Katso televisiota ilman antennia

Laajakaistayhteyden avulla saat tv-kanavat kotiisi teräväpiirtotarkkuudella ilman perinteistä antennikaapelointia. Lue, mitä hyötyä siitä on!

Teksti: Pauli Reinikainen

Televisiota voi nykyisin katsoa paitsi perinteisellä tavalla antennikaapelin välityksellä, myös netissä laajakaistayhteydellä. Katselu onnistuu, kun käyttäjällä on kiinteä laajakaistayhteys tai mobiililaajakaista sekä operaattorilta hankittu IPTV-palvelu kuten Elisa Viihde.

Laajakaistayhteyden ei tarvitse olla supernopea tv:n katselua varten. Viime aikoina esimerkiksi Elisa on parantanut laajakaistakanavien teknistä toteutusta niin, että teräväpiirtosignaalia voidaan tarjota myös hitaammille nettiyhteyksille. Samalla tarjolla olevien kanavien määrä on kasvanut. Teräväpiirtokuvan katseluun suosituksena on kahdeksan megabitin nettiyhteys.

1. Televisiota voi katsoa joka huoneessa ilman antennikaapelointia

Television käyttäjän kannalta suurin hyöty on se, ettei perinteistä antennikaapelointia enää tarvita, eikä esimerkiksi digiboksia tarvitse liittää antenniverkkoon.

Asunnon omistajan ei tarvitse myöskään vetää antennikaapelia useisiin huoneisiin, koska kanavat saadaan näkymään laajakaistayhteydellä. Toisin sanoen tv-kanavien katselu onnistuu aikaisempaa helpommin siellä, missä televisiota halutaan katsoa. Katselu onnistuu jopa putkitelevisiolla, joita on yhä mökkitelkkereina. Siihen tarvitaan laajakaistayhteys ja Elisa Viihteen boksi, joka liitetään televisioon. Putkitelevision liittäminen onnistuu scart-liittimellä.

2. Katso televisiota HD-laadulla

Esimerkiksi Elisa Viihteen asiakkaille on tarjolla kolmisenkymmentä ilmaiskanavaa, joista yli 20 HD-laadulla, sekä lisäksi yli sata maksu-tv-kanavaa. Lähes kaikki näkyvät HD-televiosta HD-laadulla. Ylen ilmaiskanavia voi myös katsella vapaasti ladattavilla sovelluksilla kuten Yle Areenalla. Tällä hetkellä vain Elisa tarjoaa kaikki vapaasti katsottavat kanavat laajakaistayhteydellä. Elisa on tarjonnut tv-kanavia laajakaistayhteyden kautta jo 10 vuotta, mutta kaikki kanavat ovat olleet katsottavissa vajaan vuoden.

Elisa Viihde toimii kaikkien operaattorien laajakaistaliittymillä. Nelonen, Liv, JIM ja HERO kanavat katsottavissa vain Elisan laajakaista-asiakkailla.

3. Suosikkikanavat saa näkyviin myös katvealueilla

Antenniverkossa on edelleen katvealueita, joilla kaikki ilmaiskanavat eivät näy. Kun kanavat lähetetään laajakaistaverkossa, vastaavaa ongelmaa ei ole. Siirtymällä laajakaistayhteydellä katseluun varmistat tv-kanavien näkyvyyden myös katvealueilla.

4. Antennijärjestelmää ei tarvitse uusia

Valtakunnalliset televisiokanavat antennikodeissa siirtyvät Suomessa lähitulevaisuudessa DVB-T2-teknologiaan eli teräväpiirtolähetyksiin. Tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa. Kun tv-kanavia katsotaan laajakaistayhteyden kautta, käyttäjän ei tarvitse tehdä muutoksia omakotitalon antennijärjestelmään. Muussa tapauksessa järjestelmä saattaa vaatia muutostöitä.

5. Enemmän tallennustilaa ohjelmille verkossa

Laajakaista-tv:n katseluun sopivan, Elisa Viihde -tyyppisen viihdepalvelun avulla ilmaiskanavien ohjelmia voi tallentaa pilvessä sijaitsevaan tallennustilaan, joka on selvästi suurempi verrattuna vanhempien digiboksien kovalevyyn. Uudella Elisa Viihde Premiumilla tallennustilaa on jopa 5000 tuntia. Koska tallenteet sijaitsevat pilvessä, ne pysyvät paremmin tallessa verrattuna kovalevyyn, joka voi rikkoutua.

Näin katsot televisiota ilman antennia.