Onko lapsi liikaa laitteella? Ehdota ensin näitä!

Jos tuntuu, että lapset ovat pää kiinni mobiililaitteissa, sinne voi kurkistaa myös itse. Keräsimme sovelluksia, jotka tarjoavat yhteistä puuhaa lapsille ja vanhemmille tai isovanhemmille.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Testatkaa, kenellä on paras muisti

Monster Hunt on yksinkertainen muistipeli, jonka avulla voi haastaa oman muistinsa ja kokeilla myös kaverin kanssa, kumpi muistaa paremmin. Sovellus on yksinkertainen käyttää ja sen avulla voi neljäkin pelaajaa testata, kuka on todellinen muistihirviö. Sopii alle kouluikäisillekin.

Monster Hunt, ilmainen

iOS

Kisatkaa matematiikassa

Mukaansatempaavan agenttiseikkailu Operation Math -sovelluksen toteutus saa pulssin nousemaan kuin itsestään. Onnistuakseen estämään Dr. Oddin (”Tohtori Pariton”) kieron suunnitelman pelaaja ratkaisee laskutehtäviä ja näppäilee oikeita lukuja agenttikelloon mahdollisimman nopeasti. Ratkaisuihin käytetään yhteen- ja vähennyslaskuja sekä kerto- ja jakolaskua. Sovellus seuraa käyttäjän suoriutumista ja antaa uusia tehtäviä sen perusteella. Palkitusta sovelluksesta on saatavissa myös neljälle pelaajalle tarkoitettu versio nimeltään Operation Math: Code Squad.

Operation Math

iOS, 3,49 €

Android 2,45 €

Operation Math: Code Squad

iOS

Android

 

Etsikää yötaivaalta planeetat ja tähtikuviot

Yhteinen matka avaruuteen on sekä opettavainen että hauska kokemus niin lapselle kuin aikuiselle. Tähtitaivaasta voi nauttia tutkimalla sitä Night Sky -sovelluksen avulla.

Kun osoitat puhelimella taivasta, näytölle piirtyvät tiedot niin taivaan planeetoista kuin tähtikuvioistakin. Niitä on hauska verrata aitoon taivaaseen. Haun avulla on helppo löytää tietoa planeetoista ja tähdistä ja muista avaruuden asukeista. Sovelluksessa myös maailmanmatkaajatila, jossa voi katsoa, miltä taivas näyttää jossain toisessa maassa. Maagisen kaunista ja kiehtovaa.

Jos haluaa tutustua pelkästään planeettoihin, Solar System -sovellus on siihen kätevä ja havainnollinen väline. Esittelytekstit ovat englanniksi.

Night Sky

iOS, Sisäisinä ostoina premium-versiot 1,99 €/kk tai 9,99 €/vuosi.

Android, Lite-versio

Android, Pro-versio 1,99 €

Solar system 3D, ilmainen, sisäisiä ostoja

Android

Solars System for Kids, 0,99 €

iOS

Bongatkaa kätköjä

Geokätköily on aarteenetsintää, joka saa lapsetkin kävelemään metsissä ja koluamaan kaupunkien katuja perusteellisesti. Se on myös mitä hauskinta sukupolvet yhdistävää tekemistä.

Geokätköilyssä etsitään muiden käyttäjien piilottamia kätköjä GPS-laitteen avulla. Homma toimii myös älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Geocaching-sovelluksella kätköjä pääsee etsimään heti rekisteröitymisen ja tunnuksen luomisen jälkeen. Sovelluksessa on kartta, johon kätköjä on merkitty vinkkeineen.

Maastoon piilotetuissa kätköissä on lokikirjan lisäksi usein pieniä vaihdettavia esineitä. Halutessaan kätkön esineitä voi vaihtaa uusiin samanarvoisiin. Kätköjen koko vaihtelee yleensä läpimitaltaan muutaman sentin purtilosta parin litran rasiaan. Kätköjä on monenlaisia, mutta ilmaisessa kevytversiossa näkyvät vain peruskätköt. Premium-versio kannattaa hankkia, jos haluaa enemmän kuin vain kokeilla.

Kun on löytänyt kätkön, se kirjataan sovellukseen ja merkataan lokikirjaan. Lopuksi kätkö pakataan takaisin alkuperäiselle paikalleen odottamaan uusia kätköilijöitä. Kun kätköjen etsiminen alkaa tuntua perusjutulta, voi aloittaa omien kätköjen tekemisen.

Geocaching, premium-versiot sovelluksen sisäisinä ostoina maksavat erilaajuisina 5,99−32,99 €

iOS

Android

Tunnistakaa kukkia

Lähtekää retkellä luontoon ja ottakaa tavoitteeksi tunnistaa vaikka viisi kukkaa. NatureGate -mobiilisovellus auttaa tunnistamisessa. Ilmaisessa versiossa voi tunnistaa kasveja ja sieltä löytyy yleisimmät lajit tietoineen. Sovellus on helppokäyttöinen: kukan tunnistaminen esimerkiksi aloitetaan kertomalla sen pääväri ja siitä edetään terälehtien määrään ja kukan muotoon ja muihin tunnistamiseen vaikuttaviin tekijöihin. Sovellus opettaa samalla kiinnittämään huomiota tunnistamisen kannalta keskeisiin asioihin. Lopuksi se tarjoaa kuvaa ja tietoja kukasta.

Jos haluaa laajentaa luontoon tutustumisen kaloihin, perhosiin ja lintuihin, pitää sovellukseen ostaa maksulliset lisäosat.

NatureGate, lisäosat 3,49−5,49 €

iOS

Pelatkaa ja oppikaa shakkia

Shakin peluu kuuluu yleissivistykseen ja on yksi klassikkopeleistä, joka yhdistää sukupolvet. Shakki-sovellus opettaa säännöt ja ja itseään voi peluuttaa tietokonevastustajan kanssa. Peli on osin suomenkielinen, mutta oppitunteja on sekä suomeksi että englanniksi.

Sovelluksella voi pelata myös kavereiden tai vaikka isovanhemman kanssa. Peliä voi pelata reaaliaikaisesti tai kirjeshakkina, jos pelikaverisi on muualla. Silloin jää myös aikaa miettiä kunnolla siirtojaan. Online-shakki vaatii kirjautumisen ja kavereita voi kutsua mukaan. Parhaimmillaan sovellus toimii opettajana ja innostaa myös perinteisen lautapelin pariin.

iOS

Android

 

Lue myös: 

Koko perheen matkanteosta viihtyisämpää näiden sovellusten avulla

Digisäännöistä ratkaisu ruutuajasta ja pelitunneista kinaamiseen