5G livestriimaus on nyt kaikkien ulottuvilla

Nuorten MM-hiihdot Vuokatissa välitettiin maailmalle 5G-puhelimilla Elisan 5G-verkon kautta. Laadukas 4K-livestriimaus on mahdollista kenelle tahansa.

Teksti: Pekka Kyllönen

Kehittyneet 5G-verkot ja -puhelimet ovat tuoneet urheilutapahtumien livestriimaukseen aivan uusia kevyitä ja edullisia mahdollisuuksia. Aiemmin urheilutapahtumien televisiointi vaati aina raskasta tekniikkaa massiivisista tv-kameroista isoihin ulkolähetysautoihin. 5G-striimaus haastaa entisen, vaikka perinteistä lähetystekniikkaa tullaankin näkemään vielä isoissa tapahtumissa.

5G:llä tapahtuva livestriimaus pääsi testiin Vuokatissa, jossa järjestettiin 8.–14.2.2021 hiihdon nuorten MM-kilpailut. Kisoihin saapui yli 400 hiihtäjiä 37 eri maasta. Huoltohenkilökuntaakin oli 236 henkilön verran, joten ihan pienestä tapahtumasta ei ollut kyse.

Kisat piti alun perin järjestää Zakopanessa, mutta koronatilanteen takia kisojen siirtämistä Vuokattiin ehdotettiin yllättäen. Kisajärjestelyt toteutettiin nollatilanteesta tiukalla aikataululla. Alusta alkaen oli selvää, että kilpailuja ei ole juuri mahdollista seurata paikan päällä, joten oli tarve joustavalle ja nopeasti toteutettavalle striimaukselle.

Elisa Viihteen tuotantotiimi tarttui haasteeseen yhteistyökumppaniensa kanssa. Tuotanto päätettiin hoitaa perinteisestä poiketen poikkeuksellisen kevyellä kalustolla ja välittää kuva maailmalle Vuokatin alueellekin jo aiemmin rakennetun Elisan 5G-verkon kautta.

Latujen varrelle asetettiin jalustoilleen 13 laadukasta mutta aivan normaalia, kaupoissa myynnissä olevaa 5G-puhelinta, isoilla lisäakuilla varustettuina. Keskeisillä paikoilla oli lisäksi miehitetyt ammattikamerat, yhteensä kolme kappaletta.

5G kamerat livestriimaus

Sekä puhelimista että miehitetyistä kameroista kuva siirtyi Elisan 5G-verkon kautta pilveen ja sieltä edelleen etätuotantokeskukseen. Tuotantokeskus koosti lopullisen katsojille välittyvän kuvan YLE:n ja Elisa Viihteen lähetyksiin sekä Suomen lisäksi myös kymmeneen muuhun maahan.

5G kamerapuhelin vuokatti 5g livestriimaus elisa
Laadukkaita 5G-puhelimia oli aseteltu reitin varrelle lisäakuin varusteltuina.

Vuokatin kilpailut olivat katsottavissa livestriiminä Elisa Viihteen ja YLE Areenan kautta. Katsojilta saatu palaute oli erittäin positiivista. Vuokatin kisat toimivatkin hyvänä esimerkkinä siitä, että livetuotanto voidaan toteuttaa erittäin kustannustehokkaasti jopa valtakunnallisiin medioihin kelpaavalla laadulla.

Kuka vain voi livestriimata tapahtumia korkealaatuisesti

5G on avannut mahdollisuuksia myös tavallisille ihmisille ja erilaisille pienille ryhmille lähettää laadukasta liikkuvaa kuvaa siitä kiinnostuneille. Urheiluseurat tai niiden aktiivit voivat striimata omia kilpailujaan vaikkapa vanhemmista, isovanhemmista ja muista kiinnostuneista koostuvalle yleisölle.
Striimaukseen tarvitaan vain hyvä 5G-puhelin ja joku verkkopalvelu, johon livekuva lähetetään.

Pienempiä ryhmiä kiinnostavan urheiluviihteen tai kulttuuritapahtumien tasokas 5G livestriimaus on jo nyt kaikkien ulottuvilla. Elisa on jo pitkään testannut korkearesoluutioisten 4K-livelähetysten hyödyllisyyttä eri käyttötilanteissa.

Vuokatin MM-kisat olivat loistava tilaisuus ratkaisun testaamiseen äärimmäisen vaativissa olosuhteissa. Jatkossa 5G avaakin hienoja mahdollisuuksia kenelle tahansa lähettää laadukasta liikkuvaa 4K-kuvaa jatkossa. Tarvitaan vain hyvä 5G-puhelin ja 5G-liittymä.

Lumilautailu livestriimaus Elisa 5G

 

Lue myös:

5G-yhteydellä pelaaminen nostaa pelaamisen uudelle tasolle

“Näin 5G Kotinetti paransi meidän perheen arkea”

Siirtyminen 5G-verkkoon parantaa myös 4G:n toimintaa