Inställningar för e-post - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Inställningar för e-post

I denna anvisning hittar du inställningar för Elisas och Saunalahtis e-post. E-postinställningarna är lika för alla kunder oavsett om du har Elisas e-post eller Saunalahtis gamla e-post. 

Så här kan du använda e-post:

 • Med en webbläsare via webmail på adressen https://webmail.elisa.fi
 • Tips: Du behöver inga inställningar då, enbart din e-postadress och ditt lösenord. 
 • Genom att installera ett e-postkonto i e-postprogrammet antingen på din dator, på din mobiltelefon eller på din surfplatta 
 • Obs! Gratis e-postkonton kan kanske inte defineras i separata e-postprogram eller i en mobiltelefon. Dessa kan du endast använda via tjänsten webmail.

Inställningar i en mobiltelefon eller i en surfplatta 

Då du lägger till Elisas och Saunalahtis e-postkonto, välj Andra eller Manuell inställning/IMAP-konto. Välj inte Exchange-konto, ifall du inte använder e-post från ett företag eller från jobbet.

E-postinställningar i tabell 

De här e-postinställningarna fungerar på alla slags enheter (dator, mobiltelefon, surfplatta) oavsett från vilken operatör du har ditt abonnemang. Om du har ett abonnemang från någon annan operatör än Elisa och Saunalahti, så kan du använda din e-post med samma nedanstående anvisningar som gäller i Elisas och Saunalahtis abonnemang. 

Användarnamn och lösenord

Användarnamn

Användarnamnet är din e-postadress 

Tips:

 • Om du inte vet ditt användarnamn, så kan du kolla upp den i OmaElisa.
 • Användarnamnet kan benämnas olika i olika e-postprogram, t.ex. ”användarkod”, ”kontonamn”, ”användarnamn” osv.     
 • Om det e-postprogram som du använder automatiskt erbjuder ”fornamn.efternamn” som användarnamn, radera denna kod som erbjuds automatiskt och ange i stället det rätta användarnamnet. 

 

Lösenord

Lösenordet till din postlåda. 

Tips:

 

Du kan välja att din e-post ska använda antingen en oskyddad eller en skyddad förbindelse. I den här anvisningen anvisar vi i första hand en skyddad förbindelse, så att trafiken mellan din dator och e-postservern förmedlas skyddad.  

Det lönar sig att prova en oskyddad förbindelse ifall den skyddade förbindelsen inte fungerar, eftersom en del enheter kan ha problem med kompabiliteten när det är fråga om krypteringar. 

Inkommande meddelanden

Server mail.kolumbus.fi
Protokoll IMAP4 (portti 993) *
SSL-skydd Ja **
Servern kräver inloggning Ja

*Alternativt kan man använda det äldre POP3-protokollet (port 995)
**Alternativt kan man använda en oskyddad förbindelse, IMAP4-porten är då 143 (POP3-port 110)

Utgående meddelanden

Server smtpa.kolumbus.fi *
Protokoll SMTP (port 465)
SSL-skydd Ja *
Servern kräver inloggning Ja *
Tips:
 • Om det i ditt e-postprogram finns separata fält för användarnamnet och lösenordet även för utgående meddelanden, kom ihåg att ange ditt användarnamn och ditt lösenord även i dessa.
 • I övriga e-postprogram finns alternativet ”använd samma användarnamn och lösenord på servern för utgående meddelanden som på servern för inkommande meddelanden”, och då räcker det att välja detta alternativ. Du behöver alltså inte ange användarnamnet och lösenordet på nytt. 

* Alternativt kan du använda en oskyddad förbindelse men observera att du då kan sända e-post enbart från Elisas och Saunalahtis abonnemang. Ifall du har ett abonnemang från någon annan operatör så kan du använda operatörens server för utgående meddelanden. 

Utgående meddelande (oskyddad):

 • Server: smtp.kolumbus.fi
 • Protokoll: SMTP (port 25)
 • SSL-skydd: Nej
 • Servern kräver inloggning: Nej

Hur skiljer sig IMAP4-protokoll från POP3-protokoll?

IMAP4

Då IMAP-protokoll används behandlar postprogrammet meddelandena direkt på servern, och då kan man radera meddelandena eller spara dem någon annanstans, ett meddelande i taget, eller så kan man spara alla meddelanden på servern. Detta är en fördel då man använder samma postlåda på flera olika datorer, till exempel på jobbet och hemma. Därför är IMAP-protokollet att rekommendera.


Särskilt i mobiltelefoner bör man använda IMAP-protokollet. 

POP3

Om POP3-protokoll används hämtar postprogrammet meddelanden från katalogen Inkorg från servern till den dator som man läser meddelandena på. Då töms katalogen Inkorg som finns på servern mail.kolumbus.fi då man hämtat meddelandena. I postprogrammen finns ofta en inställning som man kan välja om man vill lämna en kopia på servern av hämtade meddelanden.

POP3-protokollet hämtar inte meddelanden från andra kataloger än Inkorgen. Fördelen med POP3-protollet är att postlådan i allmänhet aldrig fylls i och med att meddelandena laddas från servern till den egna datorn. Nackdelen är att meddelandet kan läsas enbart på den dator som man laddat meddelandena till. 

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,28 €/min mpm/pvm)

Miksi Omaguru?

 • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
 • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
 • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Vill du ha personlig hjälp? Ring till OmaGuru!
Vardagar kl. 8-21, lö. 9-17, 2,28 €/min + lna/msa
För att vi snabbt skall kunna hjälpa dig, rekommenderar vi att du laddar ner Etätuki (distanshjälp)-programmet redan innan du ringer:
Hittade du inte infot du letade efter? Sök!