Tällä sivulla kuvataan Elisan käyttämiä liikenteenhallintamenetelmiä.
Tällä sivulla kuvataan Elisan käyttämiä liikenteenhallintamenetelmiä.
Liikenteenhallintaa tehdään verkon liikenteen määrän voimakkaan ja usein ennakoimattoman vaihtelun vuoksi, mikä voi ajoittain aiheuttaa hetkellisiä ruuhkatilanteita verkon eri osissa.
Ruuhkan hallintaa varten käytetään liikenteenhallinnallisia mekanismeja, joilla varmistetaan, että kriittiset palvelut ja sovellukset toimivat luotettavasti myös näissä tilanteissa. Vaikutukset asiakkaalle ovat pääsääntöisesti luonteeltaan vähäisiä (esim. hetkellistä nopeuden hidastumista tai viiveen lisääntymistä) ja kohdistuvat ruuhkatilanteisiin. Nämä vaikutukset ovat yleensä seurausta verkon vikaantumisesta tai johtuvat muista ulkoisista häiriötekijöistä, kuten palvelunestohyökkäyksistä.
Liikenteenhallinnan vaikutukset asiakkaille palvelusta ja sovelluksesta riippumatta pidetään mahdollisimman vähäisinä verkon ja sen osien suorituskyvyn jatkuvalla valvonnalla, liikenne valvotaan jatkuvasti ja liikennevirtojen optimoinnilla sekä verkon kapasiteetin lisäyksillä.
Elisa käyttää verkossaan liikenteenhallintamenetelmiä, jotka voivat kohdistua palvelun käyttäjän sovelluksiin, palveluihin tai sisältöihin tai jotka voivat johtua tietoliikenteen vastaanottajasta, lähettäjästä tai siihen käytetystä päätelaitteesta, jos se on välttämätöntä poikkeuksellisen tietoturvauhan torjumiseksi tai verkon normaalin toiminnan varmistamiseksi. Tähän kuuluu esimerkiksi palvelunestohyökkäyksissä käytettävä liikenteen suodattaminen tai liittymän tilapäinen sulkeminen esimerkiksi tilanteissa, joissa asiakkaan laite aiheuttaa merkittävää haittaa/häiriötä tai palvelua käytetään roskapostien ja haittaohjelmien välittämiseen.
Lisäksi Elisa voi palvelun käytettävyyden, haittaliikenteen suodatuksen tai muun tietoturvasyyn vuoksi tilapäisesti rajoittaa palvelun käyttöä, joko poistamalla käytöstä tiettyjä liikennöintitapoja (protokollat) tai tietoliikenneportteja tai kytkemällä tiedonsiirtopalvelun käyttömahdollisuuden tilapäisesti liittymästä kokonaan pois. Liikenteen rajoittamiseen tai liittymien tiedonsiirtopalveluiden tilapäiseen poistoon saatetaan käyttää automaattisia järjestelmiä.
Liikenteenhallintamenetelmiä ovat:
Elisa on verkkojen ja palveluiden tietoturvallisuuden takaamiseksi:
Suodatukset koskevat kaikkia kuluttajalaajakaistaliittymiä, sekä Netti-Lite yritysasiakasliittymiä.
Sähköpostiasetukset ja -rajoitukset ovat samat kaikille Elisa Sähköpostipalvelun asiakkaille. Katso sähköpostiasetukset >
Elisan kuluttaja-asiakkaiden matkaviestinpalveluissa käytetään IPv4-osoitteiden rajallisen saatavuuden vuoksi oletusarvoisesti osoitteenmuunnosta (NAT). Tällöin palvelu ei saa julkista, yksilöllistä IP-osoitetta ja tiedonsiirtoyhteyden avaaminen internetistä liittymään ei ole mahdollista. Asiakkaalla on kuitenkin lisämaksusta mahdollisuus aktivoida tai ottaa omaan käyttöönsä julkinen IP-osoite, jolloin tiedonsiirtoyhteyden avaaminen internetistä liittymään on mahdollista.
Kaikilla mobiililaajakaistayhteyksillä on mahdollisuus käyttää IPv4-osoitteen rinnalla julkista IPv6-osoitetta, jolloin tiedonsiirtoyhteyden avaaminen internetistä on mahdollista sen kautta.
Elisan kuluttaja-asiakkaiden kiinteissä laajakaistapalveluissa liittymään kytketty asiakaslaite saa määräajaksi käyttöönsä julkisen IP-osoitteen Elisan hallinnoimasta IP-avaruudesta. Määräajan pituus vaihtelee verkon käyttöasteen mukaan.
Liittymää käyttävässä, Elisan toimittamassa päätelaitteessa käytetään kuitenkin oletusarvoisesti osoitteenmuunnosta (NAT). Asiakas voi halutessaan muuttaa asetuksia päätelaitteesta.
Verkkoon liitettävän laajakaistamodeemin tulee tukea:
G.Fast:
Kaapelimodeemi:
VDSL2:
Ethernet:
Elisa voi tarvittaessa päivittää verkkoon kytketyn laajakaistamodeemin ohjelmistoa ja asetuksia. |
Portti: 25
Protokolla: TCP
Suunta: Uplink (liikenne liittymästä Internet-verkkoon)
Toimenpide: Liikenteen esto
Huomiot: Suodatus koskee muita kuin Elisan SMTP-palvelimia.
Portti: 7547
Protokolla: TCP
Suunta: Downlink (liikenne Internet-verkosta liittymään)
Toimenpide: Liikenteen esto
Huomiot: TR069 protokolla
Portti: 1900
Protokolla: UDP/TCP
Suunta: Downlink (liikenne Internet-verkosta liittymään)
Toimenpide: Liikenteen esto
Huomiot: uPNP
Portti: 53
Protokolla: UDP
Suunta: Downlink (liikenne Internet-verkosta liittymään)
Toimenpide: Liikenteen rajoitus
Huomiot: Kuluttajaliittymät, yritysliittymät
Portti: 123 (NTP)
Protokolla: UDP
Suunta: Downlink (liikenne Internet-verkosta liittymään)
Toimenpide: Suodatus
Huomiot: Internet-liikenteessä suodatetaan haitalliseksi tunnistettua liikennettä kuten palvelunestohyökkäykset.
Yleisesti käytetyt portit ja niiden protokollat löydät ohjeestamme Tiedonsiirtoportit. |