Kun teet ostokset tai rahansiirrot mobiilimaksusovelluksella, pärjäät ilman maksukorttia ja käteistä. Jos mobiilimaksaminen ei ole vielä tuttua, artikkelimme kertoo, mistä on kyse.
Teksti: Leena Filpus
1. Mitä on mobiilimaksaminen?
Mobiilimaksamisella tarkoitetaan kaikenlaista mobiililaitteella, kuten älypuhelimella tai rannekkeella ja -kellolla tapahtuvaa maksamista ja rahan siirtoa tililtä toiselle. Useimmiten tämä vaatii, että älylaitteeseen ladataan mobiilimaksusovellus. Maksusuorituksia voi seurata joko sovelluksessa tai/ja verkkopankissa.
2. Millä laitteilla voi suorittaa mobiilimaksuja?
Mobiilimaksaminen lähimaksutekniikalla on mahdollista uusimmilla älypuhelimilla tai -rannekkeilla, joissa on valmiina lähimaksun mahdollistava niin sanottu NFC-siru (Near Field Communication). NFC-sirun tai bluetooth-yhteyden avulla mobiililaite kommunikoi kauppiaan maksupäätteen kanssa maksun suorittamiseksi.
3. Miten maksuominaisuus saadaan mobiililaitteeseen?
Jotta maksaminen olisi mahdollista, mobiililaitteeseen on useimmiten ladattava mobiilimaksusovellus, kuten esimerkiksi MobilePay tai Applen ApplePay.
Mobiilimaksusovellus ladataan puhelimeen puhelimen omasta sovelluskaupasta. Samassa yhteydessä sovellukseen voi liittää yhden tai useamman maksukortin. Korttien liittäminen tapahtuu yleensä vahvan tunnistamisen avulla, joten pankkitunnukset on syytä pitää ladattaessa esillä. Vahvan tunnistamisen ja sovelluskohtaisen pin-koodin ansiosta maksaminen on turvallista.
Myös yksittäisillä yrityksillä on mobiilimaksusovelluksia, joilla voi maksaa yrityksen tuotteita. Mobiilisovelluksilla voi ostaa esimerkiksi elokuvalippuja, junalippuja tai polttoainetta.
4. Miten maksaminen tapahtuu?
Mobiilimaksaminen vaihtelee sovelluksesta toiseen, mutta periaate on kaikissa samanlainen. Klikkaa sovellus auki tai kirjaudu siihen, jos olet kirjautunut siitä ulos edellisen käyttökerran jälkeen. Jos olet liittänyt sovellukseen useita kortteja, voit valita kortin, jolta maksu peritään.
Vie mobiililaite maksupäätteen lähelle samalla tavoin kuin maksaessasi kortilla, jossa on lähimaksuominaisuus. Osassa sovelluksia suoritus hyväksytään vielä erikseen esimerkiksi pyyhkäisemällä mobiililaitteen ruutua. Maksu on valmis!
5. Mitä voi maksaa mobiilimaksuilla?
Mobiilimaksu käy verkkokaupassa ja kaupan kassalla, kun kauppiaalla on maksupäätteissä käytössä vastaava maksuominaisuus. Lähimaksumahdollisuudesta kertoo kassalaitteella oleva neljästä kaaresta muodostuva merkki tai esimerkiksi ApplePayn tunnus.
6. Miten rahaa voi siirtää tililtä toiselle mobiililaitteella?
Useimpien mobiilimaksusovelluksen avulla voi myös siirtää rahaa toisen ihmisen tilille, kun tiedossa on maksun saajan puhelinnumero tai hänellä on jo käytössä sama mobiilimaksusovellus.
Siirrettäessä rahaa pankkitililtä toiselle, maksu veloittuu tililtä heti. Jos maksamiseen käytetään sovellukseen liitettyä maksukorttia, maksu veloitetaan kuten muissakin korttimaksuissa. Silloin ostos näkyy pankkitilillä ensin katevarauksena. Kummassakin tapauksessa saaja saa yleensä heti vahvistuksen maksun suorittamisesta. Reaaliaikaisessa Siirto-maksujärjestelmässä rahaa voi siirtää tililtä toiselle pelkällä puhelinnumerolla muutamassa sekunnissa. Sovelluksissa voi omia maksuja ja siirtoja tutkia jälkikäteen.
Osassa sovelluksista voi niin sanotulle lompakkotilille ladata rahaa etukäteen pankkitililtä tai maksukortilta. Lompakkotiliä voi sitten käyttää maksamiseen.
7. Onko mobiilimaksaminen turvallista?
Mobiilimaksaminen on turvallista, kunhan pidät hyvää huolta puhelimestasi. Suojaa puhelin niin, ettei sitä voi käyttää ilman suojakoodia, sormenjälki- tai muuta vastaavaa tunnistusta. Pidä myös puhelimen päivitykset ajan tasalla. Mobiilimaksusovelluksissa on omat salasanansa tai suojakoodinsa. Voit myös kirjautua sovelluksista ulos, kun et käytä niitä ja kirjautua sovellukseen uudelleen ostohetkellä.
Jos puhelin katoaa, sulje mobiilisovelluksiin ladatut maksukortit mahdollisimman pikaisesti. Aseta turvarajat korttien verkko-ostoille ja määrittele, missä päin maailmaa kortit toimivat. Maarajoitukset voi muuttaa verkkopankissa esimerkiksi lomamatkan ajaksi.
Juttua varten on haastateltu Finanssivalvonnan riskiasiantuntijaa Erja Pullista.
Lue myös:
3 hyvää syytä hankkia mobiilivarmenne
Kellopuhelin on hyvä valinta lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi
Yleisimmät nettihuijaukset – näin tunnistat ja suojaudut huijauksilta