Onko ok alkaa seurata lapsen some-tilejä? Millaisia kuvia vanhempi voi jakaa somessa? Lue nuorten antamat täsmävinkit
Teksti: Katri Peräaho / Kalliolan Nuoret
Sosiaalisen median käyttöön liittyviä sääntöjä asetetaan usein lapsille ja nuorille, mutta yhtä tärkeää on muodostaa perheessä pelisäännöt myös vanhempien somen käytölle. Yhteiset säännöt auttavat rakentamaan luottamusta vanhemman ja lapsen välille ja helpottavat kommunikointia.
Tässä kolme tärkeintä vinkkiä, jotka aiheesta haastatellut nuoret haluavat antaa vanhemmille:
1. Älä postaa ilman lupaa
”On epäkohteliasta postata kuvia tai noloja tarinoita ilman lupaa, koska pitäisi olla molemminpuolinen hyväksyntä ja luottamus.”
Video kuorsaavasta teinistä, blogipostaus lapsen edesottamuksista tai kuva nuoren sotkuisesta huoneesta voivat olla vanhemman mielestä hauskoja, ja niiden jakaminen ystäville somessa käy nopeasti. On kuitenkin hyvä muistaa, että lasta koskevien sisältöjen jakamiselle on oltava lapsen suostumus. Kuvat saattavat lähteä leviämään nopeasti, ja jos ne päätyvät ystävien nähtäville, ne voivat asettaa nuoren ikävään tilanteeseen.
Ennen kuin julkaiset kuvan tai jutun, pohdi, miltä tuntuisi, jos joku julkaisisi vastaavan sinusta tietämättämäsi ja ilman lupaasi. Kuvien jakamisesta on myös hyvä jutella yhdessä, jolloin lapsikin oppii jakamaan sisältöä netissä muiden yksityisyyttä kunnioittaen.
2. Älä seuraa lapsesi kanavia
”Älä kaveeraa lastesi kanssa sosiaalisessa mediassa. Lapsesi nolostuvat ja ajattelevat, että heitä kohdellaan vieläkin lapsena.”
Nuorella on oikeus yksityisyyteen, mutta samalla vanhemmalla on velvollisuus huolehtia lapsen hyvinvoinnista. Sosiaalisessa mediassa kiusaamisen ja muuten häiritsevien yhteydenottojen riski on olemassa, ja siihen on hyvä varautua. Tapoja suojella on kuitenkin monia.
Sen sijaan, että pyrkisit suojelemaan lastasi seuraamalla hänen somekanaviaan tai vaatisit esimerkiksi Facebook-kaveruutta, voitte sopia yhteiset toimintatavat.
Lapsen kanssa voi sopia, että vanhempi voi tarvittaessa, nuoren luvalla, katsoa somekanavien sisältöjä. Mitä vanhemmasta lapsesta on kyse, sitä sensitiivisempi tulee olla, sillä nuorella on oikeus yksityisyyteen.
Somesta on hyvä pyrkiä puhumaan positiivisesti ja avoimesti, tiedostaen sekä sen hyvät että huonot puolet. Jos vanhemman suhtautuminen someen on kielteinen ja ylisuojeleva, nuori ei välttämättä tule kertomaan, kun somessa tapahtuu jotakin ikävää.
Muista myös, että nuoret kaipaavat omia, vanhemmista vapaita paikkoja. Älä siis soluttaudu jokaiseen kanavaan vaan osoita luottamusta ja opettele nuoren kanssa yhdessä kanavien turvallista käyttöä.
3. Anna tilaa
”Älä häiritse lastasi, kun hän on kavereidensa kanssa somessa, se on noloa. Lapsetkin tarvitsevat vapaa-aikaa.”
Mediassa ja kahvipöydissä päivitellään usein, miten paljon nuoret käyttävät aikaa somessa, sen sijaan että tapaisivat kavereitaan. Tosiasiassa moni nuori käyttää puhelintaan pääsääntöisesti somessa kaverien kanssa jutteluun ja sisällön jakamiseen. Vaikka jonkinlaiset pelisäännöt puhelimen käyttöön on hyvä olla, on hyvä muistaa, että sen äärellä olo ja kavereille viestittely on nuoren omaa, tärkeää vapaa-aikaa, jolle tulee antaa tilaa.
Muistatko vielä, miltä tuntui lapsena, kun äitisi tai isäsi tuli hakemaan sinut illanvietosta kesken kaiken kotiin? No, se tuntuu somessa ihan samalta. Älä siis nolaa lastasi kirjoittamalla kotiintulokehotuksia hänen somekanavaansa, vaan tee se ennemmin tekstiviestillä.
Artikkeli on tehty yhteistyössä Tyttöjen Talon kanssa. Juttua varten haastateltiin Turun Tyttöjen Talon Varissuon toimipisteen 13 –14-vuotiaita kävijöitä. Lähteenä on käytetty myös nuorten anonyymin nettipalvelun, e-Talon käyttäjien kokemuksia. Sitaatit ovat nuorten omia.