Näin varaudut hätätilanteeseen – 3 turvavinkkiä puhelimeesi

 Näin varaudut hätätilanteeseen ja varmistat, että puhelimestasi on enemmän apua hädän hetkellä.

Teksti: Osku Kannisto

1. Merkitse läheisesi ICE-lyhenteellä

Hätätilanteen varalta on hyvä merkitä puhelimeen lähimmäisen yhteystiedot lyhenteellä ICE. Näin esimerkiksi onnettomuustilanteessa auttajien on helppo ottaa yhteys lähimmäisiisi.

ICE-kirjainyhdistelmä on lyhenne englannin kielen sanoista In Case of Emergency eli hätätapausta varten. Lyhenne ymmärretään myös ulkomailla, joten hätäkontakti löytyy puhelimesta matkaillessakin. Valitse hätäyhteystiedoksi kielitaitoinen henkilö, joka tuntee sinut hyvin ja osaa tarvittaessa kertoa esimerkiksi sairauksistasi ja lääkkeistäsi.

ICE-numeron lisäys puhelimeen on helppoa: lyhenne vain kirjoitetaan yhteystietojen eteen puhelimen yhteystietovalikossa. Esimerkiksi: ICE Salli Virtanen. Voit tarvittaessa lisätä useitakin ICE-yhteyksiä, esimerkiksi ICE1 Vaimo, ICE2 Äiti jne.

2. Lataa 112 Suomi -sovellus

Älypuhelimille on saatavilla ilmainen 112 Suomi -sovellus, joka on erinomainen työkalu hätätilanteissa. Sen avulla voi soittaa yleiseen hätänumeroon 112 sekä esimerkiksi Myrkytystietokeskukseen. Sovelluksen kautta soitettaessa paikkakoordinaattisi välittyvät suoraan hälytyskeskukseen. Jos soitat toisesta puhelimesta, voit tarkistaa koordinaatit 112 Suomi –sovelluksesta. Koordinaatit näkyvät selkeästi sovelluksen pääruudulla.

Hätäkeskukseen soittamisen lisäksi 112 Suomi -sovellus myös antaa puhelimeesi ilmoitukset yleisistä ja alueellisista vaaratiedotteista.

3. Lisää SOS-tiedot iPhoneen

IPhone-puhelimiin on mahdollista syöttää erilliset SOS-tiedot, joihin pääsee käsiksi myös puhelimen lukitustilassa. SOS-tietoihin voi syöttää sekä hätäyhteyshenkilöt että omat sairaudet, allergiat ja muut olennaiset tiedot. Valitettavasti SOS-tietojen syöttö on kätketty varsin hankalaan paikkaan. Kun haluat syöttää omat SOS-tietosi iPhoneen, menettele seuraavasti:

1. Avaa Yhteystiedot-sovellus.
2. Valitse aakkostetun listan yläpuolella oleva Oma kortti.
3. Paina oikeasta yläkulmasta Muokkaa.
4. Rullaa avautuvan sivun alalaitaan ja klikkaa sieltä Muokkaa SOS-tietoja.
5. Pidä huoli, että Näytä lukittuna on valittuna, jolloin lukitusruudulta pääsee käsiksi tietoihin.
6. Syötä omat tietosi ja lisää sallitut hätänumerot yhteyshenkilöille.
7. Voit testata tietojen toimivuuden näytön ollessa lukittuna painamalla alalaidan Hätätilanne-näppäintä ja valitsemalla sen jälkeen Hätäpuhelu-sivun alalaidasta SOS-tiedot.

Näillä muutamalla vinkillä pääset jo pitkälle hätätilanteeseen valmistautumisessa. Lisää hyödyllisiä digivinkkejämme löydät täältä.

Lue myös:

Mitä tehdä, jos puhelin katoaa

Digisiivous saa laitteesi toimimaan paremmin