Tabletti innosti eläkeläisen opettelemaan uutta

Tabletti vai läppäri? Eläkeläisen tarpeet ovat toiset kuin teineillä, mutta sopiva laite avaa uusia maailmoja. Lue, mitä Leena, 72, tekee tabletillaan.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Paula Virta

Kanniston Leenan ja Askon pöydällä on tarjolla taikapannaria ja teetä.

“Googlasin reseptin eilen netistä tabletilla”, Leena, 72, kertoo. Tarkoitus on keskustella siitä, millaisesta laitteesta on eläkeikäiselle eniten iloa: kannettavasta tietokoneesta vai tabletista. Ja puhua siitä, mitä sillä laitteella tulee tehtyä – ainakin googlailtua reseptejä.

Leena ja Asko käyttävät tablettia ja tietokonetta ahkerasti ja monipuolisesti.

Tietokone sopii videoiden editointiin

Asko, 73, ja Leena eivät ole ehkä tavanomaisin eläkeläispariskunta, sillä he käyttävät tietokonetta ja tablettia vähintään yhtä ahkerasti ja monipuolisesti kuin nykyteinit. Leenalla tablettina on iPad.

“Ei Leena nyt niin kauheasti koneella ole, ehkä 10 tuntia päivässä”, Asko heittää ja katsoo lempeästi vaimoaan. IT-hommissa työuransa tehnyt Asko Kannisto on itsekin tietokoneasioiden konkari, joka on editoinut perheen kotivideoitakin jo kohta 30 vuotta. Asko äänestää tietokoneen puolesta, sillä hänelle tärkeää ovat juuri videot ja valokuvat, joiden käsittelyyn tietokone on kätevin ja joiden katseluun tietokoneen iso näyttö on omiaan.

Asko arvostaa myös tietokoneen hiirtä, joka on tarkempi työkalu kuin sormi. Leena sanoo pärjäävänsä tablettinsa kanssa sormipelillä tai tablettikynällä, koska hän ei harrasta editointia. Hän on tarvinnut tietokonetta lähinnä silloin, kun on pitänyt tulostaa jotain.

“Huomasin juuri myynnissä printterin, jolla voi tulostaa tabletiltakin”, hän pohtii. Samassa Asko tulee ajatelleeksi, että heidän printterinsäkin taipuu ehkä langattomaan tulostukseen tabletilta. Siinäpä taas uusi asia opeteltavaksi. Hyvä, että tuli puheeksi.

Askon suosikki on tietokone, jota hän käyttää videon ja kuvien käsittelyyn. Siihen tietokone ja sen iso näyttö on omiaan.

Leenakin oli ennen tietokoneen ahkera käyttäjä. Tietokoneella kieltenopettaja kirjoitti muun muassa oppikirjoja. Erityisen tärkeä Leenalle on ollut sähköposti, sillä kirjeenvaihto ympäri maailman sijaitsevien ystävien kanssa on ollut päivittäistä jo vuosikymmeniä.

Sähköpostiin tulee myös tärkeitä uutiskirjeitä, kuten jokaperjantainen Kodin kukat -uutiskirje.

Tabletti helpotti toipilaan oloa

Ensimmäisen tablettinsa, iPadin, Leena Kannisto sai pojaltaan, kun hän joutui jalkavaivan takia oleskelemaan pitkiä aikoja enimmäkseen kotona, sohvalla tai sängyssä.

“Jos en saanut nukuttua jalkakivulta, katsoin tabletilta Netflixistä elokuvia tai tv-sarjoja sängyssä. Tabletti kun on kevyt liikuttaa ja pitää kädessä.”

“Jos aika kävi pitkäksi sairastellessa tai halusi unohtaa kivut, huvittelin vaikka katsomalla Youtubesta hauskoja videoita. Vauvavideot ovat suosikkejani, kissavideoista en perusta”, Leena kertoo.

“Tabletin avulla voin myös olla yhteydessä lapsenlapsiin. Facetime on näppärä käyttää tabletilta. Lisäksi näen tabletilta heidän kuviaan ja videoitaan, joita heidän vanhempansa jakavat meille”, Leena kertoo.

Tabletin Factimella saa pidettyä kätevästi yhteyttä myös lapsiin ja lapsenlapsiin.

Tabletti innostaa oppimaan uutta

Tabletti on saanut Leenan kokeilemaan monia uusia asioita. Kun hän luettelee asioita joita tabletilla käyttää, moni nuorempikin kalpenee.

“Seuraan muun muassa Hesaria, Maikkaria, Ruutua ja Yle Areenaa tabletilla. Hoidan sillä pankkiasioita, varaan matkoja ja matkalippuja, haen googlesta tietoa, varaan jumppatunteja, kirjoitan ja luen sähköposteja, otan kuvia ja katselen niitä, skypetän ja kuuntelen musiikkia”, Leena luettelee.

Lastenlasten kanssa Leena kuuntelee iPadilta musiikkia ja pysyy samalla hyvin ajan tasalla lasten maailmasta.

Vaikka Leena pitää aktiivisesti yhteyttä ystäviinsä sähköpostilla, Facebookissa hän ei ole. Sen sijaan Askolla on tili, jota Leena hoitaa.

“Leena on kaapannut tilini ja hoitaa sen päivitykset”, Asko tunnustaa. Leena nauraa ja sanoo, että välillä ystävät ihmettelevätkin, miten muistavainen se Asko on, kun tulee synttärionnitteluja ja muita viestejä tämän nimissä.

Enää Leena ei iPad-tabletistaan luopuisi. Se kun on niin kevyt, että kulkee mukana pariskunnan reissuillakin. “Ulkomailtakin iPadilla voi ottaa Facetime-yhteyden lapsenlapsiin, ettei vain pääse isovanhemmat unohtumaan”, Leena sanoo ja nauraa iloisesti.

Lue, mitkä asiat vaikuttavat siihen, kannattaako ostaa tabletti vai kannettava