Reissuun lähdössä? - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Reissuun lähdössä?

Matkoilla pääroolissa ovat uudet elämykset, kokemukset ja rentoutuminen. Älylaitteet helpottavat ja auttavat käyttäjäänsä nykyään monissa tilanteissa. Ohjeidemme avulla varmistat, että liittymäsi sekä netin käyttö matkan aikana on yhtä näppärää ja huoletonta kuin kotonakin.

Tarkista liittymäsi Roaming-asetukset aina ennen kuin lähdet ulkomaille matkalle. Jos haluat käyttää nettiyhteyttä, tehdä soittoja tai lähettää tekstareita ulkomailla, tulee liittymälläsi olla roaming-esto pois päältä.

Roaming-esto pitää ottaa pois päältä jo kotimaassa, jotta liittymäsi toimii sujuvasti heti, kun saavut kohdemaahan. Estoja muokkaat helposti OmaElisasta. Siirry OmaElisaan tästä >> 

Minne matkasi suuntautuu?

Olen matkustamassa Pohjolassa tai Baltiassa

Osaan liittymistämme kuuluu rajaton netin käyttö kotimaan lisäksi myös Pohjolassa ja Baltiassa. Voit tarkistaa liittymääsi sisältyvän datakäytön helposti OmaElisasta. Siirry OmaElisaan tästä >> 

Kaikkiin liittymätyypeistä sisältyy myös EU-dataa liittymän kuukausimaksuun.*

Varmista jo hyvissä ajoin ennen matkaa OmaElisasta, ettei liittymälläsi ole päällä datasiirron estoa:

 1. Valitse sisäänkirjautumisen jälkeen liittymäsi numero.
 2. Klikkaa Käytön estot ja poista estot tarvittaessa Muokkaa-kohdasta. Muutos päivittyy muutamassa minuutissa.
 3. Viimeistään perillä kohteessa varmista vielä, että datasiirto on sallittuna myös puhelimesi asetuksista.

*) EU-datakäyttöä sisältyy eri liittymätyyppeihin 0-23 Gt/kk. Näet OmaElisasta tai osoitteesta elisa.fi/hinnasto paljonko EU- ja ETA-dataa omaan liittymääsi sisältyy.

Tutustu Pohjolan ja Baltian tarkempiin hinnastoihin >

Olen matkustamassa EU- ja ETA -maissa

Kaikkiin liittymiimme sisältyy data-käyttöä EU- ja ETA-maissa*. Myöskin soitat Suomeen, oleskelumaahan tai muihin EU- ja ETA-maihin kotimaan hinnalla. Roaming- eli verkkovierailumaksut ovat laskeneet merkittävästi, etenkin Euroopassa. EU- ja ETA-maissa matkustaessa*

Varmista jo hyvissä ajoin ennen matkaa OmaElisasta, ettei liittymälläsi ole päällä datasiirron estoa:
 1. Valitse sisäänkirjautumisen jälkeen liittymäsi numero.
 2. Klikkaa Käytön estot ja poista estot tarvittaessa Muokkaa-kohdasta. Muutos päivittyy muutamassa minuutissa.
 3. Viimeistään perillä kohteessa varmista vielä, että datasiirto on sallittuna myös puhelimesi asetuksista.

*) EU-datakäyttöä sisältyy eri liittymätyyppeihin eri määrä. Näet OmaElisasta tai osoitteesta elisa.fi/hinnasto paljonko EU- ja ETA-dataa omaan liittymääsi sisältyy.

Tutustu EU- ja ETA -maiden tarkempaan hinnastoon >

Olen matkustamassa kaukomaille

Euroopan ulkopuolella puhelut, viestit sekä netin käyttö veloitetaan erillisen hinnaston mukaisesti. Käyttö on pääsääntöisesti aina kalliimpaa kuin Euroopassa. Tutustu kaukomaiden tarkempaan hinnastoon >

Suosittelemme kaukomaille liittymäsi matkakaveriksi Reissunettiä. Reissunetillä saat koko matkasi ajaksi netin käyttöösi helposti ja luotettavasti kiinteään hintaan, eikä laskullesi pääse vahingossakaan syntymään yllätyksiä. Reissunettiin tulee säännöllisesti lisää uusia maita, ja kaikki suosituimmat lomakohteet ovat jo parhaillaan sen piirissä. Lue lisää Reissunetistä osoitteessa elisa.fi/reissunetti.

