Katso televisiota ilman antennia

Laajakaistayhteyden avulla saat tv-kanavat kotiisi teräväpiirtotarkkuudella ilman perinteistä antennia. Tutustu hyötyihin!

Teksti: Pauli Reinikainen

Televisiota voi nykyisin katsoa paitsi perinteisellä tavalla antennikaapelin välityksellä, myös netissä laajakaistayhteydellä. Katselu onnistuu, kun käyttäjällä on kiinteä laajakaistayhteys tai mobiililaajakaista sekä operaattorilta hankittu IPTV-palvelu kuten Elisa Viihde Premium.

Laajakaistayhteyden ei tarvitse olla supernopea tv:n katselua varten. Esimerkiksi Elisa on parantanut laajakaistakanavien teknistä toteutusta niin, että teräväpiirtosignaalia voidaan tarjota myös hitaammille nettiyhteyksille. Samalla tarjolla olevien kanavien määrä on kasvanut. Teräväpiirtokuvan katseluun suosituksena on kahdeksan megabitin nettiyhteys.

1. Televisiota voi katsoa joka huoneessa ilman antennikaapelointia

Television käyttäjän kannalta suurin hyöty on se, ettei perinteistä antennikaapelointia enää tarvita, eikä esimerkiksi digiboksia tarvitse liittää antenniverkkoon.

Asunnossa ei tarvitse myöskään vetää antennikaapelia useisiin huoneisiin, koska kanavat saadaan näkymään laajakaistayhteydellä. Toisin sanoen tv-kanavien katselu sujuu myös vanhemmilla televisioilla joita on yhä mökkitelkkareina. Siihen tarvitaan Elisa Viihde Premium -boksi, joka liitetään televisioon ja laajakaistayhteyteen. Mökille helppo ja edullinen tapa saada laajakaistayhteys on mobiililaajakaista..

2. Katso televisiota HD-laadulla

Elisa Viihde tv-palvelun kuukausimaksuun kuuluu kolmisenkymmentä kanavaa HD-laadulla, sekä lisäksi erillistä maksua vastaan yli sata maksu-tv-kanavaa. Lähes kaikki näkyvät HD-televisiosta HD-laadulla. Ylen ilmaiskanavia voi myös katsella vapaasti Elisa Viihde Premiumista löytyvällä Yle Areena -sovelluksella.

Elisa Viihde toimii kaikkien operaattorien laajakaistaliittymillä. Nelonen, Liv, JIM ja HERO kanavat katsottavissa vain Elisan laajakaista-asiakkailla.

3. Suosikkikanavat saa näkyviin myös katvealueilla

Antenniverkossa on edelleen katvealueita, joilla kaikki ilmaiskanavat eivät näy. Kun kanavat lähetetään laajakaistaverkossa, vastaavaa ongelmaa ei ole. Siirtymällä laajakaistayhteydellä katseluun varmistat tv-kanavien näkyvyyden myös katvealueilla.

4. Antennijärjestelmää ei tarvitse uusia

Valtakunnalliset televisiokanavat antennikodeissa siirtyvät Suomessa lähitulevaisuudessa DVB-T2-teknologiaan eli teräväpiirtolähetyksiin. Kun tv-kanavia katsotaan laajakaistayhteyden kautta, käyttäjän ei tarvitse tehdä muutoksia omakotitalon antennijärjestelmään. Muussa tapauksessa antennijärjestelmä saattaa vaatia muutostöitä.

5. Enemmän tallennustilaa ohjelmille verkossa

Elisa Viihde -tyyppisen tv-palvelun avulla ilmaiskanavien ohjelmia voi tallentaa pilvessä sijaitsevaan tallennustilaan, joka on selvästi suurempi verrattuna vanhempien digiboksien kovalevyyn. Elisa Viihde Premiumilla tallennustilaa on jopa 5000 tuntia. Koska tallenteet sijaitsevat pilvessä, niitä voi katsoa vaikka laiturin nokassa tai kesälomamatkalla mobiilisovelluksen avulla. Ne pysyvät myös paremmin tallessa verrattuna kovalevyyn, joka voi rikkoutua.

Näin katsot televisiota ilman antennia.

Artikkeli on päivitetty 25.4.2022