Näin luot turvallisen salasanan

Kysymys: Minun pitäisi vaihtaa LinkedIn-salasanani tietomurron vuoksi. Miten luon varman salasanan? Kuinka monessa paikassa uskaltaa käyttää samaa salasanaa?

Vastaus: Salasanoja voidaan verrata fyysisen maailman avaimiin. Jos hukkaat avaimen, et pääse sisään. Jos avain varastetaan tai kopioidaan, voivat seuraukset olla vakavia.

Hyvä salasana on sellainen, jota ei ole helppo arvata tai murtaa, mutta sen tulisi olla sellainen, jonka muistat helposti.

Jos samaa salasanaa käytetään useissa eri paikoissa, vaarantaa tietomurto yhdellä sivustolla kaikkien muidenkin turvallisuuden.

Jos epäilet, että salasana on joutunut luvattomiin käsiin, on tärkeää vaihtaa se kaikkialla, jossa sitä on käytetty.

Kaikkiin oma salasana

Lähtökohtaisesti kaikissa palveluissa tulisi olla oma salasana, jota ei käytetä missään muualla. Vaikka salasanan joutumisesta vääriin käsiin ei olisikaan epäilyjä, tulisi salasanat vaihtaa aika ajoin.

Hyvä salasana on vähintään 8 merkkiä pitkä ja sen tulisi sisältää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Mitä pidempi salasana sitä vaikeampaa on sen murtaminen tai arvaaminen.

Salasanaa luodessa tulisi välttää pelkkiä numeroita tai selviä sanoja, jotka voidaan helposti liittää sinuun.

Salasanojen pitäisi olla merkityksettömiä ja satunnaisia. Hyvässä salasanassa ei ole osia käyttäjänimestä tai käyttäjätunnuksesta.

Vastaajana Elisan Omaguru-asiantuntija Marko Härkönen

Tutustu Elisan Omaguruun