Miten tilaan Reissunetin? Katso ohjeet tilaukseen!

Yllättäviltä laskuilta välttyäksesi voit myös laittaa dataroamingeston päälle. HUOM: Jotta Reissunetti toimii, tulee datasiirron kuitenkin olla sallittuna.

VINKKI: Kaukomailla kannattaa Reissunetin rinnalla hyödyntää ahkerasti mm. hotellien, ravintoloiden ja kahviloiden tarjoamia WiFi/WLAN-verkkoja. Ottamalla käyttöön WiFi-puhelut voit soittaa ulkomailla puheluita kotimaan hinnoin! Lue lisää WiFi-puheluista >

Olen matkustamassa laivalla (satelliitti-roaming)

Laivoissa voi olla käytössä omia erillishinnoiteltuja laivaverkkoja (satelliitti-roaming). Elisan ja Elisan Saunalahti-liittymällä pääsy laivaverkkoon (satelliitti-roaming) on estetty 28.10.2019 alkaen. Laitteesi ei löydä laivaverkkoa, jolloin et voi soittaa tai vastaanottaa puheluita, etkä lähettää tai vastaanottaa tekstiviestejä.

Laivoilla, kuten yleensäkin kaukomailla matkaillessa, kannattaa hyödyntää ahkerasti niin laivan itsensä kuin mm. hotellien, ravintoloiden ja kahviloiden tarjoamia WiFi/WLAN-verkkoja. Ottamalla käyttöön WiFi-puhelut voit soittaa ulkomailla puheluita kotimaan hinnoin!

Lue lisää WiFi-puheluista >

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä liittymän käytöstä ulkomailla

Miten toimin, jos puhelin tai tabletti katoaa reissussa?

Jos kadonneessa laitteessa on sisällä SIM-kortti tai laite toimii eSIM:n kautta, liittymän tilapäinen sulkeminen on ensisijaisen tärkeää tehdä mahdollisimman pian. Näin kukaan ei pääse käyttämään liittymääsi väärin.

 

Sulje liittymä tilapäisesti OmaElisassa

Siirry


Voit estää tilapäisesti liittymän käytön OmaElisassa tai Mobiili OmaElisa -sovelluksessa. Klikkaa yllä olevaa painiketta tai vaihtoehtoisesti seuraa tätä polkua:

 1. Kirjaudu OmaElisaan ja valitse liittymänumerosi.
 2. Valitse Sulje liittymä tilapäisesti.
 3. Klikkaa Sulje lähtevä liikenne tilapäisesti tai Sulje liittymä tilapäisesti.

Onko puhelimesi varastettu tai kadonnut kokonaan? Katso tarvittaessa lisäohjeita täältä.

Jos laite löytyy ja liittymä halutaan takaisin käyttöön, tilapäisen käytön eston poisto onnistuu OmaElisassa samasta paikasta kuin liittymän sulkeminenkin. Katso tarkemmat ohjeet täältä.

Jos et pääse OmaElisaan ja tarvitset liittymän sulkuun pikaisesti apua, soita asiakaspalveluumme. Otamme vastaan ilmoituksia kadonneista laitteista jokaisena päivänä vuorokauden ympäri 

Mitä teen, jos liittymäni ei löydä ollenkaan verkkoa ulkomailla?

Jos liittymäsi ei löydä verkkoa ulkomailla, eli et pysy esimerkiksi soittamaan puheluita tai lähettämään tekstiviestejä, toimi näin:

 1. Tarkista OmaElisasta, että olet sallinut liittymän käytön ulkomailla.
  Siirry OmaElisaan >
 2. Varmista puhelimesi asetuksista, että olet sallinut käytön ulkomailla.
  Katso kuvalliset ohjeet >
 3. Käynnistä puhelimesi uudelleen.
 4. Jos verkkoa ei löydy vieläkään, kokeile manuaalista verkonhakua puhelimesi asetusten kautta.
  Katso kuvalliset ohjeet > 

Jos toimenpiteistä ei ollut apua, ilmoita häiriöstä asiakaspalveluumme. Otamme häiriöilmoituksia vastaan vuorokauden ympäri.

Mitä teen, jos liittymäni netti ei toimi ulkomailla?

Varmista mahdollisuuksien mukaan jo hyvissä ajoin ennen matkaa, ettei liittymälläsi ole päällä ulkomaan datasiirron estoa. Estoja pääset muokkaamaan veloituksetta OmaElisassa:

 1. Kirjaudu OmaElisaan ja valitse liittymäsi numero.
 2. Klikkaa Käytön estot ja poista estot Muokkaa-kohdasta.
 3. Muutos päivittyy muutamassa minuutissa.

Jos liittymälläsi ei ole OmaElisassa datasirron estoa, mutta netti ei vieläkään toimi, tarkista seuraavaksi oman laitteesi asetukset. Netin käyttö ulkomailla on mahdollista estää myös puhelimen asetuksista, ja usein oletusasetus onkin, että datasiirto ulkomailla ei ole sallittuna.

Asetusvalikot vaihtelevat eri laitteiden ja mallien mukaan. Suurimpaan osaan puhelinmalleista löydät kuvalliset, askel askeleelta etenevät ohjeet täältä: Mobiilidatan käyttöönotto ulkomailla >

Netin toimimattomuutta ulkomailla on mahdollista selvittää myös näppärän Verkkoapurin avulla. Valitse lähtötilanteeksi Mobiilinetti ja etene askel askeleelta.

Mikä on Datavartija ja miten se toimii?

Datavartija on oletuksella käytössä kaikissa Elisan liittymissä EU:n verkkovierailuasetuksen mukaisesti.

Datavartija asettaa 62 euron (50 € + alv) saldorajan ulkomailla tapahtuvaan datasiirtoon kaikissa maailman maissa, joissa Elisan mobiililiittymien datayhteydet toimivat. Saldoraja on suunniteltu ehkäisemään datasiirron aiheuttamia yllättäviä kustannuksia ulkomailla ja tällöin netin käytön (datasiirron) kulut eivät pääse yllättämään.

Datavartijan saldoraja päivittyy automaattisesti aina kalenterikuukauden vaihtuessa, eli liittymällä on tällöin taas käytettävänä 62 euron edestä ulkomaan datasiirtoa.

Kun aloitat liittymälläsi netin käytön (datasiirron) ulkomailla ensimmäistä kertaa, saat tekstiviestin jossa kerrotaan Datavartijan olevan käytössä. Kun 80% saldorajasta on käytetty, saat muistutusviestin. Seuraava tekstiviesti saapuu kun 62 euron saldoraja on täynnä ja tällöin netin käyttö (datasiirto) estyy. Tekstiviestissä on ohjeet lisäsaldon tilaamiselle.

Datavartijan saldorajaa voit halutessasi nostaa OmaElisassa tai OmaElisa-sovelluksessa:

 1. Kirjaudu OmaElisaan ja valitse liittymä, jonka Datavartijaa haluat muokata.
 2. Valitse Käytön estot.
 3. Klikkaa Datavartijan kohdalla Nosta saldorajaa.

Voit myös milloin tahansa tilata Datavartijaan lisäsaldoa tekstiviestillä: LATAA EUDATAV numeroon 18556.


Muuta huomioitavaa:

 • Mikäli olet estänyt tiedonsiirron ulkomailla, ei Datavartijalla ole vaikutusta eston toimivuuteen.
 • Datavartija ei estä esimerkiksi hotellin WiFi-verkon käyttöä.
 • Jos olet poistanut Datavartijan käytöstä, se ei kytkeydy automaattisesti takaisin käyttöön liittymätyypin vaihdossa.
 • Jos haluat Datavartijan käyttöön uudelle liittymätyypille, kytke se päälle OmaElisassa tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Mikä on Reissunetti?

Kun lähdet kaukomaille, kannattaa mukaan reissuun tilata Reissunetti, ja säästät jopa 90 % verrattuna normaaleihin kaukomaiden datasiirtohintoihin. Reissunetti on myös luotettava reissukaveri, se ei yllätä sinua ylimääräisin laskuin. 

Reissunetin toiminta pähkinänkuoressa

 • Saat tekstiviestin Reissunetistä, kun saavut Reissunetti-maahan.
 • Tilaa Reissunetti vastaamalla saamaasi viestiin TILAA REISSUNETTI
 • Reissunettiin kuuluu 1 Gt nettikäyttöä - surffaat tällä määrällä mukavasti loman ajan.
 • Reissunetti on voimassa 14 vrk tilauksesta tai kunnes 1 Gt on käytetty.
 • Hinta 19,90 € / tilaus. Tilaus on voimassa samanaikaisesti kaikissa Reissunetti-maissa. Lisäksi tilausviestistä veloitetaan kyseisen maan roaming-hinnaston mukaisesti. Reissunetin voi tilata jo kotimaassa maksuttomasta tilausnumerosta, mutta huomioithan, että Reissunetin voimassaoloaika alkaa tällöin heti tilaushetkestä.
 • Lähetämme sinulle tekstiviestit, kun Reissunetistä on käytetty 80, 95 ja 100 %. Kun nettipaketti loppuu, saat halutessasi käyttöösi uuden 1 Gt -paketin lähettämällä tekstiviestin TILAA REISSUNETTI numeroon 18258 (hinta 19,90 €).

Jotta Reissunetti toimii, tulee netin käytön ulkomailla olla liittymällä sallittuna sekä OmaElisasta, että oman puhelimesi asetuksista. Varmistathan, että nämä ovat kunnossa, mahdollisuuksien mukaan jo hyvissä ajoin ennen matkaa.

Katso kaikki Reissunetin piirissä olevat maat ja lue lisää Reissunetistä >

Mistä voin seurata liittymääni sisältyvää EU-datakäytön määrää ja saldoa?

Lähetämme sinulle tekstiviestin, kun liittymääsi* sisältyvää EU-dataa on käytetty 95% sekä toisen viestin kun data on käytetty kokonaan. 

Voit seurata liittymääsi* sisältyvää EU-datakäytön määrää ja käyttösaldoa OmaElisasta tai soittamalla puhelimellasi veloituksetta numeroon *100#.

Soittaminen *100# -numeroon:

 1. Avaa puhelimesi puhelin-sovellus ja näppäile numerot *100#
 2. Paina luuri-näppäintä soittaaksesi numeroon
 3. Tämän jälkeen näytölle ilmestyy ulkomaan käytön määrä

Saldon tarkistaminen OmaElisasta:

 1. Siirry OmaElisaan ja valitse liittymäsi numero.
 2. Klikkaa Data- ja puheluerittely ja näet käytössäsi olevan kalenterikuukausikohtaisen lisämaksuttoman datasiirron enimmäismäärän ja jo käyttämäsi datasiirtomäärän EU- ja ETA-maissa.**

Toinen vaihtoehto seurata käyttöä on "soittaa" puhelimellasi numeroon *100# - tällölin näyttöön ilmestyy teksti käyteystä määrästä ulkomailla. 

*) EU-datakäyttöä sisältyy eri liittymätyyppeihin eri määrän. Näet OmaElisasta tai osoitteesta elisa.fi/hinnasto paljonko EU- ja ETA-dataa omaan liittymääsi sisältyy.

**) Lisämaksuttoman datasiirtomäärän täytyttyä datakäyttö veloitetaan voimassaolevan hinnaston mukaisesti.

Paljonko dataa käytännössä kuluu? Katso esimerkki!

Keskivertomatkailija käyttää dataa yleensä uutisten ja somen lukemiseen, karttasovelluksiin ja esimerkiksi ruokapaikkojen etsimiseen. Tällaisessa käytössä 1 Gt (= 1024 Mt) on jo paljon. Vertailun vuoksi: yhdellä gigatavulla voi ladata vaikka 200 valokuvaa verkkoon tai lähettää noin 33 300 WhatsApp-viestiä.

Eniten dataa menee yleensä elokuvien tai videoiden katsomiseen. Jos haluaa katsoa matkalla elokuvia tai tv-sarjoja verkosta, silloin kannattaa käyttää wlan/wifi-yhteyttä: tunnin jakso Netflixistä HD-laadulla vie dataa noin 2 500 Mt ja tunti videon toistoa SD-laadulla noin 700 Mt.

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

 • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
 • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
 • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Laskutus - Liittymämuutokset - Häiriöilmoitukset

Tarvitsetko apua? Asiakaspalvelumme auttaa sinua.
Elisan asiakaspalvelu vinkkaa:
Ulkomaan käytön asetuksia voit muokata myös OmaElisa-sovelluksessa!
OmaElisassa hoidat palveluitasi näppärästi yhdestä paikasta.
Kirjaudu
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!