Mobiilivarmenne on toimintavarma ja turvallinen tunnistautumiskeino

Ongelmia kirjautua verkkopalveluihin pankkitunnuksilla? Ota käyttöön helppo ja turvallinen Elisa Mobiilivarmenne, joka toimii sähköisenä henkilöllisyystodistuksenasi.

Pitäisi tarkistaa muutama verotukseen liittyvä asia Verohallinnon verkkopalvelusta tai katsoa lapsen laboratoriotulokset Omakannasta. Palvelu kuitenkin ilmoittaa, ettei tunnistautuminen onnistu verkkopankkitunnuksilla. Mitäs nyt? Jos käytössä olisi mobiilivarmenne, tätä ongelmaa ei olisi.

Moni suomalainen tunnistaa tilanteen, sillä vahva tunnistautuminen verkkopalveluihin ei ole viime aikoina välttämättä aina onnistunut pankkitunnusten avulla. Häiriö johtuu useisiin pankkeihin kohdistuneista palvelunestohyökkäyksistä.

”Tämä on näkynyt suomalaisten arjessa vahvasti, koska pelkästään julkisiin palveluihin kirjautuakseen suomalaiset käyttävät pankkitunnuksia vahvassa tunnistautumisessa puoli miljoonaa kertaa joka päivä”, kertoo Elisa Mobiilivarmenteen liiketoiminnasta vastaava Stella Kallionpää.

Kirjautumisongelmiin voi varautua ottamalla käyttöön mobiilivarmenteen. Se on operaattorien yhdessä kehittämä palvelu, joka on saatavilla kaikkiin puhelinliittymiin Suomessa. Elisan asiakkaat voivat tilata käyttöönsä Elisa Mobiilivarmenteen. Turvallinen tunnistautuminen useimpiin palveluihin onnistuu mobiilivarmenteella.

”Mobiilivarmenteen avulla pääsee tunnistautumaan vahvasti kaikkiin samoihin palveluihin kuin pankkitunnuksillakin, pois lukien tietenkin verkkopankki.”

Mobiilivarmenne on helppo tilata Elisan sivuilta, ja sen saa heti käyttöön. Ensimmäinen kuukausi on ilmainen, jonka jälkeen palvelun hinta on 2,09 euroa kuukaudessa, ja se veloitetaan matkapuhelinlaskulla.

Tilaa Elisa Mobiilivarmenne

Mobiilivarmenne – suojaa omaisuutesi verkkorikollisilta

Suomalaisista vielä 90 prosenttia käyttää verkkopankkitunnuksia vahvaan tunnistautumiseen, vaikka monet tahot poliisista tietoturva-asiantuntijoihin suosittelevat vahvaan tunnistautumiseen mobiilivarmennetta, Kallionpää kertoo.

”Suomalaiset ovat edelläkävijöitä digiasioinnissa, ja samalla kun on totuttu käyttämään verkkopankkia, on totuttu myös käyttämään verkkopankkitunnuksia.”

Verkkopankkitunnusten ahkerassa käytössä piilee vaara: verkkorikolliset nimittäin kalastelevat pankkitunnuksia huijaussivustoilla. Huijaussivua on usein hankala erottaa luotettavasta.

”Huijarit voivat lähestyä suomalaisia vaikkapa verottajan nimissä. Näemme tunnistautumishuijauksissa piikit esimerkiksi silloin, kun on tulossa veronpalautuksia, ja ihmisiä houkutellaan syöttämään pankkitunnukset huijaussivustoille.”

Huijausmäärät ovat kasvussa. Pelkästään vuoden 2024 alkupuoliskolla suomalaisilta yritettiin huijata yhteensä 45,7 miljoonaa euroa.

Mitä vähemmän verkkopankkitunnuksiaan syöttää nettiin, sitä pienempi mahdollisuus on tulla luovuttaneeksi ne vahingossa huijaussivustolle. Kallionpää suositteleekin käyttämään pankkitunnuksia vain verkkopankkiin kirjautumisessa. Turvallinen tunnistautuminen muihin vahvaa tunnistautumista vaativiin palveluihin on fiksuinta tehdä mobiilivarmenteella.

”Pankkitunnuksia pitäisi käyttää hyvin harkiten, koska niiden takana on koko maallinen omaisuus. Varsinkin kun meillä on toinen turvallinen vaihtoehto eli mobiilivarmenne.”

Tilaa Elisa Mobiilivarmenne

Lue lisää: Tietojenkalasteluhuijausten yleistyessä mobiilivarmenne on keino välttää rahojen menetys

Näin helppoa mobiilivarmenteen käyttö on

Vahva tunnistautuminen mobiilivarmenteen avulla on helppoa. Sen käyttöä varten tulee muistaa oma puhelinnumero ja itse valittu nelinumeroinen tunnusluku.

Kun olet kirjautumassa palveluun mobiilivarmenteella:

      1. Valitse tunnistautumistavaksi mobiilivarmenne.
      2. Syötä puhelinnumerosi ruudulle, minkä jälkeen saat puhelimeesi ilmoituksen sisäänkirjautumisyrityksestä.
      3. Hyväksy sisäänkirjautumisyritys syöttämällä puhelimeen itse valitsemasi tunnusluku, joka on jokaisella kirjautumiskerralla sama.

 

Tilaa Elisa Mobiilivarmenne

Lue lisää:

3 hyvää syytä hankkia mobiilivarmenne

Yleisimmät nettihuijaukset – näin tunnistat ja suojaudut huijauksilta

Applen tietoturva on hyvä, mutta ei aukoton – varaudu näihin uhkiin