Mikä mobiilivarmenne? Kirjaudu palveluihin pelkällä kännykällä!

Netistä löytyy nykyään yli tuhat palvelua, joihin voi kirjautua kännykällä ilman erillisiä salasanoja tai verkkopankkitunnuksia. Sellaisia ovat esimerkiksi vakuutusyhtiöiden, kuntien ja viranomaisten verkkopalvelut. Kyseessä on mobiilivarmenne, joka toimii puhelimen SIM-kortilla. Mikä se oikein onkaan?

Uudemmat SIM-kortit tukevat kyseistä ominaisuutta ja voit rekisteröidä palvelun käyttöösi koska tahansa. Rekisteröinti onnistuu oman operaattorin nettisivuilla ja myymälässä. Ole yhteydessä operaattoriisi, jos SIM-korttisi on vanha tai et tiedä, onko kortissasi mobiilivarmennetta.

Mobiilivarmenteen käyttö ei vaadi älypuhelinta, eikä edes nettiyhteyttä. Se toimii millä tahansa puhelimella, jossa tekstiviestit toimivat. Lisäksi voit käyttää mobiilivarmennetta myös ulkomailla. Kirjautuessa palveluun saat puhelimen ruutuun tunnistautumispyynnön. Näppäiltyäsi mobiilivarmenteen tunnusluvun, sinut on tunnistettu vahvasti ja voit jatkaa palveluun. Tunnusluku on puhelinnumerosi lisäksi ainoa tieto, jota tarvitset palvelua käyttäessä. Tunnusluvun voit vaihtaa mieleiseksi, mutta pidä se visusti omana tietonasi!

Halutessasi voit ottaa käyttöön myös häirinnänestokoodin, joka nimensä mukaan estää ketään ulkopuolista lähettämästä tunnistautumispyyntöjä puhelimeesi. Mobiilivarmenne toimii paitsi vaivattomana ja aina mukana kulkevana tunnistautumistapana, myös sähköisenä allekirjoituksena. Sitä voi käyttää muun muassa kansalaisaloitteiden kannattamiseen.

Jos haluat lisää vinkkejä tai apua, Omaguru suosittelee asiantuntijan puoleen kääntymistä.

 

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia

Millainen on turvallinen salasana? Lue tästä

Elisa Turvapaketti suojaa laitteesi verkon vaaroilta