja se vie 59 Mt tilaa. Jotkut erikoissovellukset, kuten karttasovellukset ladattavine materiaaleineen saattavat viedä selvästi tavallista enemmän tallennustilaa.

4. Miten saan tallennustilaa puhelimeen?

Videot ja kuvat kannattaa säännöllisesti siirtää pilvipalveluun tai esimerkiksi tietokoneen kovalevylle. Kuvia ja videoita voi siirtää kytkemällä johdon laitteiden välille tai esimerkiksi Bluetooth-yhteydellä. Pilvipalveluun siirto tapahtuu tavallisesti puhelimen normaalia datayhteyttä hyödyntämällä tai WiFi-yhteyden välityksellä.

Mikäli on tarkka yksityisyydestään ja haluaa tallettaa kuvansa ja videonsa paikkaan, jossa niitä säilytetään Suomen lainsäädännön mukaisesti, kannattaa valita kotimainen pilvitallennustilan tarjoaja, kuten Elisa Pilvilinna Plus.

5. Voiko puhelimeen hankkia lisää tallennustilaa?

Osaan puhelimista voi lisätä muistikortin. Mikäli lisämuisti on tarpeellinen, kannattaa jo puhelinta ostaessa tarkistaa, että siihen on mahdollista lisätä ylimääräinen muistikortti. Muistikortteja on myynnissä 32−128 Gt:n kokoisina.

Juttua varten on haastateltu Omaguru-asiantuntija Esko Halttusta.

 

Lue myös:

Nämä digiteemat puhuttavat suomalaisia

Kestävyys, sopuhinta ja helpot toiminnot – opas ensipuhelimen hankintaan