Televisiosta pimeni kuva: mitä voin tehdä?

Televisiokuvan yhtäkkinen pimeneminen sekä sen häiriöt ovat omiaan aiheuttamaan harmaita hiuksia. Ongelmatilanteet ovat kuitenkin usein ratkaistavissa kotikonstein. Tässä vinkkejä miten toimia yleisimmissä ongelmatilanteissa.

1. Kuvassa on häiriötä: kuva pikselöityy ja ääni pätkii

Yleisin syypää televisiokuvan häiriöihin on television tai digiboksin ja antennipistorasian välinen antennikaapeli. Tällöin kannattaa aivan ensimmäiseksi hankkia uusi, sopivan mittainen antennikaapeli ja vaihtaa se vanhan tilalle. Liian pitkän kaapelin ostamista kannattaa välttää sillä antennisignaali vaimenee kaapelissa ja tämä saattaa korjauksen sijaan aiheuttaa lisämurheita kuvanlaadun kannalta.

2. Osa kanavista on pimeänä tai hävinnyt kanavalistalta

Mikäli osa kanavista näkyy ja osa ei, on syypää jälleen kerran mitä luultavammin antennikaapeli. Televisiokanavat kulkevat sekä antenni- että kaapeliverkossa kanavanipuissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että samaa taajuutta pitkin lähetetään useampia televisiokanavia. Antennikaapelin vaihto on oiva korjauskonsti, vanha kaapeli on saattanut rispaantua eikä päästä enää tarvittavia taajuuksia läpi. Voit tarkistaa mitkä kanavat kulkevat samoissa nipuissa kaapelitelevisio-operaattorisi nettisivuilta, antenniverkon kyseessä ollesa tieto löytyy Digitan sivuilta

3. Kuva on täysin pimeä

Kuvan hävitessä kokonaan on hyvä aloittaa tarkistamalla että antennikaapeli on varmasti kiinni sekä vastaanottimessa että antennipistorasiossa. Mahdollisuuksien mukaan televisioon voi koittaa virittää kanavia toisen antennipistorasian kautta. On hyvä kokeilla saako kanavia näkymään jollain toisella televisiolla tai digiboksilla, tällä tavoin saa varmistettua ettei vika ole yksittäisessä laitteessa.

Jos kotikonstit eivät korjaa ongelmaa, on hyvä kutsua apua paikalle. Kaapeli-tv:n piirissä olevissa talouksissa operaattori vastaa usein televisiokuvan toiminnasta aina huoneiston antennipistorasialle saakka. Antennitalouksissa on hyvä ottaa yhteyttä joko isännöitsijään tai omakotitalon kyseessä ollessa suoraan paikalliseen antennifirmaan.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Aleksi Korhonen

Lue lisää:
Näin katsot puhelimen sisältöä televisiosta