Erilliset SIM-kortit ovat saaneet rinnalleen sähköisen eSIMin. Elektroninen eSIM antaa uusia mahdollisuuksia sitä tukevien laitteiden käyttöön. Lue, miten eSIM toimii ja mitä se mahdollistaa?
Teksti: Osku Kannisto
Mikä eSIM on?
SIM-korteista on ollut vuosikymmenten aikana eri versioita luottokortin kokoisesta muovisesta SIM-kortista nykypäivän pieneen nanoSIM:iin. Perinteisen fyysisen SIM-kortin sijaan eSIM on sisäänrakennettuna sitä tukevissa päätelaitteissa. Liittymät toimivat eSIM-kortin kanssa kuten perinteisenkin SIM-kortin kanssa.
Voit aktivoida liittymän eSIMiä tukeviin päätelaitteisiin sähköisesti ja etänä, eikä sinun tarvitse asentaa päätelaitteen sisään enää perinteistä, fyysistä SIM-korttia.
Voit ottaa kaksi liittymää samaan puhelimeen
Jos puhelimessa on eSIM-sirun lisäksi paikka fyysiselle SIM-kortille, siihen voi ottaa kaksi eri liittymää. Esimerkiksi työ- ja vapaa-ajan liittymän tai matkan ajaksi prepaid-liittymän kuukausimaksullisen liittymän rinnalle.
Kun fyysistä SIM-korttia ei enää tarvita, laitteet kevenevät taas piirun verran. Liittymän saa myös entistä pienempiin laitteisiin kuten älykelloihin.
Korvaako älykello puhelimen?
Vanhemmat älykellot toimivat puhelimina vain bluetooth-yhteydellä puhelimen lähellä ollessaan. Kun älykellossa on eSIM, sillä voi soittaa, viestitellä ja kuunnella musiikkia suoratoistopalveluista. Älykello “puhelimena” on kätevä lenkkeillessä, ratsailla tai pyöräillessä, koska kännykkää ei silloin tarvitse kuljettaa mukana. Hyödyllinen ominaisuus varsinkin lajeissa, joissa kännykkä on vaarassa kadota tai rikkoutua tai on painolastina. Esimerkiksi veneen kannella kännykän kastuminen tai putoaminen on aina vaara. Kello pysyy tiukasti ranteessa ja on suojattu vedeltä. Puhelut ja musiikin kuuntelu sujuvat langattomilla kuulokkeilla.
Älylaitteet toimivat omilla liittymillään
Erilaiset verkkoon kytketyt laitteet yleistyvät. Elektroninen eSIM onkin helppo kytkeä laitteisiin, kuten turvakameroihin tai erilaisiin etäluettaviin mittareihin. Laitteiden entistä pienempi koko mahdollistaa niiden hyödyntämisen uudenlaisissa paikoissa ja käyttötarkoituksissa. ESIMin käyttö kuluttaa myös vähemmän virtaa kuin laitteesta erillinen SIM-kortti.
Tutustu Elisa Rinnakkaisliittymään, jonka avulla käytät samaa numeroa kahdella laitteella, esimerkiksi puhelimessa ja älykellossa.