Onko sormuksesta elämäntapamuutoksen kirittäjäksi? Testasimme maailmalla palkintoja keränneen Oura-älysormuksen.
Teksti: Hanna Kangasniemi
Mistä on kyse?
Oulussa kehitetty Oura-älysormus mittaa kehon liikkeitä, sykettä ja lämpötilaa. Sormus näyttää tiedot mobiilisovelluksessa, joka kertoo luvut käyttäjänsä aktiiviisuustasosta, palautumisesta ja unen laadusta. Sovellus neuvoo myös, miten saada uni, rentoutuminen ja aktiivisuus tasapainoon.
Käyttöönotto
Oura-älysormus ladataan sormuksen mukana tulevalla laturilla ja otetaan käyttöön yhdistämällä se bluetoothilla Oura-älypuhelinsovellukseen – käyttöönotto vaatii siis vakaan internet-yhteyden. Sormus ei utele kantajastaan kuin iän, painon ja pituuden.
Sormuksen käyttöönoton yhteydessä tulee ladata myös Oura-sovellus omaan puhelimeen tai muuhun laitteeseen. Sovellus antaa myös ohjeita, jotka auttavat sormuksen käyttöönotossa. Kun sormus on otettu käyttöön, on tämän jälkeen hyvä muistaa, että sormuksen ja sen käyttäjän on tutustuttuva toisiinsa muutama viikko, ennen kuin yksilöllisiä analyysejä ja ohjeita on saatavilla.
Testissä Oura-älysormus
Aluksi isohkolta tuntunut älysormus on jo muutamassa päivässä saumaton osa minua. Tykkään sormuksen helppoudesta ja keveydestä. Tällainen laite kulkee mukana vaivattomasti, eikä jää käyttämättä – edes yöllä. On myös hyvä, etteivät tulokset päivity jatkuvasti: menneen vuorokauden tiedot latautuvat, kun sovelluksen avaa aamulla. Näin ei tule tarkisteltua omaa aktiivisuutta pitkin päivää. Liika itsensä tarkkailu kun tuppaa lisäämään stressiä.
Jo muutaman vuorokauden testauksen jälkeen huomaan, että pitäisi nukkua enemmän ja paremmin. Syvän unen osuus unesta voisi olla vieläkin suurempi. Liikuntaakin voisi olla enemmän. Sormus saa pohtimaan, olisiko lisäliikunta ehkä myös ratkaisu laadukkaampaan uneen. Pitää testata ja katsoa, mitä sormus tuumii.
Välineisiin ja testaamiseen on helppo koukuttua. Itselle tuli ensin stressi, että pitäisi nukkua ”oikeammin”, jotta syvää, kevyttä ja REM-unta olisi oikeassa suhteessa. Kun sormuksen ottaa oppaaksi elämäntapojen kehittämiselle, eikä jää tuijottamaan pelkkiä tuloksia, se voi olla erinomainen työväline parempaan elämään.
Oli mukava huomata, että mökkiviikonlopun rentouttava vaikutus näkyi heti unen laadussa ja määrässä. Oura onkin ensimmäinen kokeilemani mittausväline, joka tuntuu oikeasti hyvältä ja toimivalta. Ourassa viehätti, ettei se luonut paineita vaan antoi ennen kaikkea tietoa, jonka pohjalta toimia.
Elisa Kulma myy Oura-älysormusta ensimmäisenä Euroopassa. Katso alta, miten palkittu sormus toimii käytännössä ja käy tutustumassa myös muihin digivinkkeihimme.
Lue myös:
Apua uniongelmiin äänikirjoista
Suomidraama kiinnostaa maailmalla: Ivalo on kansainvälisen tason rikossarja