Laajakaistan käyttöönotto - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Laajakaistan käyttöönotto

Alta löydät kuvallisen ohjeen laajakaistasi käyttöönottoon. Voit tarvittaessa tarkistaa laajakaistasi teknisen toteutuksen lähettämästämme tilausvahvistuksesta.

 

Puhelinpistokkeen kautta tuleva yhteys (VDSL2)

Liittymä asennetaan kytkemällä modeemi puhelinpistorasiaan puhelinjohdolla. Yhteys on valmis käytettäväksi, kun modeemin DSL- ja Internet-merkkivalot palavat.

 1. Kytke puhelinjohto eli RJ11-kaapeli (1) modeemin DSL-liitäntään ja seinän puhelinpistorasiaan. Suosittelemme käyttämään laitteen mukana tullutta puhelinjohtoa.

 2. Kytke virtajohto (2) POWER-pistokkeeseen ja virtalähde asunnon virtapistokkeeseen.

 3. Kytke virta laitteseen ON/OFF-kytkimestä (3).

 4. Liitä tietokone modeemin langattomaan verkkoon tai verkkokaapelilla modeemin Ethernet/LAN-porttiin. Ohjeet langattomaan verkkoon yhdistämisestä löydät täältä.

Emme suosittele käyttämään jatkojohtoa tai yli 2 m pituista puhelinjohtoa, sillä nämä heikentävät yhteyden laatua.

Laite päivittää tarvittaessa itsensä automaattisesti uuteen ohjelmistoversioon. Laite on käyttövalmis, kun DSL- ja Internet-merkkivalot palavat kiinteästi. Odottaessasi uuden liittymän kytkemistä, voit tehdä edellä mainitut toimenpiteet valmiiksi ennen liittymän sovittua toimitusta ja jättää laitteen odottamaan yhteyden muodostumista.

Yllä oleva ohje koskee Kotiboksi-modeemin asennusta. Tarkempia laitekohtaisia ohjeita eri modeemien kytkentöihin löydät laitteesi mukana tulleesta oppaasta. Tällä hetkellä uusiin yhteyksiin myynnissä olevat mallit löydät verkkokaupastamme.

Varmista että langaton netti kuuluu kaikkialle mesh-laitteillamme. Tarkista myynnissä olevat laitteet verkkokaupastamme. Voit myös tilata asentajan optimoimaan kotisi netin avaimet käteen palveluna. 

HUOM! Uusissa ja saneeratuissa taloissa voi olla perinteisten puhelinpistokkeiden sijaan RJ11/RJ45-pistokkeet:

Tällöin kytkentä tapahtuu irrottamalla puhelinjohdosta perinteisen kolminapaisen pistokkeen pää, minkä jälkeen voit kiinnittää johdon suoraan seinäpistokkeeseen.

Antennipistokkeen kautta tuleva yhteys (Kaapelimodeemi)

Liittymä asennetaan kytkemällä kaapelimodeemi asunnon antennipistorasiaan antennikaapelilla. Tarvittaessa kaapelimodeemi voidaan kytkeä samaan pistorasiaan television kanssa pistokejakajalla (T-liitin). Pistokejakajia ei kuitenkaan tulisi käyttää useampia samassa rasiassa eikä antennikaapelina tulisi käyttää jatkojohtoja vaan yhtä yhtenäistä antennikaapelia. Yleensä kaapelimodeemin mukana tulee jakopala. Kaapelimodeemin suositellaan tukevan EuroDOCSIS 3.0 -standardia.
 

 1. Laita modeemi antennikaapelilla (1) kiinni seinän TV-pistokkeeseen. Käytä välissä tarvittaessa modeemin mukana tullutta jakopalaa.
 2. Kytke virtajohto (2) seinään.
 3. Laita modeemiin virrat päälle (3). Kun DS ja US -valot palavat yhtäjaksoisesti ja Online-valo on syttynyt (Power/Cable Fritzboxissa), on yhteys käyttövalmis. Ensimmäisellä kerralla valojen syttymisessä voi kestää kolmekin tuntia. Valojen paikat voivat vaihdella modeemimalleittain. Tarkista tarkemmat tiedot modeemin käyttöoppaasta.
 4. Liitä tietokone modeemin langattomaan verkkoon tai verkkokaapelilla modeemin Ethernet/LAN-porttiin. Ohjeet langattomaan verkkoon yhdistämisestä löydät täältä.
 5. Jos yhteys ei edellä mainittujen toimenpiteiden jälkeen toimi ja modeemi on ollut kytkettynä vähintään kolmen tunnin ajan, rajaa ja ratkaise vian aiheuttaja Verkkoapurin avulla. 

Ostitko uuden modeemin? Jos sinulla on uusi modeemi ja jo aiemmin tilattu kaapelimodeemilaajakaista, aktivoi modeemisi käyttöön ilmoittamalla sen CMAC-osoite asiakaspalveluumme. CMAC-osoitteen löydät modeemin tarrasta. Koodi on 12-merkkinen numero- ja kirjainsarja, kuten esimerkiksi 001234AABBCC. 

Varmista että langaton netti kuuluu kaikkialle Mesh-laitteillamme. Tarkista myynnissä olevat laitteet verkkokaupastamme. Voit myös tilata asentajan optimoimaan kotisi netin avaimet käteen palveluna. 

Verkkopistokkeen kautta tuleva yhteys (Ethernet-liittymät): kerros- ja rivitalot

Asunnoissa on yleensä sähkökaapin lähellä kotijakamo, johon nettiyhteys tulee taloyhtiön tiloista. Jakamossa on yksi datapistoke, johon yhteys tulee ja useita pistokkeita, joista yhteyden saa kytkettyä haluttuun huoneeseen. Pistokkeet on yleensä numeroitu vastaamaan huoneiden pistokkeita. 

Yleiskaapeloiduissa kiinteistöissä liittymä toimitetaan huoneistojakamossa olevaan ethernet-datarasiaan (yksiöissä saattaa olla vain yksi datarasia, jolloin huoneistojakamoa ei ole). Yleiskaapeloiduissa kiinteistöissä ei tarvitse käyttää päätelaitetta. Yhteys kytketään huoneistojakamossa (yleensä sähkökaapin lähellä) olevasta datanoususta halutun huoneen RJ45-datarasiaan. Mikäli yhteys halutaan jakaa useampaan huoneeseen, päätelaitteena toimii erillinen reititin.

 1. Kytke verkkokaapeli noususta (A) reitittimen WAN-porttiin (B). Laita virrat päälle reitittimeen. Kun Internet-valo palaa reitittimessä, on yhteys käyttövalmis.
 2. Voit tämän jälkeen yhdistää laitteita reitittimen langattomaan verkkoon.
 3. Voit myös yhdistää haluamasi huoneen pistokkeet nettiin käyttämällä reitittimen LAN/Ethernet-portteja (C). Kytke reitittimen LAN-portista verkkokaapeli haluamasi huoneen porttiin (D) kotijakamossa.
 4. Mikäli yhteys ei edellä kerrottujen toimenpiteiden jälkeen toimi, palauta modeemi tehdasasetuksille pitämällä laitteen takapaneelista tai pohjasta löytyvää reset-painiketta pohjassa terävällä esineellä (esim. klemmari tai nuppineula) 10 sekuntia, kun laitteessa on virrat päällä ja päästä reset-painike sen jälkeen irti.

Yhteys tulee yleensä ATK-, DATA-, NOUSU- tai JAKAMO-nimisestä pistokkeesta. Merkintätapa vaihtelee, joskus yhteyden tuovassa pistokkeessa lukee pelkkä A tai B. Löydät helpoiten oikean portin kytkemällä tietokoneen verkkokaapelilla pistokkeeseen ja kokeilemalla toimiiko netti.

Voit myös siirtää yhteyden kotijakamossa haluaamaasi huoneeseen seuraavasti:

Tällöin voit käyttää modeemia haluamasi huoneen seinäpistokkeesta ja näin saada langattoman verkon toimimaan paremmin. WLAN-verkosta löytyy myös kattava tietopaketti, klikkaa tästä!

Suosittelemme kuituyhteyteen mesh-reitittimiä, joilla voit jakaa yhteyden koko asuntoosi. Tarkista myynnissä olevat laitteet verkkokaupastamme. Voit myös tilata asentajan optimoimaan kotisi netin avaimet käteen palveluna.

Verkkopistokkeen kautta tuleva yhteys (Ethernet-liittymät): omakoti- ja paritalot

Taloon on asennettu kuitupäätelaite, johon kuitukaapeli on asennettu. Lisätietoa Elisan Talokuitu -kohteiden kuitupäätelaitteista löydät täältä >. Uusimmissa kuitupäätelaitteissa on yksi käytettävissä oleva LAN-portti, josta laajakaistayhteyden saa käyttöön.

 1. Kytke reititin WAN-liitimestä (B) verkkokaapelilla kuitupäätelaitteeseen (A). Päätelaitteessa on Ethernet tai LAN-portti, johon reititin kytketään.
 2. Kytke virta päälle reitittimeen. Katso laiteohjeesta* mitkä valot palavat kun yhteys on käyttövalmis. Yleensä reitittimessä on Internet-valo, jonka täytyy palaa.
 3. Kytke tietokoneet tai muut laitteet langattomaan yhteyteen tai verkkokaapelilla reitittimen Ethernet/LAN-portteihin (C). Ohjeen langattomaan verkkoon yhdistämiseen löydät täältä.

Suosittelemme kuituyhteyteen mesh-reitittimiä, joilla voit jakaa yhteyden koko asuntoosi. Tarkista myynnissä olevat laitteet verkkokaupastamme. Voit myös tilata asentajan optimoimaan kotisi netin avaimet käteen palveluna. 

 

Nettiongelmia käyttöönoton jälkeen? Rajaa ja ratkaise häiriön aiheuttaja Verkkoapurilla tai Elisa Verkkoapuri -sovelluksella!

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

 • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
 • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
 • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!
Ark. 8-21, la 9-17 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Ark. 8-21, la 9-17 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm
Omaguru vinkkaa:
Henkilökohtaista apua asennuksiin ja asetuksiin meiltä
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!