Tee näin ennen kuin myyt puhelimesi

Vanhaa puhelinta myydessä kannattaa olla huolellinen. Ennen puhelimen myyntiä kannattaa vähintäänkin ottaa talteen vanhat tiedot ja tyhjentää puhelin perusteellisesti. Vanhan puhelimen myynti tai kierrätys tulee ajankohtaiseksi uuden puhelimen hankinnan yhteydessä. Puhelimen myynnissä ei kannata hoppuilla vaan tehdä asiat rauhassa oikein.

Teksti: Osku Kannisto

Ota uusi puhelin käyttöön

Ennen puhelimen myyntiä kannattaa ottaa rauhassa käyttöön uusi puhelin. Kannattaa myös käyttää sitä muutama päivä, ennen kuin hankkiutuu vanhasta puhelimesta eroon. Näin on helpoin varmistaa, että kaikki tarpeelliset yhteystiedot, kuvat, viestit yms. ovat varmasti tallessa ja käytettävissä.

Varmuuskopioi puhelimen tiedot

Useimmat käyttäjät varmuuskopioivat tiedot nykyään pilvipalveluun, mistä ne on myös helpoin palauttaa uuteen puhelimeen. Varmuuskopion puhelimen sisällöstä voi ottaa myös tietokoneelle liittämällä puhelimen koneeseen usb-kaapelilla. Usb-kaapelilla saa siirrettyä puhelimen kuvat ja videot tiedostoina suoraan tietokoneelle. Viimeisimmän varmuuskopion ajankohta kannattaa tarkistaa, jotta viimeisimmät viestit ja yhteystiedot ovat tallessa.
Muistikorttia käyttävien kannattaa muistaa, että salatun muistikortin sisältöä ei voi käyttää uudessa puhelimessa, joten sen sisältö on muistettava varmuuskopioida erikseen.

Ota pois päältä valmistajan turvapalvelu

Varkauksien vähentämiseksi monet valmistajat ovat varustaneet puhelimensa lukituksella, joka estää puhelimen käyttöönoton ilman asianmukaisia tunnuksia, vaikka puhelimen tyhjentäisi. Niiden ansiosta puhelinta voi myös etsiä gps-signaalin perusteella varkaustapauksissa.
Ennen puhelimen myyntiä turvalukitus on poistettava. IPhoneissa Etsi puhelimeni -toiminnon poisto mahdollistaa puhelimen täyden tyhjennyksen. Asetuksen saa pois päältä iCloud-asetusten kohdasta Etsi iPhoneni. Androideissa ominaisuus on usein kytketty valmistajan omaan tietoturvasovellukseen, joka pitää kytkeä pois käytöstä mallikohtaisesti.

Tyhjennä puhelin täydellisesti

Puhelimen voi tyhjentää sen alkutilaan asetus-valikon kautta, kun turvapalvelu on kytketty pois päältä. Tyhjennystä ei tule tehdä manuaalisesti esimerkiksi yksi kuva kerrallaan, sillä silloin tiedostot poistuvat myös varmuuskopiosta. Myyntiä varten ei riitä asetusten nollaus vaan valitaan tehdasasetusten palautus (Androis-puhelimissa). IPhoneissa vastaava kohta on Poista kaikki sisältö ja asetukset. Puhelin kysyy tässä vaiheessa salasanaa ja varmennusta. Noin kymmenen minuutin odottelun jälkeen puhelimen pitäisi olla tyhjä.
Kun puhelin käynnistyy uudelleen, se näyttää samaa ruutua kuin ostettaessa eli useimmiten pyytää valitsemaan käyttökielen. Tämä on merkki siitä, että puhelin on tyhjennetty onnistuneesti ja sen voi myydä eteenpäin.

Ota puhelimesta pois sim- ja muistikortit

Jos puhelimessa on vielä sim- tai microsd-muistikortti, ota ne pois. Samalla kannattaa varmistaa, että pakkaat mukaan laturin, latauskaapeli ja mahdolliset muut puhelimen mukana tulleet tarpeelliset lisätarvikkeet.

Ennen puhelimen myyntiä tutustu myös Elisan Luurit looppiin -kierrätysmahdollisuuteen sekä tarjoamaamme vaihtoetuun.

Lue myös:

Mitä teen, jos puhelin kastuu?

Muista nämä, kun vaihdat puhelinta

Netti ei toimi, vaikka modeemi on kunnossa?