Mitä tehdä vanhalle puhelimelle?

Kun vaihdat puhelinta, muista tyhjentää vanha laite ennen kuin laitat sen kiertoon. Lue tästä ohjeet.

Teksti: Osku Kannisto

Vanhan puhelimen tyhjentäminen ennen uudelle omistajalle luovuttamista on tärkeää. Jos et tyhjennä puhelinta, kaikki tietosi siirtyvät laitteen mukana uudelle omistajalle. Tee näin:

 

1. Siirrä kuvat ja yhteystiedot talteen

Vanhan puhelimen kuvat ja yhteystiedot kannattaa siirtää tietokoneelle tai pilveen talteen esimerkiksi valmistajien omia varmuuskopiointisovelluksia hyödyntäen (esim. iCloud, OneDrive). Numerot saa puhelimelta talteen myös puhelinkaupoissa. Ennen vanhan puhelimen tyhjennystä on järkevää käyttää uutta puhelinta esimerkiksi muutama viikko, jottei jälkeenpäin tarvitse harmitella vanhalle puhelimelle jääneitä tietoja.

 

2. Tyhjennä puhelin

Puhelimen täydellinen tyhjennys ohjelmista, yhteystiedoista ja asetuksista tehdään puhelimen asetusten kautta. Onnistuneen tyhjennyksen tunnistaa siitä, että puhelin on samssa tilassa kuin ostaessa ja kyselee uuden käyttäjän tietoja.

 

3. Poista muistikortti

Jos puhelimessa on muistikortti, muista poistaa tai ainakin tyhjentää se.

 

4. Kierrätä puhelin

Vanhoja laitteita on turha varastoida lipaston laatikossa. Kun puhelin on saavuttanut elinkaarensa lopun, sen voi viedä kodinkoneliikkeeseen kierrätykseen. Tutustu myös Elisan kapulanvaihto-kierrätykseen. Jos puhelimen kierrätys kiinnostaa tarkemmin, voit tutustua esimerkiksi Applen Liam-kierrätysrobottiin.

 

Näin tyhjennät puhelimesi ennen sen luovuttamista eteenpäin:

Android-tyhjennys

Android

Android-puhelinten tyhjennys onnistuu asetuksista löytyvän Varmuuskopioi ja palauta -kohdan alta. Puhelimen täydellinen tyhjennys tehdään valitsemalla Tehdasasetusten palauttaminen. Joissain Samsungin malleissa puhelimen jäljitys on otettava pois päältä ennen palautusta. Tehdaspalautuksen jälkeen puhelin palautuu alkutilaansa ja on valmis uudelle käyttäjälle, kuten kaupasta ostettu puhelin.

iPhone-tyhjennys

iOS (iPhone)

IPhone-puhelinten tyhjennystä ennen niistä on poistettava käytöstä Etsi iPhoneni -toiminto, joka on suunniteltu turvaamaan puhelimen tyhjennys ja uusi käyttöönotto luvattomasti. Toiminnon saa pois päältä asetusten iCloud-osiosta ja se pyytää vahvistamaan toiminnon käyttäjän salasanalla. Puhelimen tyhjennys onnistuu sen jälkeen asetusten alavalikosta Yleiset – Nollaa ja valitsemalla toiminto Poista kaikki sisältö ja asetukset.

windows-tyhjennys

Windows Phone

Lumia-puhelimen palautus tehdasasetuksiin on piilotettu hieman hankalampaan paikkaan kuin kilpailijoilla. Tyhjennys löytyy Asetusten Järjestelmä-valikon Tietoja-sivulta. Tarvittava Palauta puhelimen oletusasetukset on Tietoja-sivulla alimmaisena vaihtoehtona.

Tutustu Backupter-sovellukseen, joka siirtää yhteystiedot maksutta kahden laitteen välillä.