Windows Live -sähköpostin tuki loppui, mitäs nyt?

Niin Microsoftin Windows Live Mail -sähköpostiohjelman kuin kaikkien muidenkin Windows Live -ohjelmien tuki loppui 10. tammikuuta 2017. Mitä tämä tarkoittaa, ja mitä nyt pitäisi tehdä? Omaguru kertoo.

Mitä tuen loppuminen tarkoittaa?

Ohjelman tuen loppuminen tarkoittaa käytännössä sitä, ettei ohjelmalle julkaista enää minkäänlaisia päivityksiä. Lisäksi Microsoftin omat sähköpostipalvelut eivät enää toimi ohjelmalla – ohjelma ei ole enää yhteensopiva edes Microsoftin omien palveluiden, kuten esimerkiksi Hotmailin, kanssa. Samalla myös ohjelman virhetoimintojen todennäköisyys on kasvanut.

Mitä ongelmia Windows Live Mailin käytöstä voi jatkossa tulla?
Virhetoimintojen vuoksi ohjelma saattaa esimerkiksi kadottaa siihen tallennetut sähköpostit tai osoitekirjat. Tällöin edes ohjelman sisäinen palautustoimintokaan ei välttämättä pysty pelastamaan tilannetta. Osa viesteistä voi myös hävitä näkyvistä, vaikka ne olisivatkin tallessa ohjelmassa. Ajan myötä virheitä saattaa alkaa esiintyä lisäksi entistä useammin ja herkemmin.

Mitä nyt pitäisi tehdä?

Ratkaisu Windows Live Mailin tuen loppumiseen on siirtyä käyttämään joko verkkosähköpostipalveluita, joissa sähköpostiin kirjaudutaan netistä, tai vaihtaa toiseen sähköpostiohjelmaan.

Verkkosähköpostin etu on, että erillisiä asennuksia ei tarvita: tarvitset vain sähköpostisi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Haittapuolena taas on, ettei vanhoja viestejä saa siirrettyä sinne kovinkaan helposti, jos sähköpostitilisi oli tehty Windows Live Mailiin POP-protokollalla, joka lataa viestit pois palvelimelta ja koneelle. Verkkosähköpostien käyttöliittymä ei usein myöskään ole yhtä helppokäyttöinen kuin sähköpostiohjelmassa.

Toiseen sähköpostiohjelmaan vaihtaminen edellyttää sähköpostiohjelman asennusta, ja sen jälkeen Windows Live Mailiin tallennettujen viestien siirtämistä uuteen ohjelmaan. Yleisimmät tarjolla olevat vaihtoehdot ovat Mozilla Thunderbird, Microsoft Office Outlook sekä Windows 8- ja Windows 10-käyttöjärjestelmien oletussähköpostiohjelmat. Kaksi viimeistä eivät kuitenkaan tue POP-protokollaa, ja niiden käyttöliittymän toiminnot ovat suppeammat kuin Thunderbirdin ja Office Outlookin.

Officen Outlookiin Windows Live Mailin viestit saa siirrettyä Live Mailin sisältä toiminnolla, joka vie viestit ja osoitekirjat Outlookiin. Viestien ja osoitekirjan siirtäminen Thunderbirdiin vaatii enemmän työtä ja asiantuntemusta, koska kummassakaan ohjelmassa ei ole suoraan yhteensopivaa vienti- tai tuontitoimintoa. Outlookin ja Thunderbirdin ero on, että Outlook on maksullinen, ja Thunderbird ilmainen. Niiden käyttöliittymissäkin on eroja: jos pidit Windows Live Mailista, kannattaa valita Thunderbird, sillä se muistuttaa käytettävyydeltään Windows Live Mailia enemmän kuin Office Outlook.

Riippumatta siitä, mihin ratkaisuun lopulta päädyt, Omaguru suosittelee asiantuntijan puoleen kääntymistä, jotta saat käyttöösi juuri sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia

Eikö laitteesi löydä wlan-verkkoa? Omaguru neuvoo